24. 6. 2022

V budove Slovenského rozhlasu cez víkend vyvrcholí spevácka súťaž Slávik Slovenska 2022

 V budove Slovenského rozhlasu cez víkend 

2017/18 | Základná škola 

vyvrcholí spevácka súťaž Slávik Slovenska 2022

 Jubilejný 30. ročník celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v sólovej interpretácii ľudovej piesne Slávik Slovenska 2022 vyvrcholí v sobotu 25. júna v obrátenej rozhlasovej pyramíde v Bratislave. V národnom finálovom kole sa od 10.00 h predstaví v troch kategóriách 24 spevákov, ktorí vzišli z krajských kôl súťaže. Zlaté, strieborné a bronzové sláviky v každej súťažnej kategórii budú víťazom udelené na popoludňajšom slávnostnom galakoncerte o 15:00 h. Záznam galakoncertu ponúkne poslucháčom v rozhlasovom vysielaní Rádio Regina v utorok 5. júla o 17.05 h.

Garantom 30. ročníka speváckej súťaže Slávik Slovenska 2022 je operný spevák Peter Dvorský, ktorý bude zároveň predsedať odbornej porote. Jej členmi budú ďalšie významné hudobné osobnosti: Anna Šatanová, Miroslav Dudík či bývalá dvojnásobná víťazka Slávika Slovenska Mária Čírová. Mladých interpretov bude počas súťažných vystúpení sprevádzať orchester Podjavorinských ľudových nástrojov (POLUN) pod vedením bývalého víťaza Slávika Slovenska Michala Stískala.

„Veľmi radi sme sa zhostili spolupráce pri tomto sviatku detskej ľudovej piesne a tešíme sa na ďalšie pôsobenie laureátov súťaže; verím, že aj na pôde Slovenského rozhlasu,“ poznamenáva riaditeľ sekcie programových služieb SRo Michal Dzurjanin.

Hosťami jubilejného 30. ročníka Slávika Slovenska 2022 budú bývalí víťazi a laureáti. Vo svetovej premiére tiež odznejú piesne z cyklu Eugena Suchoňa Obrázky zo Slovenska v novej úprave a v interpretácii Tatiany Hajzušovej a Jána Zreľáka, mladých operných spevákov, ktorí v minulosti tiež uspeli v tejto súťaži..

V základných - školských kolách najstaršej speváckej súťaže detí zaznamenali organizátori v 30. ročníku vyše 20-tisíc účastníkov z takmer 2000 základných a umeleckých škôl na Slovensku. „Slávik žije a slávik spieva! Je to úžasná správa a krásny odkaz našej najmilšej súťaže nielen pre Slovensko, ale všeobecne aj pre súčasnosť. S malým srdcom sme ju po dvoch rokoch odmlčania otvárali, ale ona nám nakreslila jedno veľké a šľachetné srdce. Vďaka!“ hovorí organizátor súťaže Peter Štilicha z občianskeho združenia Slávik Slovenska.

Podujatie po dvojročnej prestávke, vyvolanej pandemickou situáciou, podporilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Spolok hudobného folklóru, Hudobný fond a Slovenský ochranný zväz autorský.