25. 6. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

PEN Ukraine - PEN Ukraine updated their cover photo. 

ovinárom, ktorí zahynuli alebo utrpeli zranenia počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajine, vzdáva hold výstava inštalovaná v jednom z parkov v ukrajinskej metropole Kyjev. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP.
"Vojna pokračuje, vojna sa neskončila. A je to vojna, v ktorej zomierajú naši občania, zomierajú v nej ukrajinskí i zahraniční novinári," uviedla vo štvrtok, v deň otvorenia výstavy, Teťjana Terenová, riaditeľka mimovládnej organizácie PEN Ukraine.
"Z tohto dôvodu žiadame zahraničné médiá, aby pravdivo informovali o tejto vojne a naďalej svetu hovorili o zločinoch Ruska v našej krajine," dodala.
Portréty reportérov a zamestnancov médií, ktorí sa stali obeťami konfliktu, sú súčasťou panelov nainštalovaných v parku v parku v centre Kyjeva, spresňuje AFP.
Výstava má názov "Vojna sa ešte neskončila" a organizujú ju predstavitelia mesta Kyjev v spolupráci s organizáciami pre ochranu ľudských práv a slobody tlače.
"Ruskí okupanti zabili amerického novinára, režiséra a producenta Brenda Renauda," píše sa na jednom z panelov. Renaud, ktorý zomrel ešte 13. marca, bol prvým zahraničným žurnalistom, ktorého ruské jednotky zabili po začatí invázie 24. februára, uvádzajú organizátori.
Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v stredu uviedla, že ruskí vojaci v marci zabili aj ukrajinského fotoreportéra Maxa Levina, ktorý bol pred smrťou pravdepodobne mučený, píše AFP.
RSF uviedla, že od začiatku invázie na Ukrajine doposiaľ zahynulo deväť novinárov a 16 ďalších utrpelo zranenia.


Britského novinára a brazílskeho experta našli MŔTVÝCH!

Telá britského novinára Doma Phillipsa a brazílskeho experta na domorodé obyvateľstvo Bruna Pereiru, ktorí boli zavraždení v Brazílii pri svojom návrate z expedície v povodí Amazonky, odovzdali ich rodinám. Informovala o tom v piatok britská stanica BBC.
Brazílske médiá uviedli, že pohreb Bruna Pereiru sa uskutoční v piatok v meste Recife. Rodina Doma Phillipsa usporiada kremáciu v nedeľu neďaleko Ria de Janeiro.
V súvislosti s ich vraždou brazílska polícia vo štvrtok zadržala štvrtého podozrivého. BBC spresnila, že muž sa na policajnej stanici v Sao Paule prihlásil sám.
Podľa výňatkov z jeho výpovede, zverejnených v miestnych médiách, zadržaný muž uviedol, že riadil čln, ktorý prenasledoval Phillipsa a Pereiru. Zadržaný tvrdí, že príkazy mu dával iný zadržaný podozrivý, Amarildo da Costa Oliveira, ktorý potom údajne oboch mužov zastrelil výstrelom z pušky kalibru 16, a to v ich člne.
Muž priznal, že potom ešte pomáhal prepraviť telá zavraždených na miesto, kde boli neskôr zakopané.
V čase svojho zmiznutia Phillips (57) pracoval na knihe o trvalo udržateľnom rozvoji v Amazónii. Pereira (41) bol uznávaným obhajcom domorodých obyvateľov regiónu. Phillipsovi robil sprievodcu.
Pereira donedávna viedol miestny úrad brazílskej vládnej agentúry pre domorodcov, známej ako FUNAI, pričom sa zúčastnil na niekoľkých operáciách proti nezákonnému rybolovu.
Päťdesiatsedemročného Phillipsa, ktorý pravidelne prispieval do denníka The Guardian, a 41-ročného antropológa Pereiru s vedeckým zameraním na juhoamerické indiánske kmene, videli naposledy plaviť sa po rieke Itaguaí 5. júna.
V odľahlom regióne, kde dvojica mužov zmizla, je najväčšia koncentrácia civilizáciou nedotknutých domorodých obyvateľov na svete. Okrem toho tam opakovane dochádza k prestrelkám medzi poľovníkmi, rybármi a príslušníkmi vládnych bezpečnostných zložiek. Vedie tadiaľ i hlavná trasa pre kokaín vyrobený na peruánskej strane štátnych hraníc, ktorý sa potom pašuje do Brazílie, aby zásoboval tamojšie mestá, alebo sa prepravoval do Európy.


Hvězda ruské propagandy má v Česku firmu, která je ale jen „kasičkou“ —  ČT24 — Česká televize

Lekárka a hviezda ruskej televízie Prvý kanál Jelena Malyševová má firmu v Česku. Podporovateľka Vladimíra Putina podľa obchodného registra prenajíma nehnuteľnosti, žiadne však nemá v českom katastri zapísané. Firma jej zrejme slúži len ako pokladnička. TASR informáciu prevzala z webu Českej televízie.

Malyševová podľa zistení ruskej opozície vlastní luxusný 21-izbový dom v americkom New Jersey a dva byty v New Yorku za viac ako desať miliónov eur. Ako svoj hlavný príjem pritom označila televízne honoráre. Opozičný politik Alexej Navaľnyj však tvrdí, že nie je jasné, odkiaľ na nehnuteľnosti vzala peniaze. Televíznu moderátorku označuje za súčasť prokremeľskej propagandy.
Firma Antistress, ktorú Malyševová v Česku vlastní s manželom, má sídlo v Chodove pri Karlových Varoch. Na schránkach alebo na zvončeku však podľa Českej televízie uvedená nie je a nič o nej nevedia ani obyvatelia domu. "Nikdy som o tom nepočula, bývam tu veľmi dlho," povedala jedna z obyvateliek bytovky, kde má firma sídlo.
Podobne ako tisícky ďalších firiem v ruskom vlastníctve, ani táto nevykazuje žiadnu aktivitu. V zbierke listín má 17 rokov starý notársky zápis a podpisové vzory. "Neslúžia na to, aby tu tí Rusi podnikali, ale slúžia im skôr ako také pokladničky," vysvetlil analytik spoločnosti Datlab Jiří Skuhrovec.
Česká vláda pripravila dva zákony, ktoré umožnia rýchlejšie zistiť skutočných majiteľov firiem. Finančný analytický úrad by mal jednoduchšie získavať informácie od polície a tajných služieb. V zákone budú aj nové pravidlá, podľa ktorých môže domy alebo veci vydražiť.



Izraelská armáda mala zastreliť známu reportérku Al-Džazíry - Svet - Správy  - Pravda 

Organizácia Spojených národov v piatok uviedla, že výstrel, ktorý v máji zabil reportérku panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra, vypálili izraelské sily. Informuje o tom agentúra AFP.
Šírín abú Aklaová, 51-ročná Američanka palestínskeho pôvodu, bola uznávanou spravodajkyňou al-Džazíry. Smrteľne ju zranili 11. mája pri tom, keď spravodajsky pokrývala operáciu izraelskej armády v utečeneckom tábore Džanín ležiacom na severe Predjordánska, pričom mala na sebe vestu s označením "tlač".
"Zistili sme, že výstrely, ktoré zabili abú Aklaovú, pochádzajú od izraelských bezpečnostných síl," povedala novinárom v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Shamdasaniová. Za "veľmi znepokojivú" označila skutočnosť, že izraelské úrady príslušné vyšetrovanie nevykonali.
"My v Úrade vysokého komisára OSN pre ľudské práva sme ukončili nezávislé vyšetrovanie incidentu. Výstrely, ktoré zabili abú Aklaovú a zranili jej kolegu Alího Sammúdího, pochádzali od izraelských bezpečnostných síl a nie z bezhlavej paľby ozbrojených Palestínčanov, ako to pôvodne tvrdili izraelské úrady," uviedla.
Dodala, že zistenia vychádzajú z informácií od izraelskej armády aj od palestínskeho generálneho prokurátora. "Neobjavili sme žiadnu informáciu, ktorá by naznačovala, že v bezprostrednej blízkosti novinárov došlo k aktivite ozbrojených Palestínčanov," uviedla ďalej Shamdasaniová.
OHCHR v súlade s metodikou pre monitorovanie ľudských práv preveroval fotografie, zvukový aj videozáznam z miesta činu, ktoré aj navštívil. Incident konzultoval s odborníkmi, preveroval tiež komunikáciu úradov a vypočul svedkov.
Podľa jeho zistení prišlo v osudný deň krátko po 6.00 h ráno miestneho času k západnej bráne tábora Džanín sedem novinárov. Štyria z novinárov zabočili približne o 6.30 na jednu z ulíc, pričom na nich bolo zo smeru, kde sa nachádzali izraelské bezpečnostné sily, "vystrelených niekoľko zdanlivo dobre mierených guliek". "Jedna guľka zasiahla Alího Sammúdího do ramena, ďalšia guľka zasiahla abú Aklaovú do hlavy a okamžite ju zabila," uvádza OHCHR.
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyzvala Izrael, aby vyšetril jednak tento prípad, ako aj zabitia všetkých ďalších osôb, ku ktorým prišlo pri jeho operáciach v Predjordánsku a Gaze.

Zverejnili fotku guľky, ktorá zabila reportérku TV al-Džazíra. Náboj je z  pušky, ktorú bežne používa Izrael | TVNOVINY.sk

Izraelská armáda tvrdí, že "nie je možné" určiť, kto v máji zastrelil Šírín abú Aklaovú - reportérku panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra. Armáda sa takto vyjadrila v piatok krátko po tom, ako Organizácia Spojených národov obvinila zo smrti novinárky izraelské sily. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Abú Aklaovú (51) smrteľne zranili 11. mája, keď spravodajsky pokrývala operáciu izraelskej armády v utečeneckom tábore Džanín ležiacom na severe Predjordánska. Na sebe mala vestu s označením "tlač".
Vyšetrovanie izraelských obranných síl (IDF) dospelo podľa piatkového vyjadrenia izraelskej armády "k jasnému záveru, že pani abú Aklaová nebola úmyselne zastrelená vojakom IDF a takisto nie je možné určiť, či ju bezhlavou paľbu zabil palestínsky ozbrojenec... alebo neúmyselne vojak IDF".
Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Shamdasaniová predtým informovala o zisteniach tohto úradu, podľa ktorých novinárku zabila strela izraelských síl.
"My v Úrade vysokého komisára OSN pre ľudské práva sme ukončili nezávislé vyšetrovanie incidentu. Výstrely, ktoré zabili abú Aklaovú a zranili jej kolegu Alího Sammúdího, pochádzali od izraelských bezpečnostných síl a nie z bezhlavej paľby ozbrojených Palestínčanov, ako to pôvodne tvrdili izraelské úrady," povedala v piatok novinárom v Ženeve.
Dodala, že zistenia vychádzajú z informácií získaných od izraelskej armády aj od palestínskeho generálneho prokurátora. "Neobjavili sme žiadnu informáciu, ktorá by naznačovala, že v bezprostrednej blízkosti novinárov došlo k aktivite ozbrojených Palestínčanov," uviedla ďalej Shamdasaniová.



Copyright  © TASR 2022

 Jutta Urpilainen | European Commission


Komisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová  na ceremónii, ktorá sa konala pri príležitosti Európskych rozvojových dní 2022 v Bruseli, oznámila víťazov tohtoročnej ceny Lorenza Nataliho. Ocenenie získali Ritwika Mitra za to, že odhalila obchodovanie s ľuďmi v Indii, Rémi Carton a Paul Boyer za reportáže o detskom otroctve na Haiti a Vânia Maia za to, že upozornila na neistú situáciu prisťahovalcov v Portugalsku. Veľká porota ceny Lorenza Nataliho vybrala laureátov z viac ako 800 žiadostí z celého sveta. Cena Lorenza Nataliho pri príležitosti 30. výročia svojho vzniku vzdáva úctu presvedčivému a odvážnemu spravodajstvu.

Podrobnosti:

Tlačová správa
Viac informácií

Youth4Regions – the programme for aspiring journalists | European Youth  Portal

Program Youth4Regions hľadá najlepších európskych študentov žurnalistiky a mladých novinárov, ktorí chcú získať skúsenosť do ich budúcej kariéry. Príležitosť je dostupná pre občanov EÚ alebo susednej krajiny vo veku od 18 do 30 rokov, ktorý budú mať možnosť spolupracovať s renomovanými novinármi alebo sa zúčastniť tlačových ciest Európskej komisie. 38 víťazov súťaže sa stretne v Bruseli od 8. do 14. októbra, aby absolvovali školenia o žurnalistike a regionálnej politike EÚ, využili mentoring skúsených novinárov, pracovali s nimi v tlačovej miestnosti a navštívili európske inštitúcie a médiá. Prihlásiť sa môžete do 11. júla.

Podrobnosti:

Viac informácií