20. 6. 2022

Pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS by poslanci mali rešpektovať odporúčania expertov

Pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS by 

 


poslanci mali rešpektovať odporúčania expertov

 
Bývalý predseda Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), v súčasnosti poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a predseda strany Spolu Miroslav Kollár dnes vyzval poslankyne a poslancov strán vládnej koalície, aby pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS rešpektovali odporúčania panelu expertov, ktorí si sami zriadili pri Výbore NR SR pre kultúru a médiá. Zároveň apeloval na predstaviteľov koalície, aby splnili svoje sľuby o transparentnosti rozhodovania a voľba generálneho riaditeľa RTVS zostala verejnou. Informovala o tom v tlačovej správe politická strana Spolu.

„Voľba riaditeľa RTVS v parlamente, ale aj predchádzajúci model voľby priamo Radou majú svoje výhody, aj svoje limity. Ak sa ale vládna koalícia rozhodla preniesť časť svojej zodpovednosti za odborné posúdenie kvalít jednotlivých kandidátov na externý expertný panel, dúfam, že aj rozhodovanie poslancov bude viac odborné ako politické,“ konštatoval Kollár. Podľa neho nie je v poriadku, aby rozhodovanie o šéfovi verejnoprávneho rozhlasu a televízie skončilo ako ideologický súboj. Posudzovať kvality kandidátov optikou liberál/konzervatívec je podľa Kollára cesta k zlému výberu.

Ako extrémne nevhodné považuje poslanec, ako sa niektorí kandidáti na post šéfa verejnoprávneho média, ktoré sa zo zákona nesmie viazať na žiadnu ideológiu, politické strany či náboženstvo snažia votrieť do priazne parlamentnej väčšiny odkazovaním na svoje národno-konzervatívne zmýšľanie. „Verejnoprávne médiá nesmú slúžiť konkrétnej strane, hnutiu či ideológii. Vyhlásenia o politickej a ideologickej preferencii kandidáta by boli vo väčšine normálnych demokratických krajín diskvalifikujúce. Pevne verím, že sa k takýmto pokusom politizovať verejnoprávne médiá ubránime a ideologický kandidáti voľbou neprejdú,“ dodal Kollár.

 

Zdroj: SITA