15. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Become a Bellingcat Tech Fellow! - bellingcat 

Ruská prokuratúra označila v piatok investigatívnu internetovú stránku Bellingcat za "nežiadúcu" a dodala, že tento web predstavuje pre Rusko bezpečnostnú "hrozbu". Informovali o tom ruské tlačové agentúry, na ktoré sa odvolala agentúra AFP.
Tento krok prišiel v období, keď Rusko po začatí invázie na Ukrajinu podniká bezprecedentné tvrdé zásahy proti médiám a opozícii.
Investigatívny portál Bellingcat, ktorý prináša správy o ruskej vojenskej intervencii na Ukrajine, bol v Rusku už vlani označený za "zahraničného agenta".
Ruská generálna prokuratúra najnovšie označila portál Bellingcat za "nežiadúci" spolu s ďalšou investigatívnou webovou stránkou The Insider, sídliacou v Lotyšsku, a tiež s českou neziskovou organizáciou CEELI Institut (Central and Eastern Europe Law Initiative).
Generálna prokuratúra pre ruské tlačové agentúry uviedla, že spomenuté subjekty predstavujú "hrozbu pre ústavný poriadok a bezpečnosť Ruskej federácie".
Na základe zákona o "nežiadúcich" subjektoch hrozia Rusom, ktorí udržiavajú vzťahy s takýmito organizáciami, ťažké pokuty alebo dokonca väzenie až do šiestich rokov.
Weby Bellingcat a The Insider, ktoré často spoločne prinášajú investigatívne články, boli na zoznam "zahraničných agentov" zaradené vlani, spresnila AFP.
Organizácie či osoby vyhlásené v Rusku za zahraničných agentov musia zverejňovať zdroje svojho financovania a označovať svoje publikácie touto "nálepkou", inak im hrozí pokuta.
Označenie zahraničný agent, ktoré pripomína "nepriateľa ľudu" z obdobia Sovietskeho zväzu, sa v posledných rokoch veľmi využíva proti odporcom Kremľa, novinárom a aktivistom za ľudské práva, obviňovaným zo zahraničím financovanej politickej činnosti v Rusku.


Návštevnícke centrum | Európska komisia


Európska komisia môže ešte tento týždeň rozhodnúť o tom, že právne konania voči Maďarsku spustené vlani v kauzách homofóbneho "zákona na ochranu detí" a odňatia frekvencie opozičnej rozhlasovej stanice Klubrádió posunie do fázy súdnej žaloby. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na denník Népszava.
Predpisy zákona na ochranu detí, ktoré zakazujú alebo obmedzujú prístup detí vo veku do 18 rokov k obsahom súvisiacim s homosexualitou či zmenou pohlavia, porušujú podľa eurokomisie viaceré právne normy Únie, ako aj ľudskú dôstojnosť, slobodu prejavu a práva na informácie či právo na rešpektovanie súkromia, a sú zároveň aj v rozpore s antidiskriminačným právom.
Maďarská vláda vyvolala vlnu pobúrenia, keď vlani v polovici júna schválila zákon proti pedofílii, ktorý podľa kritikov diskriminuje sexuálne menšiny. Európska komisia, ktorá predmetný zákon považuje za homofóbny a diskriminačný voči komunite LGBTQI+, spustila voči Maďarsku v tejto záležitosti právne konanie.
Eurokomisia tiež považuje rozhodnutie maďarskej mediálnej rady zrušiť frekvenciu rozhlasu Klubrádió za neprimerané a netransparentné, ktoré je tak v rozpore s komunikačnými pravidlami Európskej únie. Komisia vlani v júni spustila právne konanie, a keďže maďarská vláda nedokázala rozptýliť obavy Európskej komisie, zostáva Únii už iba obrátiť sa aj v tomto prípade na Súdny dvor EÚ, píše Népszava.

Copyright  © TASR 2022