12. 7. 2022

Zomrel Monty Norman

Zomrel Monty Norman

Vo veku 94 rokov zomrel Monty Norman, autor zvučky k filmom o Jamesovi  Bondovi - Hudba - Kultúra - Pravda




Monty Norman, autor zvučky filmovej série o agentovi Jamesovi Bondovi, zomrel v pondelok vo veku 94 rokov, informuje TASR podľa správy agentúry AP.
"So smútkom oznamujeme, že Monty Norman zomrel 11. júla po krátkej chorobe," cituje AP z Normanovej oficiálnej webstránky.
Pôvodným menom Monty Noserovitch sa narodil židovským rodičom v Londýne v roku 1928. Svoju prvú gitaru dostal, keď mal 16 rokov. V mladosti vystupoval s viacerými významnými hudobnými skupinami a účinkoval aj v spoločných programoch s komikom Bennym Hillom. Neskôr písal piesne pre rockerov Cliffa Richarda a Tommyho Steela a dostal sa aj ku komponovaniu muzikálov.
Kľúčovým okamihom bolo, keď ho producent Albert 'Cubby' Broccoli najal, aby zložil zvučku k prvému filmu o agentovi 007 – Dr. No z roku 1962. Tú istú zvučku napokon použili vo všetkých 25 filmoch o Jamesovi Bondovi.
Producenti v priebehu rokov oslovili skladateľa Johna Barryho, aby zvučku prepracoval. Barryho prepracovaná zvučka potom zaznela v približne desiatke filmov vrátane Goldfingera či Žiješ len dvakrát. Mnohí považovali práve Barryho, ktorý zomrel v roku 2011, za autora pôvodnej zvučky.
Norman sa obrátil aj na súd, aby si obhájil autorstvo diela. V roku 1997 zažaloval nedeľník Sunday Times za článok, podľa ktorého bol autorom hudby Barry. Spor vyhral v roku 2001 a súd mu priznal odškodné vo výške 30.000 libier.
 

Zdroj: TASR