13. 9. 2022

Cinematik odohrá 104 filmov

Cinematik odohrá 104 filmov
 Filmový festival Cinematik zverejnil svoj tohtoročný dátum | Kinema.sk

Celkovo 104 titulov odohrá počas šiestich dní 17. Medzinárodný filmový festival Cinematik, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch od 13. do 18. septembra. V programe figuruje dvojica prestížnych filmových súťaží, viacero premiér i retrospektíva francúzsko-bosnianskej filmárky, scenáristky a producentky Lucile Hadžihalilović. Informovali o tom organizátori na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave.
"Prinesieme do Piešťan obrovský balík filmov nielen z troch najznámejších svetových festivalov, pribudne k nim aj Sundance, festival San Sebastián, Locarno alebo Karlove Vary. Našim hlavným cieľom bolo urobiť zrkadlo veľkému festivalovému svetu," uviedol pre TASR Peter Konečný, jeden z organizátorov festivalu.
Návštevníci sa môžu tešiť napríklad na víťaza Cannes - film režiséra Rubena Ostlunda Trojuholník smútku, či maďarský film Neha režisérskej dvojice László Csuja a Anna Nemes. "Zobrazuje veľmi zvláštny vzťah medzi profesionálnou kulturistkou a jej trénerom, ide o jemný, subtílny príbeh," poznamenal Konečný k snímke, ktorá mala svetovú premiéru na festivale Sundance.
Piešťanský festival uvedie aj aktuálnu nomináciu Poľska na Oscara - film IÁ - ktorý nakrútil bard poľskej kinematografie Jerzy Skolimowski o oslíkovi. "O tom, ako stretáva dobrých, zlých, nepríjemných ľudí, ako sa snaží pochopiť svet okolo seba svojím naivným pohľadom, ale stále chce zostať na konci celého príbehu čistý a nedotknutý. Je to nádherná metafora života," poznamenal Konečný k "sociálno-kritickej dráme z pohľadu zvieraťa".
Priaznivci slovenských filmov môžu oceniť snímku Odpočítanie - Posledný film Ivana Palúcha, ktorý o svojom otcovi nakrútil režisér Martin Palúch. Strihový dokument o hercovi, ktorý si zahral po boku svetových hviezd, no návratom do socialistického Československa svoju kariéru prakticky zastavil, uvedie festival vo svetovej premiére, súťažiť bude v sekcii Cinematik.doc.
Do súťaže slovenských celovečerných dokumentov sa prebojoval aj najnovší film Patrika Lančariča Dežo Hoffmann - Fotograf Beatles, či netradičný film režiséra a scenáristu Petra Pavlíka s názvom Ouca a podtitulom (Ne)skutoční príbeh. "Rozpráva o Ľubošovi, ktorý verí iba konšpiráciám, nechce sa nechať očkovať, neverí mainstreamovým médiám, zostáva visieť v mentálnom i vzťahovom limbe, začínajú sa mu rozpadať vzťahy, prestáva veriť všetkému okolo seba, ide si svoju líniu toho, ako je očkovanie nebezpečné, celý svet je v sprisahaní a ovládajú ho tri veľké spoločnosti, ktoré ho nútia k tomu, čo on nebude nikdy akceptovať," opísal Konečný provokatívny čiernobiely film rekapitulujúci pandémiu, v ktorom je hercom samotný režisér.
Hlavnou hostkou Cinematiku bude francúzska scenáristka, režisérka a producentka Lucile Hadžihalilović. Festival premietne všetky jej tri celovečerné filmy, ktoré mali veľký úspech na festivale San Sebastián, Bude robiť aj masterclass, kde bude rozprávať o tom, ako filmy píše a nakrúca, zároveň budeme mať aj debatu k jej trom celovečerným filmom Ucholak, Nevinnosť a Evolúcia," dodal Konečný.



Zdroj: TASR