12. 9. 2022

Zomrel Javier Marías

Zomrel Javier Marías

 Muere a los 70 años el escritor Javier Marías, uno de los grandes  referentes de la literatura en español de las últimas décadas - BBC News  Mundo

Zomrel jeden z najznámejších španielskych spisovateľov Javier Marías, ktorého romány boli preložené do 46 jazykov vrátane slovenčiny. 
 
Mal 70 rokov. O úmrtí informoval jeho nakladateľ. 
Marías sa posledný mesiac liečil s ťažkým zápalom pľúc spôsobeným koronavirom, napísal denník El Mundo. 
Marías patril k najúspešnejším španielsky píšucim autorom, po celom svete sa predalo viac ako deväť miliónov výtlačkov jeho kníh, uviedlo jeho domovské vydavateľstvo Alfaguara. Za svoje romány, často preložené detektívnou zápletkou, získal mnoho literárnych cien a obľúbený bol aj u čitateľov. V slovenčine vyšli napríklad knihy Srdce tak biele, Zamilovanosti, Spomínaj na mňa zajtra pri bitke či Čierny chrbát času. ADVERTISING "Jeho rozsiahle dielo bude už navždy jedným z pilierov našej literatúry," uviedol premiér Pedro Sánchez, ktorý ho ocenil ako "jedného z najväčších spisovateľov našej doby". Prvú knihu Vlčie panstvo napísal Marías v roku 1971 pri svojej návšteve Paríža. Po ukončení štúdií filozofie a literatúry na Univerzite Complutense v Madride pôsobil ako prekladateľ kníh britských a amerických autorov do španielčiny. Za preklad deväťdielneho románu Laurence Sterna Život a názory blahorodého pána Tristrama Shandyho dostal v roku 1979 španielsku Národnú prekladateľskú cenu. V 80. rokoch Marías pôsobil aj ako profesor španielskej literatúry a teórie prekladu na Oxfordskej univerzite a písal stĺpiky pre denník El País. Marías napísal 17 románov, posledný vyšiel pred rokom. Za svoj román s detektívnou zápletkou Zamilovanosti z roku 2011 bol ocenený španielskou Národnou cenou za literatúru. Marías si ale cenu odmietol prevziať, a naplnil tak svoj sľub z 90. rokov, že neprijme ocenenie spojené s oficiálnymi inštitúciami. Maríasovo meno sa v posledných rokoch objavovalo medzi favoritmi na udelenie Nobelovej ceny za literatúru.
 
Zdroj: ČTK