14. 9. 2022

Zomrela Irene Papasová

Zomrela Irene Papasová

Actress Irene Papas has passed away at age 96, KNEWS
Vo veku 96 rokov zomrela grécka herečka Irene Papasová, ktorá sa preslávila úlohami v medzinárodne uznávaných filmoch ako Delá z Navarone (1961) či Grék Zorba (1964). Oznámilo to v stredu grécke ministerstvo kultúry, píše agentúra AFP.
Ministerka kultúry Lina Mendoniová uviedla, že Papasová bola na striebornom plátne i na divadelnom pódiu "stelesnením gréckej krásy". Herečka podľa gréckej tlačovej agentúry ANA skonala v stredu.
Príčina jej smrti nebola bezprostredne známa, AFP však pripomína, že herečka mala už nejaký čas zdravotné problémy.
Papasová patrí spoločne s Melinou Mercouriovou k vôbec najznámejším gréckym herečkám. Zahrala si vo viac ako 60 filmoch, pričom jej kariéra trvala takmer šesť desaťročí. Medzi jej hereckých partnerov na striebornom plátne patrili napríklad také hviezdy ako Richard Burton, Kirk Douglas, James Cagney alebo Jon Voight.
Počas svojej kariéry získala Papasová viacero ocenení vrátane ceny za najlepšiu herečku z berlínskeho filmového festivalu Berlinale, ktorú získala v roku 1961 či Zlatého leva za celoživotný prínos z Benátskeho filmového festivalu, ktorého jej udelili v roku 2009.
Papasová bola ako herečka obľúbená aj v Taliansku, kde bola pravidelne vyše tri desaťročia obsadzovaná do filmových či seriálových úloh. Poslednú rolu vo svojej kariére si pritom zahrala taktiež v talianskom filme Ecuba – Il film z roku 2004.



Zdroj: TASR