13. 9. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Charlie Hebdo attack: Three days of terror - BBC News


V Paríži sa začal v pondelok odvolací proces s dvoma mužmi, ktorých odsúdili za pomoc pri príprave útokov na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo a židovského supermarketu v roku 2015. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
Pri útoku na parížsku redakciu Charlie Hebdo zabili bratia Said a Chérif Kouachiovci 12 ľudí. Útočníci tvrdili, že konali v mene teroristickej siete al-Káida, aby pomstili rozhodnutie časopisu zverejniť karikatúru proroka Mohameda.
O deň neskôr Chérifov priateľ Amedy Coulibaly zabil počas dopravnej kontroly policajtku a následne rozpútal rukojemnícku drámu v kóšer supermarkete, pri ktorej zahynuli štyria židia. Všetkých troch útočníkov zabila polícia.
V decembri 2020 odsúdil parížsky súd 14 ľudí za pomoc pri príprave útokov. Dvaja z nich s najprísnejšími trestami sa odvolali. Ali Riza Polat bol odsúdený na 30 rokov za zabezpečenie zbraní pre útočníkov a Amar Ramdani na 20 rokov za financovanie útokov. Obaja popreli obvinenia a žiadajú súd, aby prešetril dokumenty, ktoré boli podľa nich predtým zanedbané.
"Tento proces je poslednou šancou na nápravu chýb súdneho systému, ktorý bol ohromený rozsahom týchto útokov, a na to, aby si súd uvedomil presnú roli pána Polata, obyčajného kriminálnika, ktorý bol neprávom obvinený z úlohy, ktorú nikdy nemal," uviedol právny zástupca Polata.
Právnik, ktorý zastupuje časopis Charlie Hebdo, tieto tvrdenie odmietol.
Na pondelkovom zasadnutí súdu bol aj editor Laurent "Riss" Sourisseau, ktorý z útoku na redakciu vyviazol so zraneniami, a jedna z vdov po obetiach, ktorá mala plagát s ľudmi ktorí pri útoku zahynuli.
Prvé dni súdneho procesu budú venované vypočúvaniu svedectiev preživších a príbuzných obetí. Odvolací súd bude mať šesť týždňov na zváženie miery spoluzodpovednosti Polata a Ramdaniho na útokoch.



Spoločnosť Google na Slovensku testuje novú metódu boja proti fake news. Pozostáva z minútových videoreklám na sociálnych sieťach. Chce tak zvýšiť odolnosť dospelých ľudí voči dezinformáciám. Spoločnosť o tom informovala v tlačovej správe.
Kampaň sa bude snažiť o prevenciu proti manipulatívnym technikám, ktoré dezinformačná scéna využíva na šírenie dezinformácií proti utečencom z Ukrajiny. Okrem Slovenska pobeží aj v Česku a Poľsku.
V rámci kampane sa využije metóda prebunkingu, ktorú prvýkrát použili v 60. rokoch 20. storočia. Cieľom metódy je budovať odolnosť ľudí voči dezinformáciám pomocou ukážok často používaných naratívov a príkladov manipulačných techník a tém. Medzi ne patrí napríklad metóda obetného baránka, keď sa vina za negatívne skutočnosti zvaľuje na určitú znevýhodnenú skupinu, alebo metóda vyvolávania strachu.
Má fungovať podobne ako očkovanie, budovať odolnosť a čiastočne pomáhať proti tomu, aby ľudia v budúcnosti škodlivým dezinformáciám uverili a šírili ich ďalej.

 

Copyright  © TASR 2022