31. 1. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Senát / Meshrano Jirga- rada starších / Afghanistanu vyslovil súhlas s trestom smrti pre reportéra a študenta žurnalistiky Perwiza Kambakhshiho, ktorého súd odsúdil za blasfémiu, pretože rozširoval články, ktoré staihol z internetu . Články dávali otázky o zmysle Koránu a roli ženy v isláme. Senát takisto ostro kritizoval domáce a medinárodné organizácie, ktoré protestujú proti rozsudku. Rozsudok musí byť potvrdený viacerými inštanciami a potom aj prezidentom Hamido Karzajom.
Talianska verejnoprávna RAI pokračuje v rozširovaní definície, čo má byť predmetom televízneho poplatku. RAI navrhla, aby majitelia PC platili dodatočný poplatok . Poplatok v Taliansku, nazvaný canone , je vo výške 99 EUR ročne za prvú televíziu v doamácnosti a menší za ďalšie .RAI to navrhla v Umbrii, ale ak by tento návrh prešiel v tejto provincii, platil by celoštátne. Nie je to prvý takýto pokus od RAI , v októbri neúspešne navrhla poplatok za hanndheldy ako mobilné telefóny a video MP3 prehrávače.

Dánsko požiada Spojené štáty o vysvetlenie v súvislosti s informáciami, v zmysle ktorých po roky USA využívali dánske i grónske letiská, respektíve vzdušný priestor na prepravu osôb podozrivých z teroristických aktivít. Tieto skutočnosti vyplývajú z obsahu dokumentárneho filmu Dánske spojky CIA, ktorý v stredu večer odvysielala verejnoprávna televízia DR 1 severskej krajiny. "Vo filme sa objavili pasáže, podľa ktorých využívali Američania súkromné lietadlá na štátne ciele. O tom som skôr nevedel. Prirodzene, je to neprijateľné a budeme o tom s Američanmi hovoriť," uviedol pre dánsku televíziu minister zahraničných vecí Dánskeho kráľovstva Per Stig Moeller.

Copyright © TASR 2008

Nemecká moderátorka prišla o prácu potom, čo v priamom prenose povzbudila diváka slovami "Arbeit macht frei". Juliane Ziegler moderovala na nemeckej televíznej stanici ProSieben nočnú súťažnú reláciu Nightloft. Jeden z divákov, ktorý si chcel trocha prilepšiť, sa jej však zdal ospalý a málo aktívny. "No tak, poďme, do práce," snažila sa ho povzbudiť. Následne však dodala osudové slová: "Arbeit macht frei", čiže práca oslobodzuje, a začala sa hlasno smiať. Za nacistické heslo známe z koncentračných táborov jej však dali okamžitú výpoveď. Nepomohlo jej ani rýchle ospravedlnenie, keď si uvedomila význam svojich slov.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Európsky súdny dvorr dnes rozhodol o porušení pravidiel voľnej súťaže na talianskom mediálnom trhu kvôli pravidlám, ktoré umožnili dominanciu súkromenj spoločnosti Mediaset S.Berlusconiho a štátnej RAI. každá z nich prevádzkuje tri volne šírené programy a ,rozloženie frekvencií a ich využívánie dominantnými prevádzkovateľmi obmedzovalo významným spôsobom voľnú sútaž a slobodu poskytovania služieb. Európska komisia (EK) údajne podnikne právne kroky voči Poľsku, ktorému sa nedarí zabezpečiť nezávislosť národného telekomunikačného úradu od štátnej moci. „Poľsko sa dostane na Európsky súdny dvor pre nedostatok nezávislosti telekomunikačného úradu,“ uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ Európskej únie (EÚ). Ten zároveň uviedol, že EK z tých istých dôvodov zašle tzv. predbežné varovanie aj Luxembursku a Belgicku. Podľa pravidiel EÚ musia štáty zabezpečiť nezávislosť telekomunikačných úradov od štátnej moci tak, aby mohli vykonávať účinný dohľad nad dodržiavaním hospodárskej súťaže a čeliť tlaku silných spoločností alebo bývalých štátnych telekomunikačných monopolov.