20. 4. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Viac ako 1000 čínskych študentov sa včear v anglickom Manchestri zhromaždilo pred tamojším sídlom spravodajskej stanice BBC, aby tam protestovalo proti údajne skreslenému informovaniu západných médií o dianí v ich krajine. Príčinou protestnej akcie študentov v tričkách s nápisom I Love China bol spôsob informovania o čínsko-tibetskom konflikte i údajný negativizmus pri ponúkaní správ o behu s olympijským ohňom a blížiacich sa OH v Pekingu. O postupe Čínskej ľudovej republiky v Tibete informovali západné médiá podľa slov jedného z organizátorov protestnej akcie "jednostranne". Počujú iba jednu časť celej pravdy a ponúkajú iba rozhovory s tibetskými separatistami, vyhlásil podľa agentúry DPA.

Izrael musí vyšetriť smrť kameramana televízie Reuters Fadíla Šanu a smrť troch ďalších ľudí, uviedla dnes v New Yorku sídliaca organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch. Podľa vyhlásenia organizácie jej vlastné vyšetrovanie poukazuje na to, že posádka izraelského tanku vystrelila z nedbanlivosti alebo zámerne na kameramana a troch ľudí, stojacich pri ňom. Šana prišiel o život v blízkosti utečeneckého tábora Burajdž v centre pásma Gazy, kde nahrával pohyb izraelských tankov po leteckom útoku. Izraelská organizácia na ochranu ľudských práv B'Celem v tejto súvislosti informovala, že kameramena zabila nábojnica izraelského tanku, a v tom čase sa tam nebojovalo. Agentúra Reuters zverejnila Šanov posledný video záznam, zachytávajúci streľbu na vzdialenom vrchole pahorku, uviedla agentúra AP.

Copyright © TASR 2008
Takmer päťtisíc ľudí sa zhromaždilo v sobotu pred hollywoodskymi priestormi americkej spravodajskej televíznej stanice CNN, aby protestovali proti pohŕdavým poznámkam, ktoré na adresu Číny uviedol komentátor televízie. Informovala o tom polícia. Podľa predstaviteľa polície pred budovou demonštrovalo približne 2000 až 5000 ľudí vybavených megafónmi a banermi. Na mieste však nedošlo ku žiadnym incidentom a demonštranti sa postupne pokojne rozišli. Budova televíznej stanice CNN sídli na známom Sunset Boulevard v severozápadnej časti Los Angeles. CNN má s pekinskou vládou mierne problémy po tom, ako komentátor Jack Cafferty obvinil Čínu z exportu nebezpečných produktov. Cafferty v politickej relácii CNN Situation Room vyhlásil, že USA dovážajú "odpadky čínskej výroby s olovnatým náterom a otrávenú potravu pre psov". "Je to rovnaká banda idiotov a zločincov, aká tu bola pred 50 rokmi," dodal. Peking reagoval podaním formálnej sťažnosti na výroky komentátora a žiada od CNN ospravedlnenie. Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok odmietlo vysvetlenie televízie, ktorá vyhlásila, že nemala v úmysle nikoho uraziť a vysvetlila, že Cafferty v relácii vyjadril názor na čínsku vládu, nie na čínsky ľud. Slová komentátora vyvolali v Číne zúrivú reakciu.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.