23. 4. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Poľská ombudsmanka pre práva detí Ewa Sowinská, ktorá chcela dať minulý rok preskúmať, či program Teletubbies nepropaguje homosexualitu, odstúpi zo svojej funkcie. Uviedol to dnes predseda poľského parlamentu Bronislaw Komorowski. Dôvodom jej podozrení bolo, že jedna z postáv seriálu Tinky Winky drží v ruke kabelku a pritom je to mužská postava. Sowiäská, ktorá bola členkou extrémne pravicovej Ligy poľských rodín bojujúcej proti potratom a homosexuálom, opustí svoj úrad 30. júna tohto roka. Dôvod jej odchodu však nie je známy. Liga poľských rodín bola členom predchádzajúcej koaličnej vlády, v minuloročných voľbách však prišla o svoje kreslá v parlamente.
Nemecká tajná služba má na krku ďalší škandál. Pobúrenie novinárskych zväzových organizácií DJV a DJU totiž vyvolalo zistenie, že Spolková spravodajská služba (BND) v roku 2006 niekoľko mesiacov monitorovala elektronickú korešpondenciu reportérky týždenníka Der Spiegel a istým afganským politikom. Podľa informácií médií vyvolala kauza, o ktorej sa verejnosť dozvedela iba v týchto dňoch, znepokojenie aj v Kábule. Už v stredu sa zrejme o prípade bude hovoriť na zasadnutí grémia Spolkového snemu zodpovedného za kontrolu tajných služieb. Pred ním sa nikto zo zodpovedných nechcel vyjadriť k možným dôsledkom prípadu. Ako informoval Der Spiegel, elektronickú korešpondenciu novinárky BND monitorovala v období od 7. júna do 29. novembra 2006. Najvyšší predstaviteľ BND Ernst Uhrlau oboznámil s tým reportérku v piatok a osobne sa jej za to ospravedlnil. Ospravedlnením BND voči poškodenej kolegyni to nie je vybavené, reagoval s netajeným pobúrením predseda Zväzu nemeckých novinárov (DJV)t Michael Konken, ktorý požaduje komplexné prešetrenie prípadu a zdôvodnenie, prečo opakovane došlo k sledovaniu novinárky. Nemecká únia novinárov (DJU) v rámci odborov ver.di požaduje medzičasom personálne dôsledky. Jej predseda Malte Hinz konštatoval, že BND evidentne nerešpektuje dohodu spred dvoch rokov, keď ubezpečila, že novinárov viac nebude sledovať.

Microsoft je pripravený stiahnuť ponuku na kúpu Yahoo, ak sa obe stany nedohodnú na cene. Dnes to povedal výkonný riaditeľ najväčšieho svetového výrobcu softvéru Steve Ballmer. Ballmer uviedol na technologickej konferencii v Miláne, že neočakávane dobré výsledky Yahoo zverejnené v utorok nezmenili názor Microsoftu na hodnotu internetového koncernu. Microsoft sa snaží prevziať Yahoo, aby zvýšil svoju konkurencieschopnosť v oblasti webového vyhľadávania voči jednotke v brandži Google. Softvérový koncern však nie je ochotný zaplatiť premrštenú sumu. "Sme pripravení pokračovať aj bez fúzie s Yahoo," povedal Ballmer. "Myslíme si, že najlepší spôsob, ako sa dostať ďalej, je spojenie s Yahoo. Dúfam, že sa to podarí. Ale ak nie, ideme ďalej. Čas sú peniaze. Jasne sme to vyjadrili v našom poslednom liste, ktorý sme poslali." Ballmer uviedol v liste datovanom 5. apríla a adresovanom predstavenstvu Yahoo, že "teraz nastal čas" rokovať o konečných podmienkach transakcie. "Ak neuzavrieme dohodu v priebehu najbližších troch týždňov, budeme nútení predložiť túto záležitosť priamo vašim akcionárom, ktorých sa pokúsime presvedčiť, aby zvolili nové predstavenstvo," uviedol Ballmer. Lehota stanovená v liste vyprší v sobotu. Ballmer tiež pohrozil znížením ponuky, ak sa Yahoo nedohodne do stanoveného termínu. "Bude to mať nepriaznivý vplyv na hodnotu vašej spoločnosti z našej perspektívy, čo sa odrazí v podmienkach nášho návrhu." Microsoft predložil nevyžiadanú ponuku na prevzatie Yahoo 31. januára. Internetová spoločnosť ju odmietla ako neprimeranú. Rokovania medzi oboma spoločnosťami uviazli na mŕtvom bode potom, čo Yahoo odmietlo ponuku Microsoftu ako príliš nízku. Najväčší softvérový koncern na svete ponúkol 31 USD (629,10 Sk) za akciu Yahoo. V čase predloženia ponuky to bolo 62 percent nad burzovou hodnotou akcie internetového koncernu. Prípadná kúpa sa mala vyplatiť na polovicu v akciách Microsoftu a v hotovosti. Pôvodná hodnota ponuky predstavovala 44,6 miliardy USD, odvtedy však klesla v dôsledku oslabenia akcie Microsoftu. V prípade uskutočnenia akvizície by fúzia vytvorila rivala jednotke v oblasti internetového vyhľadávania a reklamy koncernu Google. Tiež by to bola najväčšia fúzia dvoch spoločností pôsobiacich v oblasti počítačových technológií.

Copyright © TASR 2008