18. 12. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spevák anglicko-írskej chlapčenskej skupiny One Direction Harry Styles vyhral súdny spor, ktorý viedol s paparazzmi. Skupina fotografov dostala zákaz čakať pred spevákovým domom a sledovať ho na verejných miestach. Sudkyňa Nicola Davies, ktorá o prípade rozhodovala, fotografom zakázala prenasledovanie speváka na motorkách za účelom zhotovovania fotografií. Rozhodla tiež, že paparazzi sa nesmú priblížiť k Stylesovmu domu na menej ako 50 metrov. Informovali o tom britské noviny The Guardian. "Pán Styles sa týmto nesnaží chrániť pred fanúšikmi, ktorí ho zastavujú na ulici a ktorí sa s ním fotia. Je šťastný, že to môže robiť, rovnako ako ho to tešilo doteraz. Je to však metóda alebo taktika, ktorú využíva istý druh fotografov," povedal súdu 16. decembra Stylesov právnik David Sherborne. Ďalšie pojednávanie, na ktorom sa bude súd zaoberať vývojom situácie, sa uskutoční v januári 2014.
Formácia One Direction, ktorú tvoria Louis Tomlinson, Liam Payne, Harry Styles, Niall Horan a Zayn Malik, sa preslávila v speváckej súťaži The X Factor, kde v roku 2010 skončila na tretej priečke. Po šou s nimi vydavateľstvo Syco Music podpísalo kontrakt na dva milióny libier a pätica sa stala fenoménom, ktorému sa ako prvej formácii z Veľkej Británie podarilo po úvodnom týždni predaja debutového albumu Up All Night (2011) dostať na čelo amerického rebríčka Billboard 200. V britskom albumovom rebríčku debutovali na druhej priečke. Ich druhá štúdiovka Take Me Home vyšla v novembri 2012 a ovládla britský aj americký albumový rebríček. Na ich novom albume Midnight Memories (2013) sa nachádza 14 skladieb, pričom deluxe verzia obsahuje ďalšie štyri piesne.


Iránsky minister kultúry Alí Džannatí v utorok naznačil, že politika blokovania "zakázaných" televíznych staníc v krajine zlyháva. Podľa jeho údajov tieto TV sleduje až 70 percent obyvateľov islamskej republiky. Situáciu pritom označil za "čudnú". "Možno že o päť rokov sa budeme smiať na dnešných opatreniach," cituje ministra tlačová agentúra IRNA. Džannatí pritom situáciu prirovnal k 80. rokom, keď boli v krajine zakázané kazetové prehrávače.
Podľa agentúry Associated Press (AP) ide o nezvyčajne kritické vyhlásenia zo strany vysokého predstaviteľa režimu, ktorý sa po nástupe umierneného prezidenta Hasana Rúhaního aspoň v očiach západných médií liberalizuje. Za posledných päť rokov Teherán aj s pomocou rušičiek zabránil šíreniu signálu niekoľkým zahraničným satelitným televíziám. Patrí medzi ne aj po perzsky vysielajúca pobočka britskej stanice BBC.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Maďarská verejnoprávna televízia si nezaslúži, aby ďalej fungovala, vyhlásil dnes v Budapešti predseda opozičnej Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány po schôdzke s povereným generálnym riaditeľom televízie Lászlóom Zsoltom Szabóom.
Podľa agentúry MTI Gyurcsány povedal, že televízia namiesto verejnosti slúži premiérovi Viktorovi Orbánovi.
Expremiér, ktorý navštívil sídlo televízie z pozície poslanca, vyjadril presvedčenie, že televíziu fungujúcu v takejto forme treba zrušiť a namiesto nej vybudovať úplne novú.
"V správach prezentujú 20 minút postoj vlády bez reakcie opozície, posledných desať minút sa potom venujú témam, ktoré stavajú opozíciu do zlého svetla. Považujem to za neseriózne a v určitom slova zmysle je to krádež peňazí daňových poplatníkov," zdôraznil Gyurcsány.
Predseda DK poznamenal, že poverený generálny riaditeľ si slušne vypočul jeho kritiku, k vecnej odpovedi sa však neodhodlal.

Copyright © TASR 2013