19. 12. 2013

PO VIVE POTOPA

PO VIVE POTOPA

Dnešné uznesenie Najvyššieho súdu (NS) SR v prípade Rádia Viva môže znamenať, že spoločnosť Corporate Legal nebude môcť začať vysielanie a na frekvenciách súčasného Rádia Viva nastane ticho až do ukončenia súdneho sporu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová.
Vysvetlila, že platnosť aktuálnej licencie na vysielanie, ktorej držiteľom je Rádio VIVA, a. s., sa končí 21. decembra 2013 bez možnosti zákonného predĺženia. Z toho vyplýva, že súčasné Rádio Viva musí ukončiť vysielanie v sobotu o polnoci. RVR udelila 3. decembra licenciu na ďalšie vysielanie na týchto frekvenciách spoločnosti Corporate Legal. Vysielať mala začať 22. decembra 2013. NS SR však dnes rozhodol o odložení vykonateľnosti tohto rozhodnutia.
Celá situácia má pôvod v máji 2012, keď v zmysle zákona o vysielaní a retransmisii zaradila RVR frekvencie, na ktorých Rádio Viva vysiela, do výberového konania. Tento krok vyplynul z dôvodu, že platnosť licencie č. R/70, na základe ktorej vysiela Rádio Viva, sa končí 21. decembra 2013 a zo zákona ju nie je možné predĺžiť. Predmetný zákon ukladá RVR zaradiť frekvencie do výberového konania 18 mesiacov pred ukončením termínu platnosti licencie.
Vo výberovom konaní sa o frekvencie uchádzali štyri subjekty: Rádio Viva, a.s., Viva Productions House, s.r.o., Corporate Legal, s.r.o., a Radio Play, s.r.o. Rada 15. mája 2012 rozhodla o ich udelení spoločnosti Corporate Legal, s.r.o. Spoločnosť Viva Production House sa voči rozhodnutiu RVR odvolala na NS SR. Ten 27. marca 2013 rozhodol o zrušení rozhodnutia RVR a vrátil jej vec na ďalšie konanie. Spoločnosť Corporate Legal na tento krok reagovala podaním ústavnej sťažnosti na Ústavný súd SR v júni 2013 s námietkou porušenia práva na spravodlivé súdne konanie. Po doriešení súdnych sporov RVR 3. decembra znovu rozhodla o pridelení frekvencií, na ktorých dnes vysiela Rádio Viva, spoločnosti Corporate Legal.

Copyright © TASR 2013