25. 2. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Belgický herec a majster bojových umení Jean-Claude Van Damme si zahrá v pilotnom filme seriálu Jean-Claude Van Johnson. V titule spoločnosti Amazon si 55-ročná hviezda akčných snímok zahrá verziu samého seba - známeho herca a majstra bojových umení, ktorý sa rozhodne vrátiť k utajovanej kariére žoldniera vystupujúceho pod menom Jean-Claude Van Johnson. Do jeho života sa tak vráti nebezpečenstvo, ktoré mu chýbalo, a tiež životná láska Vanessa.
Pre rodáka z predmestia Bruselu je komediálno-akčný seriál prvým projektom pre televízne obrazovky. Scenár titulu napísal Dave Callaham, ktorý s Van Dammom spolupracoval na snímke Expendables 2 (2012). O réžiu sa postará Peter Atencio. Na seriáli sa podieľa aj produkčná spoločnosť Scott Free Television, ktorú vlastní režisér Ridley Scott. Nakrúcanie by sa malo začať v máji v Los Angeles.
Jean-Claude Van Damme, vlastným menom Jean-Claude Camille François Van Varenberg, sa narodil 18. októbra 1960. Diváci a diváčky ho môžu poznať z filmov ako Karate Tiger I. - Neustúpiť, nevzdať sa (1985), Krvavý šport (1988), Levie srdce (1990), Dvojitý zásah (1991), Univerzálny vojak (1992), Niet úniku (1993), Timecop (1994), Náhla smrť (1995), Súboj cti (1996), Maximálne riziko (1996), Kontraband (1998), Legionár (1998), Replikant (2001), Teror vo vlaku (2002), JCVD (2008) či zo spomínanej snímky Expendables 2 (2012).

Americká herečka Demi Moore sa predstaví v seriáli 10 Days In The Valley. Päťdesiattriročná rodáčka z Roswellu v Novom Mexiku stvárni slobodnú mamičku, scenáristku Jane Sadler. Tá v rámci hľadania päťročnej dcéry, ktorú unesú uprostred noci, musí odkryť tajné stránky svojho života.
Na projekte spoločnosti Skydance Television pracuje Kanaďanka Tassie Cameron, ktorá je spolutvorkyňou a tiež jednou z výkonných producentiek seriálu z policajného prostredia Rookie Blue (2010).
Demi Moore si zahrala napríklad vo filmoch Duch (1990), ktorý jej v roku 1991 vyniesol nomináciu na Zlatý glóbus, ďalej Zopár správnych chlapov (1992), Neslušný návrh (1993), Škandalózne odhalenie (1994), Šarlátové písmeno (1995), Teraz a potom (1995), Striptíz (1996), G.I. Jane (1997), Charlieho anjeli: Na plný plyn (2003), Krádež diamantov (2007), Mr. Brooks (2007) či Margin Call (2011). Druhú nomináciu na Zlatý glóbus si na konto pripísala v roku 1997 vďaka jednej z hlavných úloh v televíznom filme Keby steny mohli hovoriť (1996), ktorý jej ako jednej z producentiek a producentov vyniesol aj nomináciu na Primetime Emmy v kategórii Najlepší televízny film.

Bývalý moderátor motoristickej relácie Top Gear Jeremy Clarkson a predstavitelia British Broadcasting Corporation (BBC) uzavreli mimosúdnu dohodu s producentom tohto programu Oisinom Tymonom, ktorého Clarkson vlani verbálne aj fyzicky napadol. Moderátor sa producentovi, ktorý jeho a BBC v novembri zažaloval za rasovú diskrimináciu a žiadal odškodné 100-tisíc libier, taktiež znovu ospravedlnil.
"Rád by som sa Oisinovi Tymonovi znovu ospravedlnil za vlaňajší incident a jeho poľutovaniahodné následky. Chcem dôrazne zopakovať, že nič z toho, čo sa stalo, nebola jeho vina. Taktiež by som chcel povedať, že urážky, ktorým musel po tom incidente čeliť, sú neospravedlniteľné a je mi ľúto, že si tým musel prejsť. Som rád, že je táto záležitosť už uzavretá. Oisin bol vždy dôležitou súčasťou Top Gearu a želám mu do budúcnosti len to najlepšie," uviedol 55-ročný Clarkson, ktorý spoločne s predstaviteľmi BBC vyplatí producentovi odškodné, pričom by malo ísť o sumu vyššiu než spomínaných 100-tisíc libier.
Incident, pre ktorý musel Clarkson z Top Gearu odísť, sa odohral 4. marca. Moderátor napadol Tymona, pretože mu po nakrúcaní nezabezpečil teplé jedlo. Producent, ktorý mal zranené ústa, sa následne sám odviezol do nemocnice, pričom si myslel, že príde o prácu. Na moderátora preto ani nepodal oficiálnu sťažnosť vedeniu BBC. To sa o incidente dozvedelo až od samotného Clarksona, ktorého 10. marca suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu. Fanúšikovia relácie na toto rozhodnutie zareagovali spustením online petície, prostredníctvom ktorej žiadali Clarksonov návrat. Podpísalo ju viac než milión ľudí.
Vedenie BBC spustilo vlastné vyšetrovanie, ktoré viedol riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie. Ten výsledky odovzdal generálnemu riaditeľovi Tonymu Hallovi, ktorý 25. marca oznámil, že s Clarksonom pre porušenie interných predpisov neobnovia kontrakt. Jeho kolegovia Richard Hammond a James May následne oznámili, že s BBC nepredĺžia kontrakty a neskôr sa všetci traja dohodli na novej motoristickej relácii s americkou spoločnosťou Amazon. Prvá séria bude mať premiéru v roku 2016 na streamovacej službe Amazon Prime. Novými moderátormi Top Gearu sa stali Chris Evans, Matt LeBlanc, Sabine Schmitz, Chris Harris, Rory Reid a Eddie Jordan. Nové epizódy začnú vysielať v máji na stanici BBC Two.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Francúzsko žiada od amerického gigantu Google úhradu nezaplatených daní vo výške 1,6 miliardy eur a kritizuje spoločnosť za agresívne metódy optimalizácie daní. Informovala o tom agentúra Reuters.
"Z hľadiska našej krajiny neuhradené dane tejto spoločnosti dosahujú 1,6 miliardy eur," povedal pre Reuters nemenovaný zdroj. Francúzske ministerstvo financií aj Google sa k správe odmietli vyjadriť. Hovorkyňa Google uviedla iba to, že spoločnosť dodržiava daňové zákony každej krajiny, v ktorej podniká. Neoverené zdroje médií z roku 2012 hovorili o sume miliardy eur, ktorú francúzske úrady žiadali od Google. Spoločnosť vtedy odmietla zaplatiť.
Podľa odborníkov francúzsky daňový úrad obvykle vydá najprv predbežnú správu a až po nej prichádza záverečná, ktorá sa môže stať podkladom pre súdny proces, ak daňový poplatník uvádzanú sumu neuhradí. Francúzsky minister financií Michel Sapin začiatkom tohto mesiaca vylúčil dohodu, akú nedávno Google uzavrel s britskou vládou. Podľa neho totiž daňové nedoplatky vo Francúzsku sú oveľa vyššie než v Británii.
Google sa s britskými úradmi dohodol na vyrovnaní vo výške 130 miliónov libier (164,69 milióna eur) za obdobie od roka 2005. Experti však túto sumu skritizovali ako "neproporčne nízku".
Francúzsko, Británia a ďalšie krajiny sa už dlho sťažujú na vysoké zisky, ktoré Google, Yahoo! a ostatné internetové giganty u nich dosahujú, no svoje daňové sídla majú v štátoch s nízkymi sadzbami, napríklad, v Írsku. Tieto sťažnosti ale narážajú na európsku legislatívu, ktorá chráni spoločnosti pred platením daní v krajinách, kde nemajú to, čo sa označuje ako "permanentné sídlo".

Copyright © TASR 2016