27. 2. 2016

César Awards

César Awards

Hlavnú cenu Francúzskej filmovej akadémie - sošku Cézara za najlepší film - získala v piatok večer snímka režiséra Philippa Faucona s názvom Fatima. Ide o príbeh marockej prisťahovalkyne, ktorá vo Francúzsku sama vychováva a živí dve dospievajúce dcéry.
Pôvodne favorizovaná dráma Mustang, ktorá je nominovaná aj na tohtoročného Oscara, na 41. slávnostnom udeľovaní Cézarov celkovo získala najvyšší počet ocenení, keď zvíťazila až v štyroch kategóriách. Režisér Mustanga Deniz Gamze Ergüven dostal cenu za najlepší debut i za spoluatorstvo scenára, uviedol časopis Hollywood Reporter.
Snímka Mustang sa odvíja okolo príbehu piatich sestier žijúcich na severe Turecka, ktoré sa rozhodnú vzoprieť normám konzervatívnej spoločnosti.
Po tri ocenenia si z Paríža odniesli Fatima a francúzsko-česko-belgická komédia Marguerite (režisér Xavier Giannoli) a dve získala francúzska snímka Standing Tall (Hlavu hore, réžia Emmanuelle Bercotová).
Cézara za najlepší herecký výkon udelili Vincentovi Lindonovi za účinkovanie vo filme The Measure of a Man (Zákon trhu, réžia Stéphane Brizé). Za najlepšiu herečku vyhlásili Catherine Frotovú, predstaviteľku titulnej úlohy vo filme Marguerite.
Čestného Cézara získal už po druhý raz vo svojej kariére americký herec a producent Michael Douglas.
Cézara za najlepší zahraničný film dostala snímka Birdman z dielne mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Inárritua.

Copyright © TASR 2016