22. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na 22 rokov väzenia odsúdil dnes ruský súd ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov, ku ktorej došlo v lete roku 2014 na východe Ukrajiny, pokus o vraždu a nezákonné prekročenie hraníc s Ruskom.
      Tesne pred vynesením rozsudku sudca v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska pojednávanie nakrátko prerušil, pretože Savčenková v súdnej sieni spustila ponášku na ukrajinskú ľudovú pieseň, ktorá sa zvyčajne spieva na svadbách a v ktorej namiesto obvyklých slov o vlasoch spievala: "Ó, sudcovia, sudcovia, za čo ma súdite." Svojím spevom prerušila čítanie rozsudku a sudca následne vyhlásil prestávku.
      Ešte pred prerušením sudca uviedol, že Savčenková sa môže polepšiť len v podmienkach izolácie od ľudí, čím de facto vylúčil, že by mohla dostať podmienečný trest. Prokuratúra pre ňu vo svojej záverečnej reči žiadala 23 rokov odňatia slobody.
      Súd dnes od rána pokračoval v čítaní rozsudku, pričom oznámil, že neuznáva Savčenkovej imunitu, ktorú má ako poslankyňa ukrajinského parlamentu a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.
      Odmietol aj alibi Savčenkovej, ktoré potvrdila aj jej sestra Vera. Podľa ich tvrdenia Savčenková nemá nič spoločné so smrťou ruských novinárov. Súd v tejto súvislosti poukázal na výpovede svedkov v Savčenkovej neprospech.
      Súd však dnes oznámil, že zrušil obvinenie voči Savčenkovej vo veci ostreľovania civilistov v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.
      Obžaloba počas procesu tvrdila, že Savčenková ako príslušníčka provládneho pluku Ajdar, pôsobiaceho v Luhanskej oblasti, naviedla 17. júna 2014 mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.
      Ukrajinská armádna dôstojníčka a bývalá pilotka Savčenková akýkoľvek podiel na usmrtení novinárov od začiatku popiera.


Copyright © TASR 2016


Smrteľne chorý komik Quincy Jones nakrúti vďaka iniciatíve americkej moderátorky Ellen DeGeneres vlastný zábavný špeciál. Tridsaťdvaročný zabávač, ktorému vlani v júli diagnostikovali vzácny typ rakoviny, takzvaný mezotelióm, sa o radostnej správe dozvedel v pondelok počas komičkinho programu The Ellen DeGeneres Show. "Minule si spomenul, že by si veľmi chcel nakrútiť zábavný špeciál a že je to pre teba veľmi dôležité. Čo však nevieš je, že sme zavolali vedeniu HBO. Ani tvoji známi ti to nepovedali, ale HBO odvysiela tvoj špeciál," oznámila novinku 58-ročná zabávačka.
Projekt začnú nakrúcať už v pondelok 4. apríla v Los Angeles. O scenár sa postará samotný Jones spolu s jeho priateľom Mickeym Blaineom, ktorý bude mať na starosti réžiu. Jones bude tiež jedným z výkonných producentov, o čo sa zaslúžila aj spoločnosť Shutterfly, ktorá mu venovala 15-tisíc dolárov (v prepočte takmer 13 310 eur).
Jones, ktorý sa pre svoju kariéru stand-up komika presťahoval do Los Angeles zo Seattlu, vždy túžil po vlastnom zábavnom programe. Každoročne absolvuje vyše tisíc vystúpení, pričom sa mu podarilo spolupracovať s komikmi ako Andy Haynes, Rory Scovel, Billy Wayne Davis, Nate Bargatze či Tony Baker. Vo svojich vystúpeniach, s ktorými neprestal ani napriek chemoterapii, sa zameriava predovšetkým na každodenný život a problémy dnešnej spoločnosti.
Ellen DeGeneres je jednou z najznámejších televíznych osobností v USA. Spomínaná talkšou The Ellen DeGeneres Show (2003) má úspech u kritiky i divákov, čoho dôkazom je aj zisk vyše troch desiatok cien Daytime Emmy od začiatku vysielania relácie. Venuje sa aj bytovému dizajnu. V auguste 2008 si vzala za manželku herečku Portiu de Rossi.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.