7. 6. 2016

Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je nebeské kráľovstvo

Blahoslavení chudobní v duchu,
 
lebo ich je nebeské kráľovstvo

Slovensku reálne hrozí nielen zvyšovanie koncesionárskych poplatkov, ale aj ďalšia politizácia verejného priestoru. Tvrdia to predstavitelia strany SaS, ktorí zároveň žiadajú ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD), aby sa o zvyšovanie poplatkov ďalej nepokúšal.
      "Koaličný konflikt, ktorý minister eskaluje, nie je o zvyšovaní koncesionárskych poplatkov, ale o snahe nacionalistov v Slovenskej národnej strane (SNS) získať vplyv na RTVS," uvádzajú predstavitelia SaS vo svojom dnešnom vyhlásení.
      Argument, že koncesionárske poplatky napomáhajú udržovať verejnoprávny charakter vysielania, považujú za fiktívny. Pre SaS sú koncesie iba ďalšou daňou, ktorá zaťažuje domácnosti. ""Preto je strana SaS dlhodobo za ich zrušenie a napojenie RTVS na štátny rozpočet," uvádzajú predstavitelia SaS.
      Proti zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov sa nateraz postavila Slovenská národná strana, ktorá je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí prejsť RTVS "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou". Líder SNS a predseda parlamentu Andrej Danko po piatkovej (3.6.) Koaličnej rade oznámil, že zvyšovanie tzv. koncesionárskych poplatkov, ktoré podľa návrhu novely malo prísť od 1. januára 2017, sa odkladá.
      Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) v pondelok (6.8.) pred médiami povedal, že zvýšenie koncesionárskych poplatkov a primerané finančné zabezpečenie RTVS ostávajú pre neho kľúčové. Návrh novely, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, stiahnuť nemieni. Je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky, no zároveň pripravený predložiť návrh na rokovanie vlády aj s rozpormi. Podľa toho, ako sa situácia bude vyvíjať, Maďarič zváži svoje ďalšie kroky. Nevylúčil pritom ani odstúpenie zo svojho postu.

Copyright © TASR 2016