6. 6. 2016

Koncesie sú vecný problém

Koncesie sú vecný problém


V prípade terajšieho nesúhlasu so zvýšením koncesionárskych poplatkov nejde o miesto riaditeľa RTVS, ale o vecný problém. Pred médiami to dnes zdôraznil podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko.
"Nepovedali sme, že novelu nepodporíme, ale nepodporíme ju, kým sa nedoriešia ďalšie veci, ktoré súvisia s obsahom vysielania RTVS," uviedol Hrnko. Zopakoval argumenty SNS, že ešte pred zvýšením poplatkov musí prejsť verejnoprávny vysielateľ "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou". Týka sa to spravodajstva a publicistiky, ale aj jazykovej kultúry redaktorov a moderátorov. Hrnkovi prekáža i samotný názov a logo RTVS. Kritizoval i neadekvátne rozdeľovanie fondov na audiovizuálnu tvorbu pre jednotlivé štúdia a jej centralizáciu do Bratislavy.
Na výčitku rezortu kultúry, že postup SNS i koaličných partnerov, ktorí súhlasia s podmieňovaním zvýšenia koncesií, je de facto porušením programového vyhlásenia vlády (PVV), uviedol Hrnko, že aj pre SNS je dodržiavanie PVV principiálne. "Musí sa to však brať v celku, nie vyťahovať jednotlivé čerešničky z torty," povedal.
Rozhodnutie ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) predložiť návrh novely aj s prípadnými rozpormi na rokovanie vlády okomentoval slovami, že "na vláde sa uvidí". Myslí si, že by sa malo ísť cestou dohody. No možnosť, žeby novela nadobudla účinnosť tak, ako to uvádza návrh, teda od 1. januára 2017, Hrnko nepredpokladá. Odvolal sa pritom na slová, ktoré v tejto súvislosti povedal predseda SNS Andrej Danko po piatkovom (3.6.) rokovaní koaličnej rady. Danko vyhlásil, že zvýšenie sa odkladá.
Maďarič dnes pred médiami povedal, že novela zákona, ktorá predpokladá zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ostáva pre neho kľúčovým krokom. Návrh novely, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, stiahnuť nemieni. Je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky, no zároveň pripravený predložiť návrh na rokovanie vlády aj s rozpormi. Podľa toho, ako sa situácia bude vyvíjať, Maďarič zváži svoje ďalšie kroky. Nevylúčil pritom ani odstúpenie zo svojho postu.

Copyright © TASR 2016