6. 6. 2016

MAĎARIČ:Ak nepresadím zákon o koncesiách,zvážim odchod z postu ministra

MAĎARIČ:
Ak nepresadím zákon o koncesiách,zvážim odchod z postu ministra

Ak sa ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi nepodarí presadiť návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), bude zvažovať svoje ďalšie kroky. Jednou z možností je aj odchod z postu ministra. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, kde reagoval na piatkové rokovanie Koaličnej rady, na ktorom riešili koncesie. Presadenie tzv. koncesionárskych poplatkov je pre neho kľúčovým cieľom, a podľa vývoja zváži ďalšie kroky. „Som ochotný do toho dať aj svoj politický osud, lebo si myslím, že Slovensko to potrebuje,“ poznamenal.
Šéfa rezortu kultúry prekvapilo, akým spôsobom Slovenská národná strana (SNS) oznámila, že návrh nepodporí. SNS v stredu 1. júna cez médiá upozornila, že "v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie". Návrh novely zákona strana podporí až vtedy, keď "budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania bude napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie, keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry". Podľa Maďariča to je neštandardné. Zvýšenie koncesií totiž minister považuje za zvýšenie nezávislosti.
Programové vyhlásenie vlády schválila Koaličná rada, vláda aj Národná rada SR, preto ministra kultúry „nepríjemne zaskočilo, že jeden z koaličných partnerov cez médiá oznámil svoj zámer tento cieľ nepodporiť“. Ak sa podľa Maďariča takéto opatrenie neurobí na začiatku volebného obdobia, neschváli sa to vôbec. Zároveň nerozumie tomu, že Koaličná rada rokovala v piatok 3. júna o koncesiách bez neho. „Zúžili mi priestor a možnosť akceptovať rozhodnutie,“ poznamenal s tým, že návrh novely zákona je v medzirezortnom pripomienkovom konaní a nemieni ho stiahnuť. Na rokovanie vlády ho predloží aj s rozpormi. Ak prídu podľa neho konštruktívne pripomienky, ktoré budú viesť k splneniu cieľa, je ochotný ich zohľadniť. Potrebné však podľa neho je, aby bol do tvorby kompromisu zahrnutý aj konkrétny minister. RTVS má dnes podľa jeho slov preukázateľné výsledky aj víziu rozvoja. „Nerozumiem prístupu koaličných partnerov, ktorí súhlasili s programovým vyhlásením vlády. Akokoľvek sa budeme tváriť, že vládny program je svätý, po tomto precedense už sväté nie je nič,“ povedal.
V programovom vyhlásení vlády sa podľa Maďariča nehovorí o podmienkach, len o zabezpečení financovania úloh RTVS a o rozšírení vysielania o nový vysielací okruh. „Viem, že zvyšovanie koncesií je nepopulárne, no považujem to za potrebné v prípade verejnoprávnych médií,“ povedal. Ide podľa neho o „verejnú službu prospešnú pre spoločnosť, a to bez ohľadu na to, či poplatník je alebo nie je divákom a poslucháčom RTVS.
RTVS podľa Maďariča v rokoch 2012 až 2016 hospodárila bez straty a nepotrebovala žiadnu štátnu dotáciu. Vysvetlil, že má takmer o polovicu vyššiu sledovanosť, v Slovenskom rozhlase sa zvýšil objem dramatickej tvorby, v STV sa vysielanie pre deti dostalo z Večerníčka na úroveň dvoch hodín vysielania pre deti denne, či bolo vyrobených 220 dokumentárnych diel, pričom veľká časť z nich bola venovaná národnej kultúre. „Len na základe týchto výsledkov som sa odvážil zvýšiť koncesie,“ dodal na záver minister kultúry.
Ministerstvo kultúry predložilo návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) do medzirezortného pripomienkového konania koncom mája. Jedným z cieľov je podľa rezortu zreálniť výšku príjmov verejnoprávneho RTVS z tzv. koncesionárskych poplatkov. Novela by mala platiť od 1. januára 2017 a jej návrh sa dá pripomienkovať do 10. júna. Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 - 2020 v časti Kultúrna politika. V ňom sa píše, že cieľom legislatívneho opatrenia, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh, je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o nový, tretí vysielací okruh. Výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov. Mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Od 1. januára 2017 by sa mala zvýšiť na sedem eur.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.