8. 6. 2016

Niet takého pondelka, ktorý by neustúpil utorku!

Niet takého pondelka, 
ktorý by neustúpil utorku!

Otázku koncesionárskych poplatkov budú strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť riešiť na koaličnej rade v pondelok 13. júna. Oznámil to dnes predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico.
So zvyšovaním koncesionárskych poplatkov má problém SNS. Je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí RTVS prejsť "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou".
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) návrh na zvýšenie poplatkov neplánuje stiahnuť, je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky. Avizoval však, že ak jeho návrh neprejde, zváži ďalšie kroky. Nevylúčil ani demisiu.
Predsedovia koaličných strán sa zišli na rokovaní už dnes. Líder #Siete Radoslav Procházka po stretnutí povedal, že koaličná kríza nehrozila ani nehrozí. Podľa Fica sa predsedovia dohodli na konaní koaličnej rady v súvislosti s nadchádzajúcou júnovou schôdzou NR SR.
"Koaličná rada zasadne v pondelok 13. júna a koaliční partneri si na nej skoordinujú svoj postup na rokovaní NR SR. Koaličná rada bude diskutovať aj o optimalizácii úhrad za služby poskytované RTVS," píše sa v stanovisku, ktoré poskytol premiér.
Koaliční partneri podľa neho rešpektujú tento záväzok vyplývajúci z Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR. O výške koncesionárskych poplatkov budú tentoraz rokovať za prítomnosti ministra kultúry Maďariča. Na piatkovom rokovaní (3.6.) Maďarič chýbal a to bola jedna z vecí, ktorá sa mu nepozdávala.
Novela zákona o úhrade za služby verejnosti je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Legislatívna zmena okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. Podľa rezortu kultúry cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.
Most-Híd v pondelok (6.6.) uviedol, že PVV by mali koaličné strany dodržiavať v každom bode, teda aj v otázke zvýšenia koncesionárskych poplatkov. Zvýšenie by malo priniesť lepšiu kvalitu verejnoprávnych médií. Maďaričov návrh je podľa Mosta-Híd adekvátny, ak sa tým posilní verejnoprávnosť RTVS.
Plnenie PVV vrátane optimalizácie financovania RTVS je dôležité aj pre #Sieť. Bude preto trvať na plnení záväzkov. Podľa #Siete však ľudia potrebujú vidieť protihodnotu za peniaze, ktoré platia v podobe koncesionárskeho poplatku. "Takže považujeme za rovnako dôležité dosiahnuť vzájomnou diskusiou v koalícii aj predstavu o použití zvýšených úhrad tak, aby občania pocítili rastúcu kvalitu verejnej služby," dodala vo svojom pondelkovom stanovisku (6.6.) #Sieť.

Copyright © TASR 2016