12. 9. 2016

Creative Arts Emmy Awards 2

Creative Arts Emmy Awards 2

Počas druhej noci udeľovania Creative Arts Emmy Awards, ktorá sa konala v nedeľu v losangeleskom Microsoft Theater, triumfovali dokumentárny seriál Making a Murderer (2015) a hudobný špeciál Grease Live! (2016). Projekty získali po štyri trofeje, pričom Making a Murderer sa stal najlepším dokumentárnym seriálom a televízny remake obľúbenej Pomády (1978) si odniesol cenu pre najlepší špeciálny program. V kategórii Najlepší dokumentárny špeciál uspela snímka What Happened, Miss Simone? (2015) zobrazujúca život legendárnej speváčky Niny Simone.
Zábavný program Last Week Tonight with John Oliver (2014) zas uspel v kategóriách Najlepší scenár a Najlepší strih zábavnej relácie. V režisérskej kategórii zvíťazil Ryan McFaul za prácu na komediálnej show Inside Amy Schumer (2013).
Ďalšími úspešnými projektmi druhej časti udeľovania Creative Arts Emmy Awards sa stali tiež dokument Cartel Land (2015), ktorému udelili tri ceny, a detský animovaný seriál Adventure Time (2010) či komediálny seriál Crazy Ex-Girlfriend (2015), ktoré dostali v nedeľu po dve ceny.
Prvá sezóna kriminálnej antológie American Crime Story s podtitulom The People v. O.J. Simpson (2016), ktorá počas prvého večera získala štyri trofeje, si počas druhej časti pripísala na konto aj piatu, a to za špeciál Inside Look: The People v. O.J. Simpson: American Crime Story. Špeciálnu Governors Award za prínos televíznej tvorbe si odniesli tvorcovia hudobnej súťaže American Idol (2002 - 2016).
Organizátori sa tento rok rozhodli rozdeliť odovzdávania Creative Arts Emmy Awards do dvoch ceremoniálov, pričom sa tak stalo vôbec po prvý raz. Tohtoročné Creative Arts Emmy Awards celkovo ovládol americký seriál Hra o tróny (2011), ktorý na sobotňajšom udeľovaní premenil na víťazstvo deväť z pätnástich nominácií. Obľúbený projekt televízie HBO uspel v kategóriách ako Najlepšie kostýmy v historickom alebo fantasy seriáli, limitovanej sérii či filme (epizóda The Winds Of Winter), Najlepšia výprava súčasného alebo fantasy programu, ktorý trvá hodinu či viac (epizódy Blood Of My Blood, The Broken Man a No One), alebo Najlepšie špeciálne efekty (epizóda Battle Of The Bastards).
Okrem spomínanej antológie American Crime Story: The People v. O.J. Simpson zažiarili v sobotu tiež piata sezóna antológie American Horror Story (2011) s podtitulom Hotel a seriály Panstvo Downton (2010 - 2015), Fargo (2014) a The Man in the High Castle (2015), ktoré si odniesli po dve ceny.
Počas sobotňajšieho galavečera rozdali aj ocenenia pre najlepších hosťujúcich hercov a herečky. Trofej pre najlepšiu hosťujúcu herečku v komediálnom seriáli si za účinkovanie v zábavnej relácii Saturday Night Live (1975) spoločne prevzali komičky Tina Fey a Amy Poehler, pričom jednu cenu zdieľajú viaceré umelkyne alebo umelci po prvý raz v histórii udeľovania Creative Arts Emmy Awards. V rovnakej mužskej kategórii uspel Peter Scolari, a to vďaka seriálu Girls (2012). Najlepšie hosťujúce herecké výkony v dramatickom seriáli zas predviedli Hank Azaria v Ray Donovan (2013) a Margo Martindale v projekte V službách KGB (2013), ktorá si cenu odniesla druhý rok po sebe.
Nominácie v 68. ročníku udeľovania televíznych cien Primetime Emmy, ktorých súčasťou sú aj Creative Arts Emmy Awards, oznámili 14. júla. Nominovaných predstavili herečka Lauren Graham a herec a komik Anthony Anderson. Primetime Emmy Awards rozdajú v nedeľu 18. septembra taktiež v spomínanom Microsoft Theater. Večerom bude sprevádzať moderátor a komik Jimmy Kimmel.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.