6. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila dnes meno svojho nového hovorcu. V audionahrávke zverejnenej prostredníctvom svojho mediálneho orgánu Furkán uviedla, že novým hovorcom je abú Hasan Muhádžir.
Predchádzajúcim hovorcom IS bol abú Muhammad Adnání. Ministerstvo obrany USA v septembri potvrdilo, že Adnání bol zabitý koncom augusta pri americkom nálete v severnej časti Sýrie.
"Pri útoku v blízkosti (mesta) al-Báb v Sýrii bol odstránený šéf propagandy, verbovač a plánovač vonkajších teroristických operácií," uviedol hovorca Pentagónu Peter Cook.
Útok z 30. augusta podľa neho vykonalo bezpilotné lietadlo Predator. Dron vystrelil raketu Hellfire na auto, v ktorom sa viezol Adnání.
Islamský štát potvrdil Adnáního smrť ešte v ten istý deň. Krátko nato ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Adnání zahynul pri útoku ruského stíhacieho bombardéra Su-34. Predstavitelia Pentagónu to však označili za "žart".
Adnání bol po abú Bakrovi Baghdádím druhým najvyššie postaveným mužom Islamského štátu. Vo svojich zvukových posolstvách vyzýval prívržencov a sympatizantov IS na útoky na Západe. V lete roku 2014 oznámil zriadenie kalifátu v Sýrii a Iraku.
Zohral tiež dôležitú úlohu pri väčšine veľkých teroristických útokov skupiny, napríklad v Paríži, na letiskách v Bruseli a Istanbule, v kaviarni v Bangladéši či pri zostrelení ruského dopravného lietadla nad Sinajským polostrovom.

Európska aliancia tlačových agentúr (EANA), združujúca tlačové agentúry v 32 európskych krajinách, sa vyjadrila k finálnemu návrhu smernice Európskeho parlamentu (EP) a Európskej komisie (EK) ohľadom autorských práv na digitálnom jednotnom trhu.
EANA považuje niekoľko aspektov daného návrhu za krok správnym smerom; najmä zámery na vytvorenie súvisiacich práv pre vydavateľov, na základe ktorých by mohli byť títo odškodnení za použitie svojich materiálov internetovými vyhľadávačmi a agregátmi spravodajských textov na webe.
EANA považuje za rozhodujúce pre udržateľnú produkciu kvalitného spravodajstva, aby bola zabezpečená rozumná odmena za použitie žurnalistického obsahu vytvoreného tlačovými agentúrami. EANA preto pokladá za dôležité, aby tlačové agentúry mali z nových súvisiacich práv osoh.
Licencovanie obsahu chráneného autorským právom je základom obchodných aktivít tlačových agentúr. Poplatky za licencované použitie tohto obsahu preto tvoria zázemie dlhodobo udržateľného poskytovania nezávislých, nepredpojatých a dôveryhodných správ pre širokú verejnosť.
Najbežnejším obchodným modelom pre tlačové agentúry sú licenčné dohody umožňujúce rozličným druhom médií a iných spoločností využívať spravodajský obsah (texty, fotografie, grafiku, zvukové stopy, videozáznamy a podobne) na publikovanie tradičných alebo digitálnych platforiem.
Členské agentúry EANA sú primárnymi poskytovateľmi novinových textov a obrazových materiálov, ktoré sú využívané tlačenými médiami a digitálnymi platformami. Licencovanie sa môže vzťahovať od nákupu práva na jednotlivé položky po prístup k plnému agentúrnemu servisu.
Najmä internetové vyhľadávače však kopírujú a šíria na svojich webových stránkach milióny textových správ, fotografií a videí, akoby boli slobodne dostupné, bez licencie, čo vytvára značné finančné straty pre tlačové agentúry. Vyhľadávače sa stali dátovými bankami využívajúcimi cudzí obsah.
Vytvorenie súvisiacich práv pre tlačové agentúry by preto viedlo k lepšej ochrane autorov. Tieto práva sa majú vzťahovať na tlačové publikácie vrátane akejkoľvek zbierky písaných diel spravodajského charakteru pod samostatným názvom: ide napríklad o noviny, magazíny či spravodajské webové portály.
Slobodná a pluralistická tlač je nevyhnutná pre zachovanie kvality novinárskej práce a prístupu obyvateľov k informáciám. Predstavuje totiž základný príspevok do verejnej diskusie a správneho fungovania demokratickej spoločnosti.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Copyright © TASR 2016

Moderátorom 89. ročníka udeľovania Oscarov bude americký komik, moderátor a producent Jimmy Kimmel. Podujatie sa bude konať 26. februára v Hollywoode. Producentmi televízneho prenosu odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied budú Michael De Luca a Jennifer Todd.
Jimmy Kimmel je komik, herec, moderátor, scenárista a producent, známy najmä vďaka obľúbenej talkshow Jimmy Kimmel Live!, ktorú vysielajú od roku 2003 a dosiaľ mu vyniesla napríklad šesť nominácií na Primetime Emmy, tri na Producers Guild of America Awards a šesť na Writers Guild of America Awards. Od roku 2013 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.