5. 12. 2016

Nemocnica sv. Michala k blogu Zastavme korupciu. Združenie Zastavme korupciu o chybách v analýze počúvať nechce.

Nemocnica sv. Michala k blogu Zastavme korupciu. 

Združenie Zastavme korupciu o chybách v analýze počúvať nechce.

Vedenie Nemocnica sv. Michala sa minulý piatok znovu stretlo s Nadáciou Zastavme korupciu, tentoraz aj za účasti Inštitútu zdravotnej politiky.
Cieľom spoločnej komisie je prebrať položky z analýzy, ktorú Nadácia Zastavme korupciu najprv posunula médiám a následne zverejnila so závermi, že nákup zdravotníckeho vybavenia nemocnice bol predražený.
Vzhľadom na to, že ide o rozsiahly dokument, obsahujúci približne 90 položiek, bol navrhnutý postup, že na jednotlivých stretnutiach bude preberaných postupne niekoľko prístrojov. Analýza jednej položky totiž trvá pracovníkom Inštitútu politiky aj 15 hodín pracovného času. Aj samotná Nadácia tvrdí, že im „analýza“ zabrala niekoľko mesiacov.
Predstavitelia Nadácie Zastavme korupciu na stretnutí dostali kompletné špecifikácie k prvým piatim položkám podľa zoznamu. Konkrétne išlo o prístroje: CT pristroj, digitálny Mamograf, digitálny RTG, 2 sonografické prístroje a MRI prístroj. Tieto položky boli vybrané na základe poradia ich vlastného zoznamu. Paradoxne Nadácia neprejavila záujem o technické špecifikácie a s navrhovaným postupom nesúhlasili. Namiesto toho požadovali zverejnenie dokumentov a informácií, ktoré nemajú výpovednú hodnotu o efektivite nákupu a ktoré nie sú potrebné na zanalyzovanie ich tvrdenia, že malo ísť o predražený nákup.
A prečo nechcú počúvať v Zastavme korupciu o cenách jednotlivých položiek? V analýze Nadácie v prvých piatich prístrojov sa uvádza predraženie väčšie ako 430 000 eur. Z reálnych špecifikácií a porovnania na základe databázy Inštitútu zdravotnej politiky so Slovenskom sme pri prvých piatich položkách ušetrili 300 000 eur, čo je v celkových číslach rozdiel s údajmi z analýzy viac ako 770 000 eur.
Nadácia neprejavila záujem o skontrolovanie súčasného zoznamu a tlačila na výber nových položiek na porovnávanie. Prečo už nechcú počúvať o prístrojoch zo svojej analýzy? Ako sami na stretnutí explicitne potvrdili, analýza obsahuje zlý výber položiek a zlú metodológiu porovnávania cien.
Stretnutie trvalo v piatok od 13.00 do 14.30 h, o 14.03 h, vyšiel na Denníku N ďalší blog Nadácie Zastavme korupciu, kde kritizujú závery zo stretnutia a to, že im neboli poskytnuté všetky informácie, ktoré žiadali. Teda v čase, keď ešte stretnutie prebiehalo. Zjavne bol napísaný pred samotným rokovaním.
Je zrejmé, že Nadácii Zastavme korupciu nejde o zistenie pravdy a po informáciách, že ich analýza má zjavné obludné chyby, sa odmieta o jednotlivých položkách baviť. Otázkou po tom ale zostáva, či majú reálny záujem o odbornú debatu, alebo cieľom ich neodborného dokumentu (ktorý podsunuli médiám) s množstvom chybných prepočtov, cien bez DPH, porovnávania úplne iných prístrojov alebo zariadení s úplne inou špecifikáciou bolo len poškodiť nemocnicu a jej zriaďovateľa. Jediné špičkové zdravotnícke zariadenie, ktoré sa postavilo od komunizmu a ktoré je pacientmi hodnotené ako najlepšia všeobecná nemocnica na Slovensku.
Ani pán Sibyla, ani pán Turček ani nikto z Nadácie Zastavme korupciu žiadnu nemocnicu nikdy nepostavil, žiadnu nemocnicu zdravotnícky nevybavil a ani nikdy nekúpil ani jediný zdravotnícky prístroj.
Z uvedených informácií a priebehu stretnutia je zrejmé, že Nadácii Zastavme korupciu nejde o zistenie pravdy, ale o politiku. Politiku, s ktorou sú od svojho vzniku prepojení, keďže tak ako Denník N aj Nadácia Zastavme korupciu je financovaná od ľudí z ESETU, ktorí najnovšie financujú aj politickú stranu.