5. 12. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Provládne médiá na Slovensku nepoznám. Vyhlásil to dnes v diskusnej relácií V politike televízie TA3 minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD). V súvislosti s nedávnym vyhlásením premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že niektorí slovenskí novinári sú protislovenské prostitútky povedal, že Fico má "absolútne právo" kritizovať médiá. "To je presný výraz, ktorý má vzbudiť debatu o situácii, ktorá dnes v médiách je," povedal Kaliňák. Podľa neho médiá šíria mnohé lži a polopravdy. Vyzdvihol, že i napriek právomoci, Smer-SD slobodu médií i napriek tomu neobmedzil. "Za každým právom novinára ide zodpovednosť, a má teda právo kritizovať, ak tá zodpovednosť je zneužívaná," dodal v súvislosti s právom premiéra kritizovať médiá.
Kaliňák poukázal aj na zverejnené sms komunikácie novinárov s niektorými opozičnými poslancami, ktoré zverejnil podnikateľ Marián Kočner. Podľa neho je zrejmé, že niektorí novinári pracujú neobjektívne, a to považuje za neakceptovateľné a proti akýmkoľvek možným dovoleným pravidlám. Podľa neho je novinár verejný činiteľ a musí písať pravdu.
Aj on sám však vyhlásil, že podobne ako premiér, aj on je niekedy v situácií, kedy by použil hrubší výraz voči novinárom. "Keby som bol v tej istej situácii, tak by som bol asi rovnaký. Ak nie ešte trošku rozšírenejšie by som to pomenoval," reagoval. Novinári podľa neho nepoukazujú na pozitívne výsledky vlády ako napríklad hospodársky rast či úspechy slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Keď si chce o predsedníctve prečítať, vraj si musí kúpiť zahraničné noviny. Na otázku moderátora Nora Dolinského, prečo po kauze Bašternák zotrváva vo funkcii ministra vnútra, Kaliňák odpovedal s tým, že neporušil žiaden zákon a ani eticky nepochybil. "Moje pôsobenie vo vláde je závislé od voličov," povedal.
V relácií sumarizoval primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal svoje pôsobenie na pozícii v polovici volebného obdobia. Nesrovnal svoje pôsobenie zhodnotil ako prínosné. Za najväčšie úspechy počas dvoch rokov v úrade považuje ukončenie výstavby Starého mosta a spustenie električky do bratislavskej Petržalky. Ako pozitívne výsledky svojej doterajšej práce vyzdvihol integrovanú dopravu aj elektronizáciu samosprávy. "Investovali sme do ciest, opravili sme 50 km ciest, vytvorili sme cyklotrasy, obnovili sme chodníky," povedal s tým, že to boli masívne investície. Keďže je nezávislým primátorom o každú jednu vec sa musí podľa jeho slov "samostatne biť". Ďalšou úlohou, ktorá ho čaká v blízkej dobe, je parkovacia politika mesta, ktorá by mala zvýhodniť rezidentov Bratislavy. V rámci parkovacej politiky bude podľa neho potrebné budovať záchytné parkoviská, podporiť mestskú hromadnú dopravu a rozšíriť cyklodopravu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) budú viac spolupracovať, vymieňať si informácie a snažiť sa zjednotiť svoju politiku tak, aby občania videli, že sa zaujímajú o ich každodenné problémy. Dohodli sa na tom predsedovia parlamentov Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska na neformálnom stretnutí v poľskom meste Przemyśl.
"Pre mňa bolo najdôležitejšie, že sme sa dohodli na intenzívnejšej komunikácii a výmene informácií prostredníctvom našich médií. Budeme apelovať na naše tlačové agentúry, ktoré by v rámci spolupráce mali oveľa intenzívnejšie sledovať jednotlivé kroky našich vlád vo vzťahu k Európskej únii," uviedol po stretnutí predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).
Šéfovia parlamentov podľa neho hovorili o tom, že každá zo štyroch vlád veľmi ťažko presadzuje opatrenia na ochranu svojich záujmov. Príkladom má byť ťažký zrod osobitného odvodu v regulovaných odvetviach na Slovensku, telekomunikačná daň v Maďarsku či zníženie veku odchodu do dôchodku v Poľsku.
"To sú všetko úspechy v záujme občanov V4, o ktoré sa musíme oveľa viac zaujímať a vymieňať si o nich informácie tak, aby sme tú kvalitu života pre našich ľudí, a to je jedno, či sú to Maďari, Slováci, Česi alebo Poliaci, dosahovali," zdôraznil Danko.
Dodal, že krajiny V4 riešia rovnaké problémy. "Stále máme problémy so sociálnym systémom a sociálnym zabezpečením našich ľudí. Problémy s nadnárodnými spoločnosťami, energetikou, lacnými pracovnými silami, ale aj nedostatkom pracovných síl," opísal predseda slovenského parlamentu.
Zástupcovia národných parlamentov si podľa neho vyjasnili, ako vytvoriť z V4 funkčný celok z hľadiska postojov k EÚ a ako súčasne úniu nestrašiť, že je to združenie, ktoré by chcelo v rámci nej dosiahnuť disharmóniu alebo problémy.
Česko má podľa predsedu senátu parlamentu ČR Milana Štěcha záujem o spoluprácu, ktorá má efekt a obstojí pred verejnosťou. "Pochválil som naše zoskupenie za jasné postoje ohľadom migračnej krízy a najmä naše postoje, keď sa Európska komisia snažila vnútiť povinné kvóty. Myslím si, že to bol ten najlepší imidž pre V4 smerom k našim občanom, že máme fungujúcu spoluprácu a jasné stanoviská," priblížil.
Šéfovia parlamentov sa chcú stretávať častejšie a intenzívnejšie pred rokovaniami európskych parlamentov, aby na ne išli s jasným spoločným stanoviskom. Občanov totiž podľa Štěcha zaujíma, že v krajinách V4 sú ceny základných potrieb vyššie ako v Nemecku, že kvalita tovarov na Západe a Východe je rozdielna, či to, že z týchto štátov viac kapitálu odteká, ako do nich prichádza.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) pozorne vníma úsilie vrcholných predstaviteľov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) o zintenzívnenie vzájomnej informovanosti vo vzťahu k Európskej únii ako pozitívnu skutočnosť. Na margo dnešnej dohody predsedov parlamentov Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska na neformálnom stretnutí v poľskom meste Przemyśl to uviedol generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.
Čím viac informácií budú mať podľa Rezníka občania krajín V4 navzájom k dispozícii, tým ľahšie budú vedieť objektívne a kriticky vyhodnotiť aktivity a postoje ich exekutív v danom čase i priestore.
"V prípade TASR sa aj naďalej budeme riadiť tými princípmi, na základe ktorých produkujeme agentúrne spravodajstvo - nezávislosť, objektívnosť, autentickosť, pohotovosť, presnosť, stručnosť, hutnosť, vecnosť, konkrétnosť. Ak by sa akákoľvek z informácií o pripravovanej intenzívnejšej spolupráci dostávala do rozporu s týmito atribútmi, TASR na to verejnosť otvorene upozorní," skonštatoval Rezník s tým, že avizovaný apel predsedu Národnej rady SR Andreja Danka považuje TASR za obsahovo prirodzený a nezasahujúci do jej redakčnej nezávislosti bez toho, aby hodnotila jeho formu.
Predsedovia parlamentov Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska sa dnes v Poľsku dohodli, že krajiny V4 budú viac spolupracovať, vymieňať si informácie a snažiť sa zjednotiť svoju politiku tak, aby občania videli, že sa zaujímajú o ich každodenné problémy. "Pre mňa bolo najdôležitejšie, že sme sa dohodli na intenzívnejšej komunikácii a výmene informácií prostredníctvom našich médií. Budeme apelovať na naše tlačové agentúry, ktoré by v rámci spolupráce mali oveľa intenzívnejšie sledovať jednotlivé kroky našich vlád vo vzťahu k Európskej únii," uviedol po stretnutí predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Copyright © TASR 2016