9. 12. 2016

MEMO 98 vyzýva predstaviteľov štátu k rešpektovaniu iných názorov

MEMO 98 vyzýva predstaviteľov štátu k
 
rešpektovaniu iných názorov

MEMO 98 vyzýva predsedu vlády Roberta Fica, ako aj ostatných predstaviteľov vlády, "aby sa vo verejnom záujme vrátil na cestu vzájomného rešpektu a úcty k iným názorom, bez ohľadu na mieru ich kritickosti, na cestu úcty k vláde zákona, medzinárodných pravidiel a demokratických tradícií". Organizácia MEMO 98, ktorá sa už 18 rokov venuje projektom monitorovania médií a volieb na Slovensku aj v zahraničí, vo svojom tlačovom vyhlásení odsudzuje nedávne verbálne ataky predsedu vlády SR Roberta Fica voči médiám a podobné vyjadrenia iných predstaviteľov vládnej koalície, menovite i Andreja Danka, predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) a Národnej rady (NR) SR. Považuje ich za nepochopenie skutočného významu slobody slova a úlohy médií pre rozvoj zdravej a slobodnej demokratickej spoločnosti, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol výkonný riaditeľ MEMO 98 Rasťo Kužel.
V súvislosti s "konfrontačným, až nepriateľským vzťahom" premiéra voči médiám MEMO 98 pripomína, že predseda vlády získal od občanov mandát ich zastupovať a vykonávať správu vecí verejných. "Ide o službu občanom platenú občanmi, nie mandát svojvoľne rozhodovať, kto má ako písať, či pýtať sa. Ide o Slovensko, o úspech všetkých, nielen jedných na úkor druhých, ide o porozumenie, nie odsúdenie, ide o atmosféru, kde sa darí rôznorodosti, nie výlučnosti," píše MEMO 98. Výkonný riaditeľ organizácie vo vyhlásení pripomína, že v období, keď sa "darí šíriť rôzne polopravdy, lži, propagandu a dezinformácie, je veľmi nebezpečné paušálne negovať médiá len za to, že sú kriticky nastavené voči vláde a cielene ich za to ignorovať či opakovane verejne podrývať ich hodnotu pre spoločnosť. Toto je voda na mlyn pre rast extrémizmu, radikalizmu a populizmu". Podľa Kužela je "najlepšou odpoveďou na propagandu a účelové manipulácie kvalitná žurnalistika a vláda by ju mala podporovať a nie negovať".
Organizácia MEMO 98 kritizuje aj predsedu vládnej SNS a parlamentu Andreja Danka. Jeho aktivity "oživujú reminiscencie s obdobím pred rokom 1998, keď tlak na médiá a snahy o ich kontrolu boli bežným prostriedkom vtedajšej vládnej moci, spôsoby ktoré v súčasnosti vidíme v krajinách na východ od našich hraníc", tvrdí. Zároveň pripomína, že tento týždeň bol z iniciatívy predsedu NR SR novelou zákona o rokovacom poriadku obmedzený obsah aj forma vystúpení poslancov parlamentu. "Andrej Danko sa od marcových volieb snaží spochybňovať médiá verejnej služby, najnovšie TASR," píše sa vo vyhlásení. Stále podľa MEMO 98 ostáva otvorená otázka zvýšenia koncesionárskych poplatkov, ktorú SNS bojkotuje, pričom ako argument slúži spochybňovanie kredibility a profesionality RTVS zo strany viacerých predstaviteľov SNS.
Riaditeľka Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková reagovala pre SITA na kritiku MEMO 98. "Ide o zle interpretované vyhlásenie, ak by daný redaktor bol na V4, kde to odznelo alebo aspoň čítal agentúrne správy, tak by vedel, že ide o aktivitu šéfov tlačových agentúr, ktorí by mali medzi sebou viac komunikovať o témach, ktoré ich vo V4 spájajú a informovať tak spoločne verejnosť," uviedla hovorkyňa NR SR.
Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o reakciu aj Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR a hovorkyňu predsedu vlády.
Organizácia MEMO 98 od svojho vzniku uskutočnila mediálne projekty vo viac ako 50-tich štátoch a jej členovia sa zúčastnili na viac ako 100 pozorovateľských misiách, predovšetkým v rámci OBSE a EÚ, naposledy v Rusku, Spojených štátoch či v Macedónsku. V tejto súvislosti pripomína medzinárodný kontext a štandardy, na rešpektovanie ktorých sa SR dobrovoľne zaviazala.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.