27. 12. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

V budúcom roku oslávi Rozhlas a televízia Slovenska začiatok vysielania rozhlasu v Košiciach i v Banskej Bystrici. Špeciálny program k 90. výročiu košického rozhlasu a 60. výročiu Slovenského rozhlasu v Banskej Bystrici pripraví Rádio Pyramída, povedal pre agentúru SITA riaditeľ programových služieb RTVS - Slovenského rozhlasu (SRo) Vincent Štofaník. Rádio Pyramída spustil Slovenský rozhlas (SRo), RTVS 2. februára tohto roka k oslavám 90. výročia začiatku vysielania rozhlasu na Slovensku. Jeho poslucháčom ponúka výber z bohatého rozhlasového archívu. Okrem špeciálneho vysielania Rádia Pyramída sa k jubileám pripravujú aj rôzne podujatia. V Košiciach sa bude oslavovať už v apríli alebo máji a v Banskej Bystrici avizuje Štofaník slávnosť aj so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu na 5. septembra.
Na budúci rok na jar čaká rozhlas medzinárodný festival Grand Prix Svetozára Stračinu a v Rádiu_FM hudobná anketa o tzv. Rádio hlavy, Radio_Head Awards a množstvo ďalších podujatí. „Chceme pokračovať v podpore slovenskej hudby. Aj tento rok sme odvysielali množstvo koncertov v cykle Naša hudba naživo v Rádiu Slovensko a cyklus ponúkneme i v roku 2017,“ priblížil hlavné zámery programu Slovenského rozhlasu Vincent Štofaník. Doplnil, že popularizácii a predstavovaniu menej známych slovenských hudobných skupín sa tradične venujú aj v celoslovenskej pesničkovej súťaži Košický zlatý poklad, ktorá sa v roku 2017 uskutoční už po 33. raz.
Práve výroba programov a súťaží zameraných na slovenskú hudbu pomáha podľa Štofaníka napĺňať rozhlasu zákonnú povinnosť vysielať slovenskú hudbu. Od januára sa má podľa zákona o vysielaní a retransmisii podiel slovenských hudobných diel vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu zvýšiť z 30 na 35 percent z času vysielania hudobných diel za mesiac. Rozhlas je na zvýšenie percenta pripravený. „Práve preto vyrábame špeciálne programy, špeciálne relácie, ako napríklad koncerty Naša hudba naživo, ktoré výrazne zvyšujú zastúpenie slovenskej hudby vo vysielaní. Dodržiavali sme potrebné percento slovenskej hudby v tomto roku a budeme ho dodržiavať aj po zvýšení v budúcom roku. Od budúceho roka pri 35 percentách, logicky, žiadame o výnimky pre tie rádiá, pre ktoré sme o výnimku žiadali aj v tomto roku“, a to o úplnú výnimku pre Rádio Devín, ktoré je zamerané najmä na klasickú hudbu, a pre Rádio Patria, venované národnostným menšinám. O výnimku tiež žiadame pre Rádio Pyramída, keďže toto rádio vysiela programy z archívu, opísal situáciu pre SITA riaditeľ programu RTVS - Slovenského rozhlasu. Rada pre vysielanie a retransmisiu rozhlasu žiadostiam vyhovela.
„V programovej štruktúre rádií Slovenského rozhlasu zásadné zmeny nenastanú na žiadnej programovej službe s výnimkou Rádia Devín, kde sme zoradili jednotlivé relácie prehľadnejšie. Poslucháč bude mať lepší prehľad o tom, kedy idú literárno-dramatické slovné relácie a kedy hudobné relácie“. Rádio Devín zároveň prinesie viac spravodajstva. „Už v priebehu budúceho roka by sme chceli mať na Rádiu Devín vlastné spravodajstvo, aspoň jeden, prípadne dva razy za deň. Zatiaľ to bude preberané spravodajstvo z Rádia Slovenska tri – štyrikrát za deň v tých najexponovanejších časoch, teda v prime time Rádia Devín. Verím, že postupne sa dopracujeme aj k vlastnému, špecifickému kultúrnemu spravodajstvu Rádia Devín,“ dodal riaditeľ rozhlasového programu. Informácie o dianí v kultúre v súčasnosti Devín prináša len v publicistike.
Úspory v rozpočte RTVS sa podľa Vincenta Štofaníka programovej výroby staníc Slovenského rozhlasu na budúci rok nedotknú. Naďalej sa bude vyrábať rovnaké množstvo rozhlasových hier, rovnaké množstvo rozprávok. „Pre nedostatok peňazí však každý rok nemôžeme vyrábať všetko to, na čo by sme mali energiu, ľudí, námety. Znamená to, že ak sa v roku 2016 vyrábalo viac fíčrov alebo dokumentov, tak na budúci rok to bude menej, ale bude sa zas výrazne viac vyrábať čítaní na pokračovanie,“ priblížil Štofaník systém, akým sa striedajú priority vo výrobe pôvodnej rozhlasovej tvorby. Ako dodal, aktuálne ešte nie sú finančne zaistené niektoré budúcoročné podujatia, napríklad adventné koncerty. Ak sa na ne nenájdu zdroje, nahradí ich rozhlas iným programom.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.