6. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prvou veľkou televíznou diskusiou sa v nedeľu večer začala "horúca" fáza predvolebnej kampane v Holandsku. Desať dní pred parlamentnými voľbami vyhlásenými na 15. marca debatovali poprední predstavitelia ôsmich strán o sociálnej politike a holandskej kultúre, avšak bez pravicového populistu Geerta Wildersa, ktorý účasť odmietol.
Wilders už odriekol viacero debát a rozhovorov a s politickými súpermi plánuje verejne diskutovať až dva dni pred voľbami. Po prvý raz v aktuálnom predvolebnom súboji sa ale kritickým otázkam v živom vysielaní vystavil premiér Mark Rutte.
Necelý týždeň a pol pred voľbami je ich výsledok stále otvorený. Veľká časť voličov ešte nie je rozhodnutá, vyplýva z prieskumov. V tých vedie Rutteho pravicová liberálna Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) s približne 16 percentami. Tesne za ňou je Wildersova krajne pravicová Strana za slobodu (PVV). Všetky etablované strany však vylučujú spoluprácu s Wildersom.

Copyright © TASR 2017

Prezídium Českej filmovej a televíznej akadémie (ČFTA) zváži zmenu pravidiel pre nomináciu filmov na Českého leva. K tomuto kroku akadémii prinútilo sobotňajšej vyhlasovanie najlepších filmov minulého roka, kde rekordných 12 cien pozbieral film Masaryk režiséra Juliusa Ševčíka. Kritiku vyvolalo, že do tuzemských kín vstúpi až 9. marca.
"Ešte tento týždeň sa stretne prezídium akadémie, pretože mnohým zvolená interpretácia stanov pokazila náladu a dojem z inak vydareného ceremoniálu. Musíme si povedať, či ide o akceptovateľnú producentskú stratégii či o zneužitie pravidiel vyžadujúce ich úpravu v prospech celej českej filmovej a televíznej tvorby," povedal ČTK s odkazom na svoje vyjadrenie na facebooku Českých levov prezident ČFTA Ivo Mathé.
Štatút súťaže hovoria o tom, že k nomináciu na Českého leva je potrebná premietanie v komerčnom kine sedem dní nepretržite alebo 14 dní nekontinuálne. České levy tak film získal len vďaka tomu, že ho tvorcovia nechali premietnuť iba sedem dní pred koncom roka v jedinom kine Lucerna v Prahe. "Film som nevidel, rovnako ako všetci filmoví diváci v tejto republike. Je to dobrý ťah od producentov. Neviem si predstaviť, že by Oscara dostal film, ktorý ešte nemal premiéru v kinách," konštatoval filmový režisér Filip Renč.
Producent Masaryka Rudolf Biermann sa bráni tým, že k Masarykovi mali prístup všetci, ktorí filmy hodnotí. "Od začiatku sme brali ako svoju povinnosť uviesť film k výročiu úmrtia Jána Masaryka, na druhej strane sme použili regulárny marketingové kroky," vyhlásil. Minister zahraničia Masaryk zomrel za nevyjasnených okolností 10. marca 1948.
Podľa filmového kritika Pavla Sladkého sa Českí levy stali vyvrcholením propagačné a reklamné stratégie filmu Masaryk. Tiež moderátorka večera Adela Banášová pripustila, že víťazný film nevidela. ?
"České levy pre Masaryka mali včera dosť pachuť, čo? Barták (Jiří Bartoška) to nonšalatne zhrnul a nazval to levárnou, ale pokojne mohol voliť aj silnejšie slová. Príde mi smutné, že sa kvôli jednému vychcanému producentovi budú musieť prerobiť pravidlá filmových cien, ktorá bola doteraz jednoduchá a benevolentné, aby sa mohli zúčastniť napríklad aj dokumenty, ktoré majú len obmedzenú distribúciu, "napísal na svojom facebooku filmový producent Pavel Strnad.
Životopisné dráma Masaryk režiséra Juliusa Ševčíka ovládlo udeľovaní Českých levov. Tvorcovia filmu dostali ocenenie v 12 kategóriách. Snímok tak prekonal doterajší rekord, ktorý držal Horiace ker s 11 soškami. Masaryk sa stal najlepším filmom roka. Porota ocenila aj réžiu, herecké výkony Karla Rodena a Oldřicha Kaisera, scenár a ďalších sedem tvorcov.

Copyright ČTK ©2017