9. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Laverne Cox si zahrá v pilotnom filme pripravovaného seriálu Trustee. V projekte televízie ABC stvárni jednu z hlavných postáv, kriminálničku Amandu Jones, ktorá si záver svojho trestu odpykáva ako pomocníčka polície. Keď začne pomáhať tvrdohlavej detektívke Elize Radley v podaní Kanaďanky Meaghan Rath, ktorá má iný pohľad na zločiny a tresty, vznikne netradičné ale humorné partnerstvo.
Za vznikom komédie stoja Jay Scherick a David Ronn, o réžiu sa postará Michael Engler. Výrobu si vzali na starosť spoločnosti Warner Bros. TV a Brownstone Productions, ktorú vlastnia Elizabeth Banks a Max Handelman. Spomínaní Scherick, Ronn, Banks, Handelman, Engler a Jonathan Collier sa pod projekt podpíšu ako výkonní producenti.
Tridsaťdvaročná Laverne Cox je známa najmä ako Sophia Burset zo seriálu Orange Is the New Black (2013). Vďaka tejto úlohe sa stala prvým transrodovým človekom, ktorého nominovali na cenu Primetime Emmy v hereckej kategórii, pričom Cox sa uchádzala o trofej pre najlepšiu hosťujúcu herečku v komediálnom seriáli. Objavila sa aj vo filmoch ako Bronx Paradise (2010), Musical Chairs (2011), 36 Saints (2013), Grandma (2015) či televíznom muzikáli The Rocky Horror Picture Show: Let's Do the Time Warp Again (2016).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce iniciovať stanovenie kvót na uvádzanie televíznych programov v ukrajinčine. Jeho cieľom je popularizácia tohto jazyka.
Na dnešnom odovzdávaní cien pomenovaných po ukrajinskom básnikovi Tarasovi Ševčenkovi Porošenko podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že vďaka prijatým zmenám v zákonoch sa zvýšil podiel ukrajinských piesní a používania ukrajinského jazyka v rozhlasovom vysielaní. Porošenko však vyhlásil, že podiel ukrajinčiny v televíznom vysielaní "je neprípustne nízky." Oznámil, že sa preto rozhodol iniciovať kvóty na používanie ukrajinčiny aj v televízii.
Zmeny v zákone o rozhlasovom a televíznom vysielaní platia na Ukrajine od novembra roku 2016. V súlade s nimi televízne a rozhlasové spoločnosti musia v prvom roku ich platnosti zabezpečiť, aby 25 percent vysielaných piesní bolo v ukrajinčine. V druhom roku sa má tento podiel zvýšiť na 30 percent a od tretieho roku platnosti na 35 percent.
Proti týmto zmenám v zákone pred časom protestovalo vyše 500 ukrajinských spevákov a skupín, ktoré zavedenie kvót na minimálny počet piesní v ukrajinčine označili za "populistický krok". Podľa nich rozdeľuje Ukrajincov na základe ich jazykovej príslušnosti, čo narušuje jednotu spoločnosti. Strana Opozičný blok sa obrátila na parlament so žiadosťou o zrušenie tohto zákona.

Copyright © TASR 2017