9. 5. 2017

Slovak Press Photo



Slovak Press Photo


S cieľom pozdvihnúť úroveň slovenskej obrazovej žurnalistiky spúšťa Slovak Press Photo 6. ročník súťaže. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová, Slovak Press Photo je súťažou fotografických prác a krátkych spravodajských, dokumentárnych a reportážnych videí, ktoré vznikli na publikačné účely v priebehu predchádzajúceho roka. Fotografi môžu prihlasovať svoje práce od 17. mája. Pozvanie ako predseda poroty už po tretíkrát prijal významný americký fotograf, jeden zo zakladateľov medzinárodnej fotožurnalistickej agentúry NOOR Stanley Greene (USA), viacnásobný víťaz World Press Photo.
Slovenskí fotografi, ktorí tvoria pre médiá, môžu prihlasovať svoje práce od 17. mája do šiestich hlavných súťažných kategórií: Reportáž, Aktualita, Portrét, Každodenný život, Svet umenia, Šport a Príroda, ako aj do siedmej mimoriadnej kategórie Grant Bratislavy pod záštitou primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, zameranej na fotografovanie premien Bratislavy. Pre slovenských i zahraničných fotografov z okolitých krajín sú ďalej určené kategórie: Stredoeurópska fotografia a Študenti a mladí fotografi do 25 rokov. Medzinárodnou je aj kategória Krátke video, do ktorej sa môžu hlásiť tvorcovia krátkych aktuálnych audiovizuálnych šotov, ktoré vznikli v priebehu predchádzajúceho roka. Všetky medzinárodné kategórie sú otvorené pre autorov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska a Ukrajiny a po prvýkrát aj zo Slovinska, čím sa rozširuje geografický záber súťaže v stredoeurópskom regióne.
V tomto roku bude členkou poroty aj kolegyňa Stanleyho Greena z agentúry NOOR, dokumentárna fotografka a profesorka na Columbia University v New Yorku Nina Berman (USA). Ďalšou novou členkou poroty je úspešná ruská fotografka Maria Turčenkova publikujúca v najvýznamnejších medzinárodných periodikách. Vzácnymi a už tradičnými členmi poroty sú profesor Jindřich Štreit (ČR – ITF) a Jana Hojstričová, fotografka a prorektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorá je súčasne garantkou súťaže. Porota pre kategóriu Krátke video bude mať rovnaké zloženie ako vlani: Pavol Barabáš (slovenský dokumentarista), Zdeněk Šámal (ČR – riaditeľ spravodajstva Českej televízie) a slovenský kameraman Tomáš Stanek.
Porota aj v tomto ročníku rozhodne o udelení ceny Mladý talent Slovak Press Photo slovenskému fotografovi – študentovi do 25 rokov, ktorý porotu zaujme svojou prácou s prihliadnutím na jeho doterajšiu tvorbu. Okrem ocenenia mu Nadácia Slovak Press Photo usporiada samostatnú výstavu. Kategóriu Krátke video otvárame v spolupráci s RTVS, ktorá okrem ocenených videí odvysiela aj krátke dokumenty o víťazoch Slovak Press Photo. Súťažné fotografie budú aj v tomto ročníku posudzované len v elektronickej podobe. Registračný systém bude na internetovej adrese http://www.slovak-press-photo.sk prístupný od 17. mája. Fotografi môžu prihlasovať svoje práce do 29. augusta tohto roka. Medzinárodná porota bude prihlásené práce hodnotiť 2. až 4. septembra. Víťazov oznámia koncom roka.
V rámci tradície organizovania výstav jednému z členov poroty otvoria koncom júna výstavu fotografií pod názvom Pohľad na Ameriku: 2002 – 2017 (Seeing America 2002 – 2017) americkej fotografky Niny Berman v Mirbachovom paláci, v sídle Galérie mesta Bratislavy. Výstava je kritickým pohľadom na novodobú históriu USA.
Súťaž a následná výstava Slovak Press Photo sa koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku, ministra kultúry SR Mareka Maďariča a primátora hlavného mesta Bratislavy Iva Nesrovnala. Projekt finančne podporil Fond na podporu umenia.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.