16. 6. 2017

Art Film Fest News


Art Film Fest News



V poradí 25. ročník filmového festivalu Art Film Fest (AFF) sa začína v piatok (16.6.) v Košiciach. Otvorí ho úvodný ceremoniál, počas ktorého sa bude aj oceňovať. Cenu prezidenta Art Film Festu Košice Milana Lasicu získa prezident festivalu Karlove Vary a český herec Jiří Bartoška. TASR o tom dnes informovala PR manažérka Zuzana Čižmáriková.
      "Verejnosť ho môže osobne po prvý raz stretnúť o 19.30 h na červenom koberci pred košickou Kunsthalle, v ktorej sa slávnostné otvorenie uskutoční. V sobotu (17.6.) bude mať Jiří Bartoška stretnutie so slovenskými novinármi a o 18.00 h sa so svojimi fanúšikmi stretne pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici v Košiciach," priblížila Čižmáriková s tým, že okrem Bartošku nebude na červenom koberci chýbať ani jubilantka, slovenská herečka Mária Kráľovičová.
      "Úvodným filmom, ktorý uvidia pozvaní hostia, bude najnovšia snímka režiséra Emira Kusturicu – Na mliečnej ceste. Tá sa bude počas festivalu premietať ešte raz, takže si na svoje príde aj široká verejnosť. Diváci budú mať až do 24. júna na výber viac ako 170 filmov rôznych žánrov. Väčšina z nich sa bude na Art Film Feste v Košiciach premietať v slovenskej premiére. Nebudú chýbať snímky, ktoré len nedávno bodovali na festivale v Cannes, ale aj filmy slovenských tvorcov," uviedla Čižmáriková.
      Novinkou tohto ročníka je premietanie pre deti počas každého dopoludnia. "Organizátori sa tento rok po prvý raz rozhodli aj pre stanové mestečko v centre Košíc a špeciálnu železničnú dopravu, v podobe 'kinovozňa', v ktorom sa budú na trase Bratislava-Košice a späť premietať po celý čas filmy. Na AFF sa vracia aj slovenská herečka žijúca v Taliansku Barbora Bobulová, ktorá v roku 2013 získala na AFF cenu Hercova misia. Tentokrát príde aj ako hosť k dvom novým filmom, v ktorých si zahrala  – Čisté srdcia a Po vojne," povedala Čižmáriková.
      Ako ďalej uviedla, v spolupráci Film Europe Media Company zaradili do programu festivalu sekciu Be2Can Starter, ktorá ponúkne deväť filmov z troch svetových filmových festivalov - Benátky, Berlinále a Cannes.
      Cenu Hercova misia si počas festivalu prevezmú český herec Ondřej Vetchý, významná slovenská herečka, dnes politička, Magda Vášáryová. Laureátmi festivalovej ceny Zlatá kamera sú Dušan Trančík a Jan Hřebejk
.

Copyright TASR ©2