16. 6. 2017

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Be2Can Starter

Po osvedčenom modeli z minuloročnej spolupráce medzi Film Europe Media Company a organizátormi Art Film Festu, ktorý dnes štartuje v Košiciach, je do programu festivalu po druhý raz zaradená sekcia Be2Can Starter. Tento rok prináša deväť snímok z troch prestížnych festivalov - Benátky, Berlinale a Cannes. "Milovníci kvalitných filmov majú možnosť ako prví na Slovensku vidieť v Košiciach víťaza MFF Benátky 2016 - dielo filipínskeho režiséra Lava Diaza Tá, ktorá odišla, ktorý získal Zlatého medveďa a tiež víťaza Berlinale 2017 - podmanivý príbeh maďarskej režisérky Ildikó Enyedi O tele a duši so slovensko-maďarskou herečkou Alexandrou Borbély v hlavnej úlohe," TASR informovala PR manažérka Film Europe Media Company Dagmar Krepopová. Festival otvorí nová snímka slávneho Emira Kusturicu Na mliečnej ceste. Jeden z najoriginálnejších európskych režisérov si vôbec prvýkrát (a ako sa sám vyjadril aj posledný) vo svojom filme zahral titulnú úlohu. Hlavnou hviezdou "divokej balkánskej romance" je však Monica Bellucci.
"Napriek tomu, že MFF Cannes 2017 sa skončil len pred pár dňami, podarilo sa do sekcie Be2Can Starter zaradiť niekoľko skvelých filmov, ktoré patrili k špičke tohtoročného festivalu," poznamenala Krepopová s tým, že diváci sa môžu tešiť na film ruského režiséra Andreja Zvjaginceva Bez lásky, ktorý získal Cenu poroty a bol nominovaný na Zlatú palmu, snímku ukrajinského režiséra Sergeja Loznicu Krotká - adaptáciu známej Dostojevského poviedky (nominácia na Zlatú palmu) a tiež film Ismaelove prízraky od francúzskeho tvorcu Arnauda Desplechina s hviezdnym obsadením Marion Cotillard, Mathieu Amalric a Charlotte Gainsbourg, ktorý festival v Cannes otváral.
V sekcii figuruje aj argentínska komediálna dráma Vážený občan - nominant na Zlatého leva v Benátkach 2016 od režiséra Gastona Duprata a dokument o vzniku a vývine vesmíru Cesta času filmového mága Terencea Malicka, nominovaný na rovnaké ocenenie. Posledným filmom v Be2Can Starteri je titul ocenený Strieborným medveďom na Berlinale 2017 Fantastická žena od čílskeho režiséra Sebastiana Lelia.
Do Medzinárodnej súťaže hraných filmov si organizátori 25. ročníka AFF vybrali komediálnu drámu bulharskej režisérskej dvojice Petar Valchanov, Kristina Grozeva Sláva, ktorý získal významné ocenenia na viacerých iných festivaloch, a snímku nemecko-bulharskej produkcie Western režisérky Valesky Grisebach nominovaný na Un Certain Regard v Cannes 2017.
"Z portfólia Film Europe budú na AFF uvedené ešte ďalšie tri tituly - dokument Safari rakúskeho provokatéra Ulricha Seidla (sekcia Láska a Anarchia), čierna komédia dánskeho režiséra Oleho Bornedala Zabijaci z malomesta (sekcia Európske zákutia) a výnimočný dokument režiséra Thierryho Frémauxa Lumiére!, ktorý je unikátnou kolekciou zreštaurovaných filmov bratov Lumiérovcov," uzavrela Krepopová.
Art Film Fest potrvá do 24. júna.

Copyright TASR ©2017