16. 6. 2017

Zomrel Alexej Batalov

Zomrel Alexej Batalov

Sovietsky a ruský herec Alexej Batalov, známy aj českým a slovenským divákom napríklad z filmov Žeriavy tiahnu či Moskva slzám neverí, zomrel v noci na dnes v jednej z moskovských nemocníc. Bolo mu 88 rokov.
Herec si podľa denníka Komsomoľskaja pravda, odvolávajúceho sa na blízkeho Batalovova priateľa, na začiatku roka zlomil krčok stehennej kosti, vo februári sa podrobil operácii, ale kvôli komplikáciám v nemocnici už zostal. Zomrel v spánku; večer ľahol a ráno sa už neprebudil.
Batalov, ktorý začal svoju dráhu v armádnom divadle na začiatku 50. rokov, hral v štyroch desiatkach sovietskych a ruských filmov, vrátane spomínaných snímok, ocenených na festivale v Cannes, respektíve Oscarom za najlepší zahraničia film.
Bol tiež úspešným scenáristom a režisérom, napríklad v koprodukcii s Československom z roku 1972 nakrúcal v Mariánskych Lázních podľa Dostojevského románu snímku Hráč, v ktorom si zahrala aj rad československých hercov a herečiek, vrátane Heleny Růžičkovej. Pôsobil tiež ako pedagóg. Za svoju prácu bol ocenený množstvom štátnych vyznamenaní, vrátane titulov národného umelca, hrdinu socialistickej práce, alebo dvoch Leninových rádov.


Copyright ČTK  ©2017