25. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Akcia Facebooku sa v uplynulom týždni prepadla a znamenala tretí najhorší týždeň vo svojej histórii. Dôvodom bol škandál okolo zneužitia údajov užívateľov firmou Cambridge Analytica, ktorý zvýšil obavy týkajúce sa ochrany súkromia a vyvolal vládne vyšetrovania Facebooku.
Akcia koncernu minulý týždeň stratila vyše 13 % a v piatok (23.3.) uzavrela tesne pod úrovňou 160 USD (129,60 eura). Trhová kapitalizácia Facebooku sa za týždeň znížila takmer o 75 miliárd  USD.
Firma teraz čelí otázkam zákonodarcov na oboch stranách Atlantiku, ako zaobchádza s osobnými údajmi užívateľov. Dôvodom sú správy zverejnené minulý víkend, podľa ktorých firma Cambridge Analytica získala prístup k údajom viac než 50 miliónov užívateľov Facebooku.
Akcia koncernu potom v pondelok (19.3.) padla takmer o 7 %. Vo štvrtok (22.3.) stratila ďalšie 2,5 % po správach, že americká Federálna obchodná komisia (FTC) bude vyšetrovať úlohu Facebooku pri úniku údajov. V piatok sa akcia znížila o vyše 3 %. Po týždni poklesu sa akcia nachádza viac než 18 % pod svojím 52-týždňovým maximom 195,32 USD.

Copyright © TASR 2018


Nelegálne televízne vysielanie využívajú v Česku desiatky tisíc ľudí. Vysielatelia a licencovaní poskytovatelia televízneho obsahu tak prichádzajú o desiatky miliónov korún ročne. Uviedla to mediálna firma Axocom, ktorá v Česku ponúka viac ako tri desiatky televíznych kanálov. Za problémom stojí najmä lokálne poskytovatelia pripojenia internetu či vysielanie cez webové stránky.
"Ide o nelegálne šírenie televízneho vysielania či časti obsahu. Podobných subjektov, ktoré sa daného počínanie dopúšťajú, môže byť aj niekoľko stoviek. Ich služieb pritom využívajú desiatky tisíc domácností na území ČR," uviedla riaditeľka Axocomu Erika Luzsicza.
Lokálne poskytovatelia pripojenia internetu ponúkajú ako službu navyše aj TV vysielanie, ktoré však nie je nijako spoplatnené. Ďalším variantom pirátstvo je vysielanie cez webové stránky, ktoré mnohokrát ponúka program aj niekoľkých desiatok kanálov od tých verejnoprávnych až po platené. Stránky sú pritom špeciálne naprogramované a ponúkajú hacknuté vysielania.
Ak sa podarí nejaký takýto prípad odhaliť, musia zasiahnuť právnici a poskytovatelia vysielania sú vyzvaní k ukončeniu činnosti. Axocom už podobných prípadov riešil niekoľko. Podľa Luzsciszovej je legislatíva v Česku v tejto oblasti nedostatočná, pretože je pomerne ťažké vymáhať skutočnú škodu.
V minulých rokoch bolo bežné, že bolo možné naladiť rádovo niekoľko televíznych staníc bez vedomia samotného vysielateľa. Týkalo sa to napríklad slovenských programov, napríklad televízie JOJ, ale aj poľských, nemeckých či rakúskych a iných TV staníc. JOJ to nakoniec vyriešil vytvorením špeciálneho kanála pre Česko. Podobne postupovala Nova na Slovensku.

Cez 10.000 podpisov je pod výzvou Päť viet, ktorú iniciovali niektorí filmári na podporu Českej televízie (ČT) po inauguračnom prejave prezidenta, v ktorom Miloš Zeman verejnoprávnu televíziu kritizoval. Text vyzýva politikov a verejne činné osobnosti, aby sa postavili snahám likvidovať nezávislosť najsilnejšieho verejnoprávneho média, jeho autori ho teraz poslali poslancom. ČTK o tom dnes informoval režisér Jan Svěrák, ktorý ako prvý verejne prečítal výzvu pred 14 dňami prítomným v Rudolfíne pred začiatkom priameho prenosu odovzdávania Českých levov.
Podľa Svěráka je medzi signatármi výzvy rada verejne známych osobností, vrátane športovcov a poslancov. Len na slávnostnom večere Českých levov sa pod textom zišlo až 370 podpisov. Najčastejšie text ale podpisovali študenti, živnostníci, učitelia a dôchodcovia, uviedol Svěrák.
Podpisový arch s textom nazvaným Päť viet na obranu Českej televízie, ktorý prečítal režisér Jan Svěrák pred začatím priameho prenosu z Rudolfina, kde sa 10. marca večer rozdávali filmové ceny Český lev. Svěrák tým reagoval na kritiku Českej televízie v inauguračnom prejave prezidenta Miloša Zemana. Všetci poslanci dostali podľa neho výzvu do svojich oficiálnych e-mailových schránok. "Teraz bude záležať na nich. Prezident vyjadril jasné želanie a oni ho teraz majú splniť. Dostali k tomu aj návod využiť výročných správ ČT, ktoré nestihla prerokovať Snemovňa pred voľbami. Teraz majú účelovo poslúžiť k rozpusteniu Rady ČT, a umožniť tak dosadení do čela televízia verejnej služby vláde podriadeného človeka, "uviedol Svěrák
Prezident vo svojom inauguračnom prejave na začiatku marca obvinil ČT, že sa v spravodajstve príliš prikláňala k strane TOP 09. Okrem televízie obvinil aj niektoré ďalšie médiá z pokusov o manipuláciu verejnosti a neobjektívnosti. Predstavitelia ČT jeho obvinenia odmietli, útoky na nezávislosť médií sú podľa nich nevhodné. Zemanovej útoky na novinárov odsúdili aj niektorí politici.
Premiér v demisii Andrej Babiš (ANO) neskôr uviedol, že podľa neho Česká televízia v ohrození nie je, dodal, že on sa nechystá verejnoprávne médiá nijako napádať.

Copyright © ČTK 2018


Egyptské úrady vyhostili britskú novinárku Bel Trew z denníka The Times.Novinárku zadržali v centre Káhiry, kde sa mala stretnúť s respondentom. 

Zdroj: The Times