30. 3. 2018

Správa o stave používania štátneho jazyka na území SR

Správa o stave používania
 štátneho jazyka na území SR

Na nedostatky v používaní spisovného jazyka v štátnej správe, na súdoch, v školách, alebo aj v návodoch či informáciách o výrobkoch a v médiách poukazuje štvrtá Správa o stave používania štátneho jazyka na území Slovenskej republiky. Správu, ktorá by sa mala v najbližšom čase dostať na rokovanie vlády, vypracovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Ako píše MK SR v časti správy venovanej médiám, z podnetov a sťažností doručených ministerstvu kultúry a Rade pre vysielanie a retransmisiu vyplýva, že poslucháči a diváci citlivo vnímajú nedostatky v jazykovom prejave, gramatike, štylistike a v slovnej zásobe. „Upozorňujú najmä na chyby v skloňovaní podstatných mien, časovaní slovies, používaní predložiek, vo výslovnosti, v melódii slov a viet, tempe reči, poukazujú na nahrádzanie slovenských plnovýznamových slov výrazmi prevzatými z českého alebo anglického jazyka a ďalšie.“ Ministerstvo upozorňuje medzi iným aj na nesprávne použitie slov a slovných spojení ako „riešiť“, „dať to“ či „zdielať“ a iných výrazov. Zároveň deklaruje, že má záujem o zvyšovanie jazykovej kultúry v médiách, osobitne vo verejnoprávnych.
Predkladaná štvrtá správa o stave používania štátneho jazyka na území SR obsahuje informácie o situácii v používaní slovenského spisovného jazyka a o uplatňovaní zákona o štátnom jazyku v niektorých oblastiach verejného styku. Správa zachytáva obdobie od 1. októbra 2015 do 30. septembra 2017. Pri jej vypracovaní spolupracovalo ministerstvo kultúry s ústrednými orgánmi štátnej správy, ako aj s ďalšími orgánmi verejnej správy a s orgánmi vykonávajúcimi dohľad nad používaním štátneho jazyka v osobitných oblastiach. Pri zostavovaní jednotlivých častí správy využilo MK SR informácie od Rady pre vysielanie a retransmisiu, Rozhlasu a televízie Slovenska, Slovenskej obchodnej inšpekcie, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Ústavu štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv, Úradu verejného zdravotníctva SR, Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, Štátnej školskej inšpekcie, rektorov všetkých vysokých škôl pôsobiacich na území SR a ďalších.
Dohľad nad uplatňovaním prevažnej väčšiny ustanovení zákona o štátnom jazyku zabezpečuje ministerstvo kultúry. Kontrolu nad ďalšími ustanoveniami zákona majú vyššie spomínané inštitúcie, ako obchodná inšpekcia a ďalšie. Od 1. októbra 2015 do 30. septembra 2017 sa zistili viaceré porušenia zákona, ako napríklad zverejňovanie informácií v médiách či v oznamoch samosprávy len v jazyku národnostnej menšiny, alebo umiestňovanie pamätných tabúľ v jazyku menšiny bez slovenského ekvivalentu textu a iné. Zodpovední väčšinu uvedených porušení odstránili v termíne. Ministerstvo zároveň muselo vo voľbách v roku 2016 aj v roku 2017 opakovane riešiť podnety na porušenie zákona o štátnom jazyku v rámci volebnej kampane. Prípady, ktorých náprava vyžaduje dlhší čas, bude ministerstvo kultúry ďalej sledovať. Keďže zodpovední sa snažili o nápravu, MK SR neudelilo žiadnu pokutu. Pritom od schválenia zákona o štátnom jazyku ministerstvo za jeho porušenie ešte nepokutovalo.
Správa o stave používania štátneho jazyka na území Slovenskej republiky je štruktúrovaná podľa konkrétnych tematických oblastí a v závere každej sú uvedené odporúčania. Tie by mali podľa MK SR v praxi prispieť k zachovaniu a posilneniu postavenia slovenského jazyka ako štátneho jazyka SR a k zvýšeniu jazykovej kultúry v uvedených oblastiach verejného styku. Financovanie predmetných úloh sa zabezpečí v rámci rozpočtov jednotlivých rezortov. Správu predkladá MK SR na rokovanie vlády na základe zákona o štátnom jazyku SR od roku 2012 v dvojročných intervaloch. Prvú správu o stave používania štátneho jazyka prerokovala vláda ako informatívny materiál 28. novembra 2012, druhú správu prerokovala a schválila 21. mája 2014 a tretiu 2. marca 2016.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.