27. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Europoslanci z Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) a rozpočtového výboru (BUDG) diskutovali v pondelok o správe delegácie oboch výborov vyslanej na Slovensko po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Informoval o tom na svojej webovej stránke EP.
Slovenská europoslankyňa Monika Beňová sa komisii za jej pôsobenie na Slovensku v súvislosti dvojnásobnou vraždou poďakovala a informovala o vývoji, ktorý po jej odchode v krajine nastal.
"Dvanásteho marca rezignoval na svoju funkciu minister vnútra Robert Kaliňák, 14. marca podal demisiu predseda vlády SR Robert Fico a s ním aj celá vláda.  Následne prezident SR poveril pána Petra Pellegriniho zostaviť novú vládu. Za nového ministra vnútra bol navrhnutý pán Tomáš Drucker a boli vykonané aj ďalšie zmeny," uviedla na margo zmien, ktoré od odchodu komisie EP zo Slovenska nastali.
"Chcela by som vás ešte informovať o tom, o čom som dnes hovorila s pánom premiérom aj pánom ministrom vnútra (SR)," povedala ďalej Beňová, pričom dodala, že minister vnútra SR je pripravený v krátkom čase predložiť do vlády a do parlamentu nový návrh zákona, ktorým sa bude riadiť voľba a menovanie nového policajného prezidenta a takisto voľba a menovanie nového predsedu alebo šéfa policajnej inšpekcie. 
"19. marca generálny prokurátor SR požiadal prostredníctvom Europolu kolegov z Talianska, aby bol vytvorený spoločný vyšetrovací tím, ktorý by mal prispieť k čo najrýchlejšiemu vyriešeniu tejto veľmi smutnej udalosti, ktorá sa na Slovensku stala. A takisto predseda vlády, ak získa vláda dôveru v parlamente, pretože od piatka prebieha vlastne v Národnej rade, v slovenskom parlamente, predstavovanie novej vlády a diskusia k novej vláde. Takže ak získa vláda dôveru, má záujem predseda vlády Slovenskej republiky prísť na stretnutie s poslancami EP," povedala Beňová
Stretnutie premiéra s europoslancami sa podľa nej bude týkať aj využívania agrodotácií, ktorých prideľovaním sa zavraždený novinár vo svojich investigatívnych článkoch okrem iného zaoberal.
Osobitná kontrolná misia vyslaná EP navštívila Slovensko vo štvrtok a piatok 8. a 9. marca. V jej radoch boli členovia parlamentného výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) a rozpočtového výboru (BUDG).
Misia bola vytvorená pre závažné podozrenia, že vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej je spojená s podvodmi v oblasti európskych dotácií.

Copyright © TASR 2018


Predseda NR SR Andrej Danko prijal hlavných organizátorov včerajšieho protestného zhromaždenia pred parlamentom. "Som veľmi rád, že som mal tú možnosť vypočuť si ich požiadavky. A je naozaj niekedy veľmi dôležité vnímať tie veci aj z opačného brehu," povedal novinárom. Ako pokračoval predseda parlamentu, tak ako priebeh demonštrácie, tak aj stretnutie bolo dôstojné a otvorené. Danko zároveň poďakoval ľuďom, ktorí sa zúčastnili protestu, za to, že bol dôstojný a slušný.
Organizátori po stretnutí s predsedom parlamentu zhodnotili, že viedli konštruktívny a úprimný dialóg aj napriek tomu, že sa ich názory v niektorých témach rozchádzajú. Stretnutie trvalo zhruba dve hodiny. "Pán Danko sa nám snažil vysvetliť, že funguje v koalícii. A že teda vždy je to o hľadaní nejakých kompromisov," informovali organizátori na brífingu.
Približne tisíc demonštrantov žiadalo dnes pred Národnou radou SR poslancov, aby nevyslovili dôveru vláde Petra Pellegriniho. Dav viackrát skandoval: „Predčasné voľby“ či „Gašpar dole".

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.