26. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Doteraz zistené okolnosti nasvedčujú tomu, že vo Veľkej Mači sa vraždilo na objednávku. Informoval o tom dnes prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (meno v záujme zvýšenej ochrany nie je možné uviesť, pozn. SITA). Z vyšetrovacích úkonov podľa ÚŠP vyplýva, že Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení 21. februára z krátkej guľovej zbrane kalibru 9 milimetrov. "Poškodená bola zasiahnutá spredu jedenkrát do hlavy, poškodený bol zasiahnutý spredu dvoma výstrelmi do srdca," uviedol prokurátor. Na mieste podľa neho neboli žiadne stopy zápasu a s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo nič odcudzené. Na mieste činu sa podľa prokuratúry našli dve nábojnice a tiež nevystrelené náboje. "Bol zadokumentovaný pohyb pravdepodobného páchateľa a boli zistené ďalšie skutočnosti, ktoré teraz nemôžeme prezentovať," povedal.
V súčasnosti je podľa ÚŠP preverovaných viacero verzii, pričom všetkým dávajú rovnakú vážnosť. Doteraz vyšetrovatelia vykonali takmer 200 výsluchov svedkov. "Na základe ponuky vyplatenia finančnej odmeny za informácie vedúce k zisteniu páchateľa a motívu prijala prokuratúra a polícia niekoľko desiatok oznámení od občanov," povedal prokurátor s tým, že nie všetky boli seriózne, ale všetky sa preverujú s rovnakou intenzitou.
Úrad špeciálne prokuratúry pripomenul, že na prípade spolupracujú slovenské orgány so zahraničnými, či už talianskymi alebo s Europolom. Podľa prokurátora je v tomto prípade dôležité zachovávať zdržanlivosť pri poskytovaní informácii. "Práve takýmto spôsobom je zabezpečené dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania, a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov," zdôraznil
Reportéra portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Úkladná vražda investigatívneho novinára podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara pravdepodobne súvisí s jeho prácou

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.