27. 3. 2018

Zomrela Stéphane Audranová

Zomrela Stéphane Audranová


Uznávaná francúzska herečka Stéphane Audranová, múza a niekdajšia manželka slávneho filmára Clauda Chabrola, zomrela v utorok vo veku 85 rokov.
Informovali o tom francúzske médiá s odvolaním na jediného syna zosnulej Thomasa Chabrola.
Podľa jeho slov sužovalo herečku už dlhšie nešpecifikované ochorenie, po asi desiatich dňoch hospitalizácie skonala pokojne v utorok v skorých ranných hodinách.
Rodáčka z Versailles, vlastným menom Colette Suzanne Dachevillová, sa preslávila predovšetkým kreáciami vo filmoch svojho manžela, renomovaného francúzskeho filmára Clauda Chabrola.
Herečka, ktorej prvým manželom bol na krátky čas i jej neskôr slávny kolega Jean-Louis Trintignant, získala jednu z viacerých trofejí za kreácie na striebornom plátne za výkon vo filme iného slávneho filmára 20. storočia - Luisa Buňuela Skrytý pôvab buržoázie.
V zbierke ocenení zosnulej umelkyne nechýbali Strieborný medveď z Berlinale, cena Britskej filmovej a televíznej akadémie BAFTA či francúzsky Oscar - César.
Diváci v bývalom Československu, respektíve jeho nástupníckych štátoch mohli Audranovú vidieť v snímkach ako napríklad Mäsiar v réžii Clauda Chabrola alebo Smrť darebáka z dielne režiséra Georgesa Lautnera s Alainom Delonom v hlavnej úlohe.
Umelkyňa účinkovala však nielen vo viac ako dvoch desiatkach produkcií manžela Clauda Chabrola, ale aj filmoch, ktoré nakrútila napríklad s českým exilovým filmárom Ivanom Passerom, slávnym Američanom Samuelom Fullerom, krajanmi Claudeom Sautetom, Bernardom Tavernierom a Claudeom Zidim, kanadským režisérom Danielom Petriem, ale aj Gabrielom Axelom z Dánska v jeho oscarovom filme Babettina hostina.

Copyright © TASR 2018