30. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajina nevydá Rusku autora falošnej správy o údajných 300 obetiach nedávneho požiaru v obchodno-zábavnom centre v Kemerove. 
Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa ukrajinskej tajnej služby SBU. Odvolala sa pri tom na ukrajinskú ústavu, podľa ktorej Ukrajina nevydáva svojich občanov na trestné stíhanie v zahraničí.
Vyšetrovací výbor Ruskej federácie v stredu začal viesť trestné stíhanie voči občanovi Ukrajiny Mykytovi Kuvikovi, ktorý je na sociálnych sieťach známy ako pranker bol prezývkou Jevgenij Voľnov. Trestné stíhanie, ktoré voči nemu začali v Rusku, sa týka podozrenia, že svojou správou "vyvolával nenávisť alebo nepriateľstvo".
Videozáznam, ktorý sa na Kuvikovovom konte na YouTube objavil 25. marca, ho zachytáva, ako telefonuje do jednej z márnic v Kemerove a vydávajúc sa na zamestnanca ministerstva pre mimoriadne situácie sa pýta na voľnú kapacitu. 
Keď takto v prvej márnici zistil, že nemôžu prijať viac ako sto tiel, Kuvikov personál upozornil, že čoskoro im dovezú viac ako 300 tiel. Zamestnanci boli prekvapení, pretože podľa informácií, čo mali k dispozícii od úradov, sa počet obetí požiaru odhadoval na 60-70.
Požiar v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa vypukol 25. marca na najvyššom poschodí objektu, kde sa nachádzali kinosály. Keďže bola nedeľa, kiná boli plné ľudí, najmä detí vo veku 10-13 rokov.



Copyright © TASR 2018

V tretej sezóne úspešného historického seriálu The Crown (2016) si zahrá aj anglický herec Tobias Menzies. Rodák z Londýna stvárni manžela britskej kráľovnej Alžbety II., princa Filipa, ktorého si v predošlých dvoch sezónach zahral Matt Smith. O úlohe vojvodu z Edinburghu pôvodne rokoval Paul Bettany, ten však pre bližšie neznáme dôvody od projektu odstúpil. Ako informuje portál Deadline, Menzies podpísal zmluvu s tvorcami seriálu na dve sezóny a s nakrúcaním by mal začať už v lete vo Veľkej Británii.
Za seriálom The Crown stojí britský scenárista a dramatik Peter Morgan. Prvá sezóna debutovala v novembri 2016 a zamerala sa na posledné roky kráľovnej Alžbety II. ako princeznej a jej prvé roky na tróne. Stvárnila ju Claire Foy a v projekte si okrem spomínaného Smitha zahrali aj Vanessa Kirby ako princezná Margaréta, John Lithgow, ktorý sa ujal roly Winstona Churchilla, či Jared Harris. Ten si zase zahral kráľa Juraja VI.. Séria má na konte dva Zlaté glóbusy. Jeden získala v kategórii Najlepší dramatický seriál a druhý si odniesla Foy.
Už skôr pritom tvorcovia oznámili, že 33-ročnú Foy v prípadnej tretej a štvrtej sezóny nahradí anglická herečka Olivia Colman. Kirby zase v úlohe Margaréty nahradí Helena Bonham Carter. The Crown by mala podľa plánov sledovať šesť desaťročí Alžbetinej vlády, pričom sa herecké obsadenie projektu obmieňa, aby bolo v súlade s vekom postáv. Druhú sériu Netflix sprístupnil 8. decembra.
Tobias Menzies je absolventom Kráľovskej akadémie dramatických umení. Je známy najmä ako Brutus zo seriálu Rím (2005 - 2007), Edmund Tully z Hry o tróny (2011) či Frank Randall a Black Jack Randall zo série Cudzinka (2014). Účinkoval aj v projektoch ako Catastrophe (2015) či, Nočný recepčný (2016) a v súčasnosti ho možno vidieť v seriáli The Terror (2018). Zahrali si tiež vo filmoch ako Hľadanie Krajiny - Nekrajiny (2004), Posledný kat (2005), James Bond: Casino Royale (2006), Hystéria (2011), Čierne more (2014) či Underworld: Krvavé vojny (2016). Za výkon v Cudzinke má na konte jednu nomináciu na Zlatý glóbus. Menzies okrem televízie a filmu pôsobí aj v divadle.

Sarah Jessica Parker, hlavná hviezda seriálu Sex v meste (1998-2004), podporila kandidatúru svojej hereckej kolegyne Cynthie Nixon na funkciu guvernérky amerického štátu New York. V príspevku na Instagrame ju vo štvrtok označila za svoju "sestru na obrazovke aj mimo nej". Z nerozlučnej štvorice seriálových priateliek tak Nixon podporili už dve, keďže už predtým jej kandidatúre vyslovila podporu aj Kristin Davis. Mimo tak zostáva iba Kim Catrall.
Nixon v polke marca oznámila, že sa v septembrových primárkach Demokratickej strany postaví proti súčasnému newyorskému guvernérovi Andrewovi Cuomovi. "Chceme, aby naša vláda znovu fungovala - v oblastiach zdravotnej starostlivosti, väzenského systému, opravy nášho zničeného metra... Máme už dosť politikov, ktorí sa zaujímajú skôr o titulky v novinách a o moc ako o nás," povedala herečka.
Nixon, 51-ročná matka troch detí, súčasného newyorského guvernéra Cuoma v minulosti mnohokrát kritizovala a podporovala jeho rivala, starostu New Yorku Billa de Blasia.
Na februárovom spoločenskom večierku organizácie Kampaň za ľudské práva, ktorá podporila Cuomovu kandidatúru, sa Nixon napríklad nechala počuť, že hoci je New York považovaný za jeden z najliberálnejších amerických štátov, "vykazuje zároveň aj tú úplne najvyššiu príjmovú nerovnosť (medzi mužmi a ženami - pozn. SITA) zo všetkých štátov v tejto krajine".
Podľa agentúry Associated Press však Nixon proti Cuomovi príliš veľké šance nemá. Je totiž "outsiderom" a z takých majú Američania po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta už strach. Podľa prieskumu na vzorke 772 členov Demokratickej strany v štáte New York, ktorého výsledky zverejnila pred dvoma týždňami newyorská Siena College, má medzi demokratmi Cuomo 66-percentnú a Nixon len 19-percentnú podporu.

Malajská vláda sa rozhodla zjemniť návrh zákona proti falošným správam. Podľa novej verzie návrhu, o ktorej by mal budúci týždeň hlasovať malajský parlament, by malo hroziť každému, kto bude písať alebo šíriť falošné správy, šesť rokov rokov odňatia slobody. Podľa pôvodného vládneho návrhu malo za falošné správy hroziť dokonca až desaťročné väzenie. Ako informovala malajská ministerka spravodlivosti Azalina Othman, vláda sa rozhodla zjemniť zákon po konzultáciách s opozičnými stranami.
Okrem zníženia trestnej sadzby sa v návrhu mení aj to, že zákon by mal postihovať ľudí, ktorí píšu či publikujú falošné správy "so zlým úmyslom", pričom doteraz sa mal týkať každého, kto ich píše alebo šíri "vedome".
Ak zákon prejde, väzenie bude hroziť každému, kto "vytvára, ponúka, šíri, tlačí alebo publikuje falošné správy alebo publikácie obsahujúce falošné správy". Tie sú pritom v návrhu zákona definované ako "akékoľvek správy, informácie, dáta alebo reportáže, ktoré sú úplne alebo čiastočne nepravdivé, či už vo forme článkov, vizuálov, audionahrávok alebo v akejkoľvek inej forme, ktorá pracuje so slovami a názormi".
Podľa opozície a ľudskoprávnych organizácií je zákon v prvom rade nástrojom proti oponentom súčasného vedenia krajiny, ktoré sa chce zbaviť kritikov pred nadchádzajúcimi voľbami. Tie zatiaľ neboli vyhlásené, podľa volebného zákona by sa však mali konať najneskôr v auguste.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.