26. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prieskumy naznačujú, že Američania prestávajú Facebooku veriť. V médiách v Spojených štátoch a Británii sa pritom táto sociálna sieť ospravedlňuje za únik osobných dát, píše agentúra Reuters.
Menej než polovica Američanov (41 percent) verí, že Facebook dodržiava americké zákony o ochrane súkromných údajov. Vyplýva to z on-line prieskumov vykonaných v spolupráci Reutersu a spoločnosti Ipsos publikovaných v nedeľu.
Facebook má problémy i v Európe. Podľa nemeckého nedeľníka Bild am Sonntag, ktorý v tejto súvislosti taktiež zverejnil prieskum verejnej mienky, sa až 60 percent Nemcov obáva, že Facebook a iné sociálne médiá majú negatívny vplyv na demokraciu.
V britskom denníku Observer a amerických denníkoch New York Times a Washington Post sa pritom objavila správa, v ktorej sa spoluzakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg ospravedlnil za "narušenie dôvery" a povedal, že, sociálna sieť "má povinnosť chrániť osobné údaje" svojich používateľov - a ak toho nie je schopná, ich dôveru si nezaslúži.
Facebook sa v Európe i v Spojených štátoch dostal pod drobnohľad v súvislosti s únikom osobných údajov. Dáta z profilov facebookových používateľov prostredníctvom aplikácie zozbieral výskumník Alexandr Kogan, ktorý ich neskôr odovzdal spoločnosti Cambridge Analytica. Tá ich podľa obvinení mala použiť na ovplyvnenie výsledkov prezidentských volieb v USA v roku 2016.


Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová vyzýva Facebook, aby objasnil, ako sa Európanov dotkol škandál so zneužitím osobných údajov jeho užívateľov. Informoval nemecký nedeľník Bild am Sonntag.
Podľa novín Jourová sa v pondelok chystá poslať písomnú žiadosť prevádzkovej riaditeľke sociálnej siete Facebook Sheryl Sandbergovej.
Dôvodom je zaobchádzanie s osobnými údajmi užívateľov sociálnej siete. Minulý týždeň sa totiž v médiách objavila správa, že firma Cambridge Analytica získala prístup k údajom viac než 50 miliónov užívateľov Facebooku a bez ich súhlasu ich využívala počas predvolebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa v roku 2016.
Jourová pre Bild am Sonntag označila toto zneužitie údajov z Facebooku za "úplne neprijateľné". Dodala, že škandál je budíčkom aj pre užívateľov, aby sa zamysleli nad tým, čo sa deje s ich údajmi.

Copyright © TASR 2018