28. 6. 2018

MARIAN KOČNER PÔJDE DO VÄZBY

MARIAN KOČNER PÔJDE DO VÄZBY

Podnikateľ Marian K. bude v trestnej kauze falšovania tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur stíhaný väzobne. Na verejnom zasadnutí o tom vo štvrtok rozhodol Najvyšší súd (NS) SR, ktorý čiastočne vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti rozhodnutiu sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pre prípravné konanie. V prípade druhého obvineného, bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla R., senát NS sťažnosť prokurátora ÚŠP zamietol, ostane na slobode.
      Mariana K. odviedli do väzby z pojednávacej miestnosti, podľa informácie hovorkyne NS Alexandry Važanovej ju absolvuje v Ústave na výkon väzby v Bratislave. Senát NS pod vedením Františka Moznera pritom vyhovel iba návrhu prokurátora na preventívnu väzbu, aby obvinený podnikateľ nemohol pokračovať v trestnej činnosti. Nevidel, naopak, dôvod na kolúznu väzbu, ktorá má zabrániť, aby obvinený maril vyšetrovanie a ovplyvňoval svedkov.
      "V tomto smere treba prisvedčiť sťažovateľovi, že trestná činnosť, pre ktorú je obvinený Marian K. stíhaný v celkom troch trestných veciach, mala byť páchaná vysoko sofistikovaným spôsobom, v dlhšom časovom horizonte, postupne od roku 2006, s cieľom získať finančný prospech mnohonásobne prevyšujúci sumu zodpovedajúcu škode veľkého rozsahu," odôvodnil sudca.
      Verdikt NS je definitívny, Marian K. sa však s ním nemieni zmieriť. "Po tom, ako sa oboznámime s odôvodnením uznesenia, ktoré dnes Najvyšší súd vydal, využijeme možnosť a podáme mimoriadny opravný prostriedok, a čo sa týka konania ako takého, naďalej budeme preukazovať nevinu nášho klienta," povedal jeho obhajca Martin Pohovej.
      "Zvíťazila pravda, zákonnosť, odvaha a je to odkaz pre slušných ľudí, že spravodlivosť funguje a existuje a že na každého príde čas," vyjadril spokojnosť so záverom súdu prokurátor ÚŠP Ján Šanta. "Akceptujem rozhodnutie Najvyššieho súdu, ja si myslím, že je akceptovateľné bez výhrad, neodchádzam nespokojný, odchádzam spokojný, pretože jeden obvinený je vo fyzickom výkone väzby a druhý je obmedzený na svojich právach," poukázal Šanta na to, že Pavol R. je monitorovaný elektrickým náramkom v súvislosti s ďalšou trestnou kauzou, kde je obvinený z vraždy.
      Obhajca Pavla R. Marek Para rozhodnutie NS bližšie komentovať nechcel, kým si nepreštuduje celé rozhodnutie. Para pritom nemá vedomosť, že by jeho klient chcel zmeniť svoju výpoveď. Pres súdom v zmenkovej kauze Pavol R. potvrdil pravosť jednej zo zmeniek a svoj podpis pod ňou.
      Obaja muži odmietajú podozrenie, že sfalšovali štvoricu zmeniek z roku 2000, z ktorých tri sú teraz predmetom zmenkového súdneho sporu. V ňom spoločnosť Mariana K. žiada od Pavla R. a v druhom rade od TV Markíza spolu viac ako 42 miliónov eur. Pavol R. pravosť dvoch zmeniek na súde dosvedčil. V jednom spore spoločnosť Mariana K. uspela na prvom stupni, verdikt nie je právoplatný.
      Prokurátor ÚŠP Šanta v záverečnej reči uviedol, že inú alternatívu ako väzobné stíhanie u oboch obvinených nevidí. "Som vnútorne hlboko presvedčený, že ak by nebola obvineným obmedzená sloboda, budú pokračovať v ekonomickej trestnej činnosti, a navyše, obvinený Marian K. mariť priebeh trestného stíhania, ako ho marí doposiaľ," vyhlásil prokurátor.
      Šanta poukázal na to, že Marian K. čelí celkovo štyrom a Pavol R. trom trestným stíhaniam, ako aj na závažnosť a gradáciu ich ekonomickej trestnej činnosti. "Tá vyvrcholila stíhaným trestným činom, ktorý bol spáchaný štyrmi útokmi - štyrmi zmenkami v astronomickej sume 69 miliónov eur, akú československá kriminalistika dosiaľ nepoznala," doplnil.
      Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Mariana K. v stredu (20.6.), Pavla R. o deň neskôr. Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA ich obvinil z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.
      TV Markíza podala na Mariana K. aj Pavla R. trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v účtovníctve Markízy ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako došlo k uplatneniu podvodných nárokov. Televízia sa domnieva, že celý tento príbeh je vymyslený, zmenky neboli vytvorené v roku 2000, ale neskôr, teda v čase, keď Pavol R. už nebol jej štatutárom.


Copyright ©TASR 2018