27. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Holandský premiér Mark Rutte považuje útok dodávkou na sídlo jedného z najväčších denníkov v krajine za urážku "slobody tlače a holandskej demokracie". Dodávka vrazila v utorok nadránom do vstupnej haly budovy, v ktorej sídli celoštátny denník De Telegraaf, a vznietila sa. Informovala o tom agentúra AP.
Pri incidente, ku ktorému došlo okolo 04.00 h, sa nikto nezranil. Polícia po vodičovi dodávky pátra - predpokladá totiž, že išlo o úmyselný čin.
Denník na svojej webovej stránke zverejnil video z útoku. Na videu je vidieť, ako muž s bielou dodávkou vrazil dvakrát do budovy. Potom z vozidla vystúpil a dodávku zapálil. Následne z miesta odišiel a nastúpil do čakajúceho auta. Vodiča podľa polície z miesta činu komplic odviezol v čiernom aute značky Audi. Oheň dostali hasiči rýchlo pod kontrolu.
Kancelárie redakcie denníka sídlia v komerčnej štvrti na predmestí Amsterdamu.
Podľa premiéra okolnosti incidentu zostávajú nejasné, ale sú "v pohotovosti a polícia robí všetko preto, aby páchateľa/-ov chytila."
Zatiaľ nič nenasvedčovalo tomu, že išlo o extrémistický čin. "Nenecháme sa zastrašovať," povedal v holandskom rozhlase v utorok šéfredaktor De Telegraafu Paul Jansen. "Je zrejmé, že nemáme všade priateľov," dodal. Denník je známy tým, že informuje o organizovanom zločine v Amsterdame vrátane obchodovania s drogami, pripomína AP.
Ako agentúra dodala, utorkový incident bol druhým zámerným útokom na holandské médiá v krajine za posledný týždeň. Vo štvrtok do inej amsterdamskej budovy, v ktorej sídli spoločnosť vydávajúca napríklad týždenník Panorama, niekto hodil protitankovú zbraň. Pri incidente nikto nebol zranený a polícia zatkla jedného podozrivého.
Európska únia oba útoky v utorok odsúdila. "Chceli by sme vyjadriť našu plnú podporu i solidárnosť s holandskými médiami a novinármi a brániť právo slobodne prinášať správy," povedal hovorca Európske komisie Margaritis Schinas.
Devlet Bahceli


Ultranacionalistická strana napojená na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zverejnila v utorok celostránkový inzerát a vymenovala v ňom novinárov, vysokoškolských učiteľov a vedcov, ktorí ju počas nedávnej kampane pred predčasnými voľbami údajne hanobili.
Celostranové oznámenie sa v utorok objavilo vo viacerých provládnych denníkoch. Zadávateľom textu bolo krajne pravicová Strana národného hnutia (MHP), s ktorou Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) uzavrela spojenectvo pre predčasné voľby z uplynulej nedele.
Text oznámenia obsahuje mená 70 ľudí s uvedením ich pracoviska, ktorých MHP obviňuje, že počas predvolebnej kampane chybne interpretovali ciele MHP a viedli proti tejto strane "mesiace trvajúcu, búrlivú a únavnú ohováračskú kampaň".
V texte - s nadpisom Poďakovanie a s fotografiou lídra MHP Devleta Bahčeliho na pozadí snímky masového zhromaždenia ľudí - sa uvádza, že "nikdy nezabudneme, čo ste urobili, čo ste napísali, čo ste zničili" s dôvetkom, že "voľby ukázali, že národ sa nedal oklamať".
V reakcii na toto oznámenie Kadri Gürsel z denníka Cumhuriyet - jeden z novinárov, ktorého meno sa v zozname spomína - vo svojom tweete napísal: "Ako novinára ma robí šťastným, že som napísal alebo povedal niečo, čo nebude zabudnuté."
Reklamné oznámenie medzičasom kritizovali medzinárodné organizácie na monitorovanie médií.
Úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter upozornil, že "zverejnenie zoznamu novinárov a autorov kritických k MHP v Turecku je nebezpečným krokom a útokom na slobodu tlače". Fakt, že politici verejne útočia na novinárov, je neprijateľný, uvádza sa v tweete.
Erol Önderoglu, predstaviteľ Turecka v organizácii Reportéri bez hraníc, upozornil, že je mimoriadne nebezpečné, keď Bahčeli vykresľuje novinárov a komentátorov ako terče. "Žiadame, aby skoncovali s týmto nevhodným postojom," vyzval Önderoglu.
MHP je veľmi dôležitá pre Erdoganovu AKP, ktorej sa vo voľbách nepodarilo získať v parlamente väčšinu. Podľa neoficiálnych výsledkov zverejnených štátnou tlačovou agentúrou Anadolu získala AKP 42,5 percenta hlasov a MHP volilo 11,1 percenta voličov.

Copyright ©TASR 2018