30. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americký prezident Donald Trump vyjadril v piatok podporu novinárom po tom, ako útočník v predošlý deň zastrelil päť ľudí v redakcii lokálneho denníka v hlavnom meste štátu Maryland.
      Podľa Trumpovho vyhlásenia z Bieleho domu, ktoré priniesla agentúra AP, by "novinári, tak ako všetci Američania, nemali mať strach z toho, že budú násilne napadnutí pri výkone svojej práce". Prezident sa po útoku v redakcii denníka Capital Gazette v Annapolise taktiež vyjadril, že myslí na preživších a pozostalých po obetiach tohto "hrôzostrašného" vraždenia.
      Ako poznamenala AP, Trump bežne označuje novinárov, ktorí sa venujú jeho osobe, za tvorcov "falošných správ", ale aj za "zlodejov" či "nepriateľov ľudu".
      Muža zadržaného v súvislosti so streľbou v redakcii Capital Gazette obvinili v piatok z päťnásobnej úkladnej vraždy. Súd nariadil jeho ponechanie vo väzbe.
      Zadržaný muž, identifikovaný ako 38-ročný Jarrod W. Ramos, podľa polície vtrhol do redakcie s opakovacou brokovnicou a usmrtil štyroch novinárov i jednu administratívnu pracovníčku. Podľa AP ide o jeden z najsmrtiacejších útokov na novinárov v dejinách Spojených štátov.

Stovky ľudí sa v piatok večer zhromaždili na sviečkovom pochode v americkom meste Annapolis, aby si pripomenuli pamiatku piatich obetí štvrtkovej streľby v redakcii lokálneho denníka.
      Na pietnej akcii v centre metropoly amerického štátu Maryland, ktorá sa začala prečítaním mien zabitých, sa podľa agentúry Reuters zišlo vyše 300 ľudí. Niektorí z nich niesli plagáty s hashtagom #AnnapolisStrong (Annapolis /je/ silný).
      Účastníci prešli aj okolo rozsvietenej budovy štátneho Kapitolu (sídla miestneho Kongresu a guvernéra), kde boli vlajky spustené na počesť obetí na pol žrde. 
      Páchateľ, 38-ročný Jarrod W. Ramos, vtrhol vo štvrtok do redakcie denníka Capital Gazette s opakovacou brokovnicou a usmrtil štyroch novinárov i jednu administratívnu pracovníčku. V piatok ho obvinili z päťnásobnej úkladnej vraždy a súd nariadil jeho ponechanie vo väzbe. Podľa vyšetrovateľov páchateľ voči denníku prechovával dlhodobú nevraživosť, na útok sa vopred pripravoval a mal v úmysle zabiť čo najviac ľudí.  
      Podľa agentúry AP ide o jeden z najsmrtiacejších útokov na novinárov v dejinách Spojených štátov. Podporu pracovníkom médií v súvislosti s útokom vyjadril v piatok aj americký prezident Donald Trump, ktorý je známy svojimi odsudzujúcimi výrokmi na adresu novinárov.


Ruský orgán pre dozor nad médiami pohrozil odňatím vysielacej licencie spravodajskej televízii France 24. Tento francúzsky spravodajský kanál totiž údajne porušuje ruský mediálny zákon, informovala agentúra AP. 
      Príslušné varovanie zverejnila v piatok ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor) a zaslala ho formou listu aj samotnej televízii. 
      Dozorný orgán podľa vlastného vyjadrenia zistil, že informácie šírené televíziou France 24 sú "pod kontrolou zahraničnej právnickej osoby". To je v rozpore s platným ruským zákonom, ktorý stanovuje, že zahraničné subjekty nemôžu mať viac než 20-percentný podiel v médiách pôsobiacich na území Ruskej federácie.
      France 24 vlastní prostredníctvom mediálneho holdingu francúzsky štát. Televízia má sídlo v Paríži a vysiela vo francúzskom, anglickom, arabskom a španielskom jazyku. Anglické vysielanie France 24 je v Rusku súčasťou programových balíkov miestnych satelitných televízií.   
      Oznámenie Roskomnadzoru bolo zverejnené deň po tom, ako francúzska audiovizuálna rada (CSA) napomenula ruskú satelitnú televíziu RT, ktorá podľa nej zverejnila zavádzajúcu správu spochybňujúcu chemické útoky v Sýrii. RT podľa CSA v predmetnej správe chybne preložila vyjadrenia sýrskych civilistov.
      Agentúra Reuters okrem toho informovala o piatkovom vyjadrení výboru hornej komory ruského parlamentu, ktoré sa týka nemeckej verejnoprávnej spravodajskej stanice Deutsche Welle (DW). Poslanci avizovali, že požiadajú regulačné orgány o preskúmanie toho, či DW pôsobí v súlade s ruskými zákonmi. Člen výboru Igor Morozov pohrozil, že DW by mohla potenciálne prísť aj o licenciu na vysielanie v Rusku. 
      Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok obvinila Deutsche Welle zo zverejnenia "urážlivých článkov" na sociálnych, uvádza agentúra Reuters. 

Copyright ©TASR 2018



Stretnutie základnej G-skupiny medzi Nemeckom a Mexikom na XXI. majstrovstvách sveta vo futbale v Rusku zhliadlo pri televíznych obrazovkách 215 miliónov fanúšikov. Podľa údajov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) to bol najsledovanejší duel doterajšieho priebehu šampionátu. Úradujúci svetoví šampióni z Nemecka v ňom podľahli tímu "El Tri" prekvapivo 0:1. Zverenci trénera Joachima Löwa neskôr prekonali Švédov (2:1), ale po ďalšom nečakanom zaváhaní s reprezentáciou Kórejskej republiky (0:2) sa s turnajom predčasne rozlúčili.

Americká herečka Julia Roberts je aktívna na službe Instagram. Hviezda filmu Pretty Woman si tam tento týždeň založila vlastné konto a zároveň zverejnila svoj vôbec prvý príspevok na sociálnych sieťach. Je to jej fotografia, ako sedí na tráve v rifľových šortkách a čiernom tričku s dlhým rukávom s nápisom Love (Láska). K fotografii pripojila aj krátky pozdrav „Hello“. Päťdesiatročná držiteľka Oscara nemá žiadny účet na sociálnej sieti Facebook ani Twitter.
Julia Fiona Roberts má na konte Oscara za stvárnenie Erin Brockovich v rovnomennom filme Stevena Soderbergha z roku 2000. Na celom svete sa však preslávila už desať rokov predtým ako Vivian Ward v romantickej snímke Pretty Woman (1990), pričom táto úloha jej vyniesla okrem oscarovej nominácie aj Zlatý glóbus. Jej ďalšími filmami sú napríklad Zomrieť mladý (1991), Noci s nepriateľom (1991), Prípad Pelikán (1993), Svadba môjho najlepšieho priateľa (1997), Notting Hill (1999), Nevesta na úteku (1999), Dannyho jedenástka (2001), Mexičan (2001), Zlatíčka pre každého (2001), Na dotyk (2004), Dannyho dvanástka (2004), Súkromná vojna pána Wilsona (2007), Valentín (2010), Jedz, modli sa, miluj (2010), Moja krásna učiteľka (2011), Snehulienka (2012), Blízko od seba (2013), Tajomstvo ich očí (2015), Hra peňazí (2016) alebo Deň matiek (2016).

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.