24. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecká polícia v sobotu zatkla šesť ľudí, ktorí údajne urážali prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ako informuje štátna tlačová agentúra Anadolu, šestica na hlavu štátu nadávala pred predvolebným zhromaždením jeho hlavného oponenta v nedeľných voľbách. Zadržali ich niekoľko dní po zverejnení urážlivých videí na sociálnych sieťach, v ktorých údajne vykrikujú nadávky proti Erdoganovi. Polícia pritom pátra aj po ďalších podozrivých.
Urážka prezidenta je v krajine zločin, za ktorý hrozí až štvorročné väzenie. Erdogan už pritom za urážky podal zhruba dvetisíc žalôb. Mnohé stiahol ako prejav dobrej vôle po zmarenom puči v roku 2016, no odvtedy už stihol podať ďalšie.
V Turecku sa dnes konajú prezidentské a parlamentné voľby, po ktorých krajina prejde z parlamentného na prezidentský systém a nová hlava štátu tak bude mať v rukách väčšie právomoci ako dosiaľ. Voľby sa pritom konajú o viac ako rok skôr oproti pôvodne plánovanému termínu. Odovzdať svoj hlas môže viac ako 59 miliónov oprávnených voličov.

Niekdajší kapitán španielskej futbalovej reprezentácie Carles Puyol obvinil zástupcov iránskej televízie, že mu nedovolili komentovať stretnutie na majstrovstvách sveta pre dĺžku jeho vlasov. Iránci to popreli, podľa nich boli problémom financie. Puyola najprv pozvali, aby spolukomentoval stredajšie stretnutie medzi Iránom a Španielskom. Niekdajší stopér FC Barcelona tvrdí, že do krajiny pricestoval, ale napokon ho nepustili do vysielania práve pre jeho dlhé vlasy. "Nemyslím si, že by sme mali dať cudzincovi niekoľko stoviek miliónov iránskych rialov za pár minút v športovom programe," uviedol zástupca tamojšej televízie Morteza Mirbagheri.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.