20. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Nemecká vláda v pondelok oznámila, že úplne zastavila vývoz zbraní do Saudskej Arábie v súvislosti s prípadom vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.
Nemecko už v októbri oznámilo, že neschváli už žiadne nové vývozy zbraní do Saudskej Arábie, ale neuviedlo, čo spraví s už schválenými povoleniami, poznamenala agentúra AP.
Hovorca ministerstva hospodárstva Philipp Jornitz v pondelok oznámil, že zákaz sa týka už aj predtým schválených zmlúv. Vláda podľa neho informovala spoločnosti s platnými povoleniami, že v súčasnosti nie je povolený žiadny vývoz zbraní z Nemecka do Saudskej Arábie.
Ešte skôr v pondelok nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas oznámil, že jeho Nemecko uvalí zákaz vstupu do krajiny, ako aj do schengenskej zóny voľného pohybu osôb na 18 občanov Saudskej Arábie, v prípade ktorých sa predpokladá zapojenie sa do vraždy Džamála Chášukdžího.
Džamál Chášukdží zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra až neskôr potvrdila, že bol zámerne zavraždený.
Chášukdží, ktorý žil v dobrovoľnom exile v USA a prispieval do novín Washington Post, bol kritikom korunného princa Muhammada, faktického vládcu krajiny. V súvislosti s vraždou dosiaľ obvinili 11 osôb a ďalšie vyšetrujú.


Nemecko v pondelok opäť vyzvalo Ukrajinu, aby zablokovala portál Myrotvorec (Mierotvorca), informovala agentúra Ukrinform.
Podľa nej hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Christoph Burger na pondelňajšom brífingu v Berlíne uviedol, že "Ukrajinu sme už v minulosti informovali o našom postoji a trvali na tom, aby ukrajinská vláda túto webovú stránku zablokovala. Teraz to robíme znova".
Proukrajinský portál Myrotvorec zaradil nedávno bývalého nemeckého spolkového kancelára Gerharda Schrödera do svojho zoznamu "agentov Kremľa". Nemecké ministerstvo zahraničných vecí tento krok odsúdilo.
Myrotvorec tvrdí, že monitoruje činy ohrozujúce ukrajinskú národnú bezpečnosť i bezpečnosť celého sveta. Funguje od roku 2014 a obsahuje databázu s osobnými údajmi ľudí, ktorých portál nazýva separatistami alebo agentmi Kremľa.
Schröderovo meno sa do databázy Myrotvorcu dostalo po tom, ako exkancelár v rozhovore pre denník Aachener Nachrichten poznamenal, že pripojenie Krymu k Rusku "sa stalo realitou, ktorú treba brať na vedomie".
Nemecká vláda v súvislosti s konaním redakcie Myrotvorcu pripomenula, že už dávnejšie žiadala vládu v Kyjeve, aby podnikla opatrenia na zablokovanie tejto stránky. 
Ukrajinská vláda v minulosti v reakcii na kritiku Nemecka uviedla, že stránka Myrotvorec je na servere nachádzajúcom sa mimo územia Ukrajiny.
Server Myrotvorec sa spája s menom Antona Heraščenka, poslanca ukrajinského parlamentu a poradcu ministra vnútra. Fungovať začal na jar roku 2014 s cieľom zisťovať a zverejňovať totožnosť proruských povstalcov pôsobiacich v Donbase a ľudí, ktorí im pomáhajú. Títo ľudia podľa Myrotvorca mohli páchať zločiny ohrozujúce bezpečnosť štátu. 
Na jeho zozname je aj bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, ktorá svojho času osobne vyjadrila podporu bývalému gubernátorovi Odeskej oblasti Michailovi Saakašvilimu pri jeho úspešnom pokuse o vstup na územie Ukrajiny.
V databáze portálu Myrotvorec sa ocitol súpis novinárov akreditovaných u proruských separatistov v Donbase - aj s ich osobnými údajmi vrátane telefónnych čísel a e-mailových adries.
Nedávno sa v databáze ocitli aj mená prvých obyvateľov Zakarpatskej oblasti, ktorí sa nedávno stali držiteľmi maďarských pasov. Vydávanie maďarských pasov občanom Ukrajiny vyvolalo diplomatický spor medzi Kyjevom a Budapešťou. 

Copyright © TASR 2018


Biely dom sa chystá odobrať akreditáciu spravodajcovi televízie CNN Jimovi Acostovi, ktorý o ňu začiatkom novembra po spore s prezidentom Donaldom Trumpom prišiel, ale opäť ju dočasne po zásahu súdu získal. Spravodajská stanica už oznámila, že sa kvôli zámeru Bieleho domu dnes obrátila na súd.
Trumpová kancelária tvrdí, že Acosta sa na tlačovej konferencii 7. novembra správal hrubo a nedodržal základné normy, preto mu povolenie na účasť na mediálnych akciách v sídle prezidenta USA odobrala. CNN sa Acostu zastala a obrátila sa na súd s tým, že Biely dom odobratím akreditácie porušil prvý a piaty dodatok americkej ústavy, ktoré garantujú slobodu tlače a upravujú pravidlá predkladania dôkazov a pre tresty.
V piatok 16. novembra súd vo Washingtone predbežným rozhodnutím nariadil Bielemu domu obnoviť Acostovi akreditáciu. Definitívny verdikt súd vynesie až v riadnom konaní. Bielym dom oznámil, že predbežný rozsudok rešpektuje. Neskôr ale Acostu vyrozumel, že mu akreditáciu chce opäť zablokovať, akonáhle súdom nariadenej podmienky vypršia. Podľa CNN by Acosta o akreditáciu mohol prísť na konci mesiaca.
CNN v aktuálnom vyhlásení trvá na tom, že Biely dom naďalej porušuje prvý a piaty dodatok ústavy. "Takéto konanie ohrozuje všetky žurnalistické a spravodajské organizácie. Jim Acosta a CNN budú pokračovať vo spravodajstvo týkajúce sa Bieleho domu a prezidenta," dodala stanica.
Vo včera podaných dokumentoch, ktorými sa CNN dožaduje ďalšieho predbežného konania, televízia vyjadrila nádej, že sa spor podarí vyriešiť dohodou bez zásahu súdu.

Copyright © ČTK 2018