23. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Dánsko sa rozhodlo v budúcnosti pozastaviť schvaľovanie vývozu zbraní a iného vojenského vybavenia do Saudskej Arábie. Reagovalo tak na vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího a na úlohu tohto kráľovstva vo vojne v Jemene. Vo štvrtok o tom informovalo dánske ministerstvo zahraničných vecí.
Nemecko už prestalo vydávať povolenia na budúce dodávky zbraní do Saudskej Arábie a rozhodlo sa úplne zastaviť ich predaj. Francúzsko v pondelok oznámilo, že čoskoro rozhodne o sankciách za vraždu Chášukdžího, ku ktorej došlo 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule.
Saudská Arábia je jedným z najväčších dovozcov zbraní na svete. Stojí na čele vojenskej koalície bojujúcej v občianskej vojne v Jemene, v ktorej už zahynuli desaťtisíce ľudí a ktorá spôsobila obrovskú humanitárnu katastrofu. Hladomor tam hrozí 14 miliónom obyvateľov, teda polovici tamojšej populácie.
"Príšerná situácia v Jemene sa stále zhoršuje a bol tiež zavraždený saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží, takže sa nachádzame v novej situácii," uviedol vo vyhlásení dánsky minister zahraničných vecí Anders Samuelsen, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.
Rozhodnutie Dánska padlo po nedávnych diskusiách s ostatnými ministrami zahraničných vecí v Európskej únii, dodal šéf diplomacie.
Dánsko vydalo vlani podľa ministerstva zahraničných vecí desať takýchto povolení na export. Už schválený vývoz nebude pozastavený, upozornil hovorca ministerstva.
Medzitým v stredu americký prezident Donald Trump ocenil Saudskú Arábiu za nižšie ceny ropy, ale zároveň zosilnel tlak na Spojené štáty, aby za vraždu Chášukdžího uvalili prísnejšie sankcie na svojho spojenca na Blízkom východe.

Predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová vo štvrtok vyhlásila, že všetci tí, ktorí sú "naozaj zodpovední" za vraždu novinára Džamála Chášukdžího, musia niesť následky.
Agentúra AFP pripomína, že Saudská Arábia zodpovednosť uznala a oznámila, že 21 osôb je vo väzbe, pričom trest smrti hrozí piatim mužom. Pozornosť sa teraz upriamuje na to, či vina padne na saudskoarabského korunného princa.
"Tí zodpovední, naozaj zodpovední za túto hroznú vraždu, musia niesť následky," povedala Mogheriniová v Ankare na tlačovej konferencii s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom.
Vyzvala na "úplne transparentné a dôveryhodné vyšetrovanie" a dodala, že "vzatie na zodpovednosť pre nás neznamená pomstu".
Chášukdží, kritik korunného princa Muhammada bin Salmána, žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre denník Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený.



Reportéri českého servera Seznam Zprávy Sabina Slonková a Jiří Kubík čelia trestnému oznámeniu, ktoré vo Švajčiarsku podal právny zástupca syna premiéra ČR Andreja Babiša a jeho bývalej manželky. Predseda českej vlády to oznámil v stredu v rozhovore pre bulvárny denník Blesk.
Obaja novinári podľa oznámenia porušili švajčiarske zákony tým, že Babiša mladšieho trpiaceho schizofréniou nakrúcali skrytou kamerou.
"Práve dnes podal právny zástupca mojej bývalej manželky trestné oznámenie na pani Slonkovú a pána Kubíka za porušenie švajčiarskych zákonov, nezákonne vnikli do domu, nezákonne natáčali. Keď vo Švajčiarsku niekoho bez vedomia natáčate, tak je to trestný čin. Škoda, že to tak nie je aj u nás," povedal Babiš pre server Blesk.cz.
Reportérov taktiež obviňuje z toho, že svoju reportáž cielene načasovali tak, aby mu najviac uškodila. "Hovorím tomu Puč Palermo, cielene čakali s vydaním, aby to vyšlo pred 17. novembrom, aby boli demonštrácie. Môj syn je chorý a redaktori ho zneužili. Potom to načasovali, aby vyvolali tento škandál," tvrdí premiér.
V súvislosti s médiami Babiš hovorí o ohrdnutej skupine ľudí, ktorá ho chce dostať z politiky. Aj napriek silnejúcemu tlaku na jeho odstúpenie aj zo strany koaličnej ČSSD premiér demisiu rozhodne podať nemieni a nikdy o tom ani neuvažoval.
"O rezignácii som neuvažoval ani milisekundu. Ja nechcem odísť od rozrobenej práce. Ja som v tejto krajine pracoval, ja som tu uspel a teraz jej to vraciam," vyhlásil Babiš.
V piatok sa uskutoční mimoriadna schôdza Poslaneckej snemovne, na ktorej sa bude hlasovať o vyslovení nedôvery vláde. Iniciovala ju opozícia v dôsledku nového vývoja okolo kauzy Čapí hnízdo a s ňou súvisiacim údajným únosom premiérovho syna Andreja Babiša mladšieho na Ruskom okupovaný ukrajinský polostrov Krym.



Francúzsko uvalí sankcie na 18 občanov Saudskej Arábie v súvislosti s prípadom vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí.
Rezort podľa agentúry AFP vo vyhlásení uviedol, že uvedené opatrenia majú za cieľ zabrániť týmto jednotlivcom vstúpiť na územie Francúzska a do celého schengenského priestoru.
"Sú to konzervatívne opatrenia, ktoré sa môžu preskúmať alebo rozšíriť na základe zistení z prebiehajúceho vyšetrovania," dodalo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.
Saudská Arábia tvrdí, že v súvislosti s vraždou Chášukdžího, ku ktorej došlo začiatkom októbra na saudskoarabskom konzuláte v tureckom meste Istanbul, je vo väzbe 21 ľudí, pričom trest smrti hrozí piatim mužom.
Podľa nedávno uniknutých informácií z americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) si vraždu pravdepodobne objednal saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, hoci saudskoarabská prokuratúra túto verziu vylúčila.
V súvislosti s vraždou uvalili sankcie na skupinu občanov Saudskej Arábie vrátane blízkych spolupracovníkov princa Salmána aj Spojené štáty a Nemecko.



Fínsko sa vo štvrtok pridalo ku krajinám, ktoré zakázali vývoz zbraní a iného vojenského vybavenia do Saudskej Arábie. Dôvodom je najmä vojna v Jemene, v ktorej bojuje jemenská vláda podporovaná Saudskou Arábiou s húsíami - šiitskými povstalcami podporovanými Iránom.
Fínska vláda vo štvrtkovom vyhlásení oznámila zastavenie vývozu vojenského arzenálu do Rijádu i Spojených arabských emirátov (SAE), ktoré tiež v Jemene bojujú proti húsíom. Helsinki podľa agentúry AP uviedli, že pre oba kroky sa rozhodli z dôvodu "znepokojujúcej humanitárnej situácie v Jemene".
Fínsko v tejto súvislosti uviedlo, že "dodržiava podmienky Európskej únie na vývoz zbraní, ktoré zohľadňujú najmä ľudské práva a ochranu mieru, bezpečnosti a stability v regióne".
Koľko zbraní Fínsko do Saudskej Arábie doposiaľ vyviezlo nie je podľa AP známe.
Zastavenie vývozu zbraní a ďalšieho vybavenia do Saudskej Arábie oznámilo vo štvrtok ešte pred Fínskom aj Dánsko. Kodaň informovala, že sa tak rozhodla pre zhoršujúcu sa situáciu v Jemene i nedávnu vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorého zabili 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.
Nemecko už v októbri - v reakcii na vraždu Chášukdžího - oznámilo, že neschváli nový vývoz zbraní do Saudskej Arábie. Tento týždeň vláda v Berlíne informovala, že vývoz zbraní do tejto krajiny úplne zastavila.
Saudská Arábia je jedným z najväčších dovozcov zbraní na svete. Vedie vojenskú koalíciu bojujúcu v občianskej vojne v Jemene, v ktorej už zahynuli desaťtisíce ľudí a ktorá spôsobila obrovskú humanitárnu katastrofu. Hladomor tam hrozí 14 miliónom obyvateľov, teda polovici tamojšej populácie.



V rámci vyšetrovania nepovoleného vniknutia do počítačových systémov štátnej tlačovej agentúry BelTA a odcudzenia informácií vzniesol bieloruský Vyšetrovací výbor (tzv. Sledkom, obdoba americkej FBI), obvinenie voči 15 osobám. Informovala o tom vo štvrtok agentúra BelTA.
Sledkom okrem toho uviedol, že vyšetrovanie tohto prípadu dospelo do záverečnej fázy.
V súvislosti s prípadom bola v auguste zadržaná skupina novinárov a zamestnancov veľkého nezávislého spravodajského portálu tut.by. O deň neskôr príslušníci Sledkomu zadržali ďalších dvoch nezávislých novinárov, medzi nimi aj spolupracovníka rozhlasovej stanice Deutsche Welle a iné osoby.
Podľa agentúry Interfax sa vyšetrovaním zistilo, že v rokoch 2017-18 došlo k viac ako 15.000 prípadom neoprávneného vstupu do počítačových systémov agentúry BelTA.
Po zadržaní bieloruských novinárov vystúpili na ich obranu mnohé štáty západnej Európy i ľudskoprávne organizácie, ktoré žiadali ich prepustenie na slobodu.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vtedy konštatovala, že od vlaňajšej jari, keď občania Bieloruska protestovali proti zavedeniu tzv. dane z príživníctva, bieloruské úrady zintenzívnili kontrolu médií.
V rebríčku slobody tlače vydávanom RSF je Bielorusko na 155. mieste spomedzi 180 monitorovaných štátov.






Copyright © TASR 2018


Spoločnosť Facebook podala odvolanie voči rozhodnutiu britského úradu na ochranu údajov o uložení pokuty 500 tis. libier (GBP) pre úlohu, ktorú mal americký prevádzkovateľ rovnomennej sociálnej siete zohrať v škandále firmy Cambridge Analytica. Úrad komisára pre informácie (ICO) nepreukázal, že postup firmy mal priamy negatívny dopad na britských užívateľov, uviedol Facebook vo štvrtok.
Britský úrad na ochranu údajov v októbri rozhodol, že Facebook v rokoch 2007 až 2014 neférovo nakladal s osobnými údajmi užívateľov, keď umožnil developerom aplikácií prístup k ich informáciám bez dostatočne jasného súhlasu. Vymeraná pokuta bola v maximálnej výške, ktorú dovoľovali pravidlá na ochranu údajov platné pred nadobudnutím nariadenia GDPR v máji tohto roka.
Výskumník Aleksandr Kogan a jeho firma GSR použili osobnostný test na zhromaždenie údajov takmer 87 mil. ľudí na Facebooku. Časť týchto údajov zdieľali so spoločnosťou Cambridge Analytica, ktorá ich použila na politickú reklamu v USA. Britský úrad na ochranu údajov zistil, že prostredníctvom tohto osobnostného testu sa zhromaždili údaje o vyše 1 mil. ľudí aj vo Veľkej Británii. Úrad komisára pre informácie priamo nekonštatoval, že osobné údaje užívateľov Facebook zdieľal za účelom volebných kampaní, samotné zhromažďovanie informácií ale podľa neho prináša riziko „budúceho zneužitia“.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.