23. 11. 2018

Laureáti Ceny Nadácie Tatra banky za umenie

Laureáti Ceny Nadácie Tatra banky 
za umenie 

Laureáti 23. ročníka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie sú známi. Ich mená slávnostne vyhlásili dnes večer v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Hlavnú cenu - sošku Múzy, si odniesli Patrik Lančarič, Ján Kožuch, Maroš Schmidt a kolektív, Pavol Bršlík, Ilona Németh a Andrej Bán. Špeciálnu cenu pre mladých tvorcov do 35 rokov získali Martina Buchelová, Barbora Andrešičová, Ondrej Jób, Katarína Kubošiová (Katarzia) a Jonatán Pastirčák, ako aj Mária Švarbová. Po prvýkrát udelenú Cenu poroty získali za koordináciu projektu rekonštrukcie Novej synagógy v Žiline Marek Adamov a kolektív Truc sphérique. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Tatra banky Zuzana Žiaranová. Držitelia hlavných cien získali bronzovú sošku Múzy a plaketu si odniesli nositelia ocenenia Mladý tvorca. Obe ceny, špeciálne pre túto príležitosť, vytvoril slovenský sochár a výtvarník Daniel Brunovský. Okrem artefaktov získali i finančnú odmenu. Večerom sprevádzala moderátorka Adela Vinczeová, pre ktorú už tradične navrhol šaty mladý módny tvorca, tento rok ním bol Lukáš Krnáč.
Cena za audiovizuálnu tvorbu, film, TV a rozhlas patrí režisérovi Patrikovi Lančaričovi za réžiu filmu Válek. Ide o dokument o básnikovi a politikovi Miroslavovi Válkovi (1927 - 1991), ktorý je dodnes považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenskej kultúry. Tohtoročný jubilant Ján Kožuch (1948) získal hlavnú cenu za divadlo za herecký výkon v hlavnej postave kráľa Leara. Rovnomennú inscenáciu v réžii Doda Gombára uviedlo Kožuchovo domovské Slovenské komorné divadlo v Martine. Za dizajn cenu získali Maroš Schmidt a kolektív, a to za autorstvo koncepcie prvej expozície Slovenského múzea dizajnu v Bratislava „100 rokov dizajnu / Slovensko 1918 – 2018“. Svetoznámemu slovenskému tenoristovi Pavlovi Bršlíkovi cenu udelili za interpretačný výkon v úlohe Jeníka v opere Predaná nevesta na scéne Opery Slovenského národného divadla. Porota rozhodla, že cenu za výtvarné umenie udelí Ilone Németh za autorskú výstavu Eastern Sugar v Kunsthalle Bratislava. Andrej Bán si cenu za literatúru odniesol za autorstvo reportážnej knihy Slon na Zemplíne, ktorú prinieslo vydavateľstvo Absynt v edícii Prekliati reportéri.
Držiteľmi ocenenia Mladý tvorca, určeného pre umelcov do 35 rokov, sa stali: Martina Buchelová za réžiu krátkeho filmu Magic Moments; Barbora Andrešičová za herecké stvárnenie Emmy v inscenácii Ľudia, miesta a veci (Divadlo Andreja Bagara, Nitra); dizajnér Ondrej Jób za Manual - projekt digitalizácie analógových písiem používaných vo verejnom priestore na Slovensku; Katarína Kubošiová (Katarzia) a Jonatán Pastirčák za hudbu, texty piesní a interpretačný výkon v inscenácii Antigona (Slovenské národné divadlo, Bratislava) a Mária Švarbová za fotografickú publikáciu Swimming Pool (vydavateľstvo New Heroes and Pioneers). Cenu Mladý tvorca za literatúru neudelili.
Cieľom Nadácie Tatra banky je prostredníctvom ocenenia vyzdvihnúť osobnosti slovenskej kultúry a poskytnúť im priestor na tvorbu ďalších špičkových diel. Návrhy nominácií predkladá akadémia zložená zo 110 členov, laureátov Ceny Nadácie Tatra banky za umenie v uplynulých rokoch. Finálne nominácie, ako aj laureátov následne vyberá odborná porota. Členmi poroty pre rok 2018 boli: Eva Borušovičová, Ondrej Šulaj, Tatiana Pauhofová, Sláva Daubnerová, Peter Michalica, Michal Novinski, Viliam Klimáček, Monika Kompaníková, Dorota Sadovská, Jana Geržová, Katarína Hubová a Štefan Klein. Porote predsedal Igor Vida, ktorý je taktiež predsedom Správnej rady Nadácie Tatra banky.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.