20. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Biely dom v pondelok nečakane upustil od zámeru blokovať prístup spravodajcu televízie CNN Jima Acosta na tlačové konferencie prezidenta Donalda Trumpa a stanica reagovala stiahnutím žaloby. Hovorca prezidenta zároveň zverejnil požiadavky na správanie novinárov v sídle hlavy štátu s tým, že narušitelia nebudú mať do Bieleho domu prístup.
Acosta prišiel o novinársku akreditáciu začiatkom mesiaca, kedy sa na tlačovke s Trumpom dožadoval práva položiť nadväzujúcu otázku a doťahoval sa krátko s asistentkou o mikrofón.
Prezident ho označil za „príšerného človeka“, za ktorého by sa CNN mala hanbiť. Krátko nato hovorkyňa Sarah Sandersová oznámila, že Acosta prišiel o akreditáciu a do Bieleho domu nesmie. Stanica CNN podala na toto rozhodnutie žalobu a súd v predbežnom opatrení rozhodol, že prezidentská kancelária musí až do riadneho prejednania Acostovi akreditáciu vrátiť. Biely dom reagoval vyhlásením, že akonáhle platnosť predbežného opatrenia vyprší, spravodajca o svoje práva znova príde.
Incident, ktorý vyvolal búrlivé sťažnosti amerických médií na správanie Bieleho domu, ale nakoniec skončil zmierom. Sandersová listom Acosta informovala, že Biely dom od jeho postihu upustil. CNN krátko nato svoju žalobu na prezidentskú kanceláriu stiahla.

„Komunikácia Bieleho domu s novinármi je a mala by byť záležitosťou prirodzenej vzájomnej ústretovosti,“ napísala Sandersová Acostovi. „Prezident Trump je rozhodným stúpencom prvého ústavného dodatku (o slobode slova) a podľa toho sa k novinárom správa. Bola by veľká škoda, keby sme namiesto ústretovosti a dôvery v profesionalitu novinárov v Bielom dome museli zaviesť dlhý a podrobný kódex správania,“ uviedla hovorkyňa.
Ako dnes upozornila agentúra DPA, prezidentská kancelária nakoniec predsa len podobný kódex vydala. Uvádza sa v ňom, že novinári na tlačových konferenciách s prezidentom smú položiť otázku len v prípade, že budú vyzvaní. Bude na prezidentovi alebo na pracovníkoch Bieleho domu, či novinárovi povolí nadväzujúcu otázku. Po položení dotazu musí anketár vrátiť mikrofón asistentom. Narušiteľ podľa týchto regulí príde o akreditáciu.
Tlačovky s Trumpom bývajú občas hlučné a novinári podľa desaťročia zavedeného zvyku pokladali dosiaľ bežne hlave štátu nadväzujúce otázky bez predchádzajúceho povolenia. Pravidelne na tlačových konferenciách či pri akejkoľvek inej príležitosti reportéri na prezidenta otázky vykrikovali, bez toho aby boli vyzvaní. Prezidenti podľa okolností na niektoré otázky odpovedali, iné ignorovali.
Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA) nové pravidlá odmietlo a dalo najavo, že sa nimi nemieni riadiť. „Od doby, kedy Biely dom usporiadal tlačové konferencie, spravodajcovia vždy pokladali nadväzujúce otázky. Očakávame, že táto tradícia bude pokračovať, pretože slobodné a nezávislé médiá sú nevyhnutné pre prospech tejto krajiny,“ uviedlo vo vyhlásení WHCA.
Niektorí novinári, napísala dnes agentúra AP, majú k Acostovmu správaniu výhrady. Vyčítajú mu, že v Bielom dome miesto kladenia otázok prezentuje politické vyhlásenia. Televízia CNN, pre ktorú pracuje, patrí v USA k hlavným kritikom Trumpa a vyslúžila si za to od prezidenta oslovenie „nepriateľ ľudu“ a zdroj falošných správ.

Na likvidácii stôp po vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího sa podieľali ľudia napojení na niekdajšieho šéfa bezpečnosti palestínskej samosprávy Mahmúda Dahlana. Tvrdí to turecký denník Yeni Safak, ktorého zdroje zistili, že Dahlanových ľudí zachytili kamery na saudskoarabskom konzuláte, kde bol Chášakdží začiatkom októbra zavraždený.
Dahlan žije teraz v Spojených arabských emirátoch. V minulosti patril k vedeniu palestínskej strany Fatah a je považovaný za rivala šéfa samosprávy Mahmúda Abbása.
Podľa tureckého denníka je štvorica Dahlanových ľudí zachytená na kamerách konzulátu v Istanbule. Do Turecka prišli z Libanonu 1. októbra a odcestovali 4. októbra. Chášakdží bol zabitý 2. októbra počas návštevy konzulátu. Štvorica bola v Turecku na falošné pasy a priviezla vraj aj potrebný materiál, ako sú chemikálie a nástroje potrebné na zamaskovanie vraždy.
Turecký denník Hürriyet napísal, že vrahovia do novinárovho tela vstrekli injekciu, ktorej obsah mal zabrániť zanechaniu stôp pri rozštvrtení.
Denník Habertürk s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje zverejnil výňatky z audionahrávok urobených po vstupe Chášakdžího do budovy konzulátu. Je z nich zrejmé, že vo vízovom oddelení, ktoré je hneď pri vchode, niekto Chášakdžího chytil za ruky a novinár sa bránil. Štyria ľudia ho potom odviedli do administratívnej časti úradu a na štvorminútovom zázname z tejto sekcie budovy je okrem hádky tiež hluk pochádzajúci z fyzického zápasu, bitia a mučenia. Okrem hlasu Chášakdžího možno rozoznať hlasy siedmich ľudí.
Turecká bezpečnosť jeden z hlasov pripísala Mahirovi Abdalazízovi Mutribovi, čo je človek, ktorý často sprevádza korunného princa Muhammada bin Salmána na cestách. Ďalším na nahrávke je konzul Muhammad Utajbí. „Zradca, budeš pykať,“ povedal napríklad podľa tureckých zdrojov Mutrib. Jeho hlas bol identifikovaný aj z 19 telefonátov, ktoré smerovali z konzulovej kancelárie k niekdajšiemu poradcovi korunného princa Saudimu Kahtánímu. Prvýkrát Mutrib telefonoval 13 minút po Chášakdžího vstupe do budovy.
Záznam potom hodinu a štvrť mlčí a tureckí vyšetrovatelia sa domnievajú, že Saudovia použili rušičku. Mlčanie potom prerušil hlas, ktorý hovorí, že je desivé obliecť si šaty práve zavraždeného človeka. Hlas patrí mužovi, ktorý mal za úlohu prejsť pod kamerami v Chášakdžího oblečení a vydávať sa za jeho dvojníka.
Rijád po vražde tvrdil, že Chášakdží z konzulátu odišiel živý a zdravý, vraždu priznal po dlhšom čase. Tureckí vyšetrovatelia zaznamenali, že odchádzajúci muž na kamerách mal na nohách tenisky, zatiaľ čo prichádzajúci novinár kožené topánky.

Nemecká verejnoprávna televízia ARD čelí kritike za to, že zo svojho seriálu vymazala kritiku AfD. Televízia upravila jednu zo scén v seriáli Polizeiruf 110, v ktorej sa na stene objavila nálepka kritizujúca stranu. AfD sa na to sťažovala, televízia nálepku digitálne odstránila.

Copyright © ČTK 2018