23. 11. 2018

Člen RVR Zoltán Pék odíde z rady, stane sa starostom

Člen RVR Zoltán Pék odíde z rady, 


stane sa starostom

Člen Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Zoltán Pék v blízkom období ukončí svoju funkciu v rade. Dôvodom je, že 10. novembra ho vo voľbách do orgánov samosprávy obcí zvolili za starostu mestskej časti Bratislavy Podunajské Biskupice. Situáciu agentúre SITA Pék potvrdil a konštatoval, že zatiaľ je riadnym členom licenčnej rady. Starostom sa stane na ustanovujúcom zasadnutí miestneho zastupiteľstva Podunajských Biskupíc, ktoré je naplánované na 6. decembra. Následne bude riešiť svoje členstvo v rade.

Novinár a publicista Pék v minulosti pôsobil aj ako šéfredaktor národnostného okruhu verejnoprávneho Slovenského rozhlasu, RTVS Rádio Patria. Parlament ho opätovne zvolil za člena licenčnej rady 12. decembra 2017 a v rade mal byť do 13. decembra 2023. V komunálnych voľbách kandidoval na starostu za koalíciu Most-Híd, Sloboda a Solidarita, Sme rodina - Boris Kollár, Občianska konzervatívna strana a Nova a od voličov získal 1 190 hlasov.

Ako SITA informovali z RVR, podľa zákona o vysielaní a retransmisii je funkcia člena rady nezlučiteľná s funkciou starostu či primátora. Zároveň podľa zákona nie je predseda rady v tomto prípade povinný oznámiť predsedovi národnej rady vzniknutú situáciu. Situáciu by mal priamo riešiť Pék. Ten má podľa zákona na to 30 dní. Ako sa uvádza v zákone o obecnom zriadení, jedným z dôvodov zániku mandátu starostu je aj situácia, „ak starosta do 30 dní odo dňa vzniku nezlučiteľnosti funkcií nevykoná právny úkon na odstránenie nezlučiteľnosti funkcií“.

V RVR zároveň 15. decembra sa končí funkčné obdobie jej súčasnej predsedníčke Marte Danielovej a následne do 26. januára budúceho roka trvá funkčné obdobie podpredsedovi rady Ľubomírovi Kmecovi a členovi rady Vladimírovi Holanovi. V týchto prípadoch o situácii parlament informovalo vedenie rady. Zároveň Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá 13. novembra schválil osem kandidátov na spomínané tri miesta člena rady. Podmienky účasti vo voľbe v pléne NR SR splnili konzultant stratégie Peter Alakša, súčasná predsedníčka RVR a novinárka Marta Danielová, dôchodca Ján Dianiška, odborná asistentka na FFUK v Bratislave Anikó Dušíková, vysokoškolský pedagóg na Katolíckej univerzite v Ružomberku Pavel Izrael, konateľ spoločnosti Dominik Kianička, živnostník Peter Kubica a odborný asistent na Právnickej fakulte UMB v Banskej Bystrici Martin Píry.

Poslaním RVR je presadzovať záujmy verejnosti pri uplatňovaní práva na informácie, slobody prejavu a práva na prístup ku kultúrnym hodnotám a vzdelaniu. Rada vykonáva štátnu reguláciu v oblasti vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie. Rozhoduje napríklad o licenciách na vysielanie, registráciách retransmisie a o pozastavení retransmisie, pridelení frekvencií vysielateľovi na základe zákona, dohliada na dodržiavanie zákona o vysielaní a retransmisii, udeľuje aj sankcie za jeho porušenie. Má deväť členov, ktorých volí a odvoláva NR SR, ich funkčné obdobie je šesť rokov. Viac podrobností o činnosti rady je na jej webstránke http://www.rvr.sk.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.