22. 11. 2018

Licenčná rada dostala na volebné vysielanie sedem sťažností


Licenčná rada dostala na volebné 
vysielanie sedem sťažností

Licenčná rada dostala v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávy obcí sedem sťažností od občanov na vysielanie rádií a televízií. Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) zároveň už tradične robila vlastný monitoring v predvolebnom čase a počas volieb, ktoré sa konali 10. novembra, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa RVR Ivana Furjelová. Rada monitorovala od 20. októbra 24 pravidelne vysielaných spravodajských a publicistických relácií a špecializovaných predvolebných programov, z nich 10 televíznych a 14 rozhlasových na piatich televíznych staniciach a v šiestich rozhlasových staniciach. Monitoring vyhodnotila v stredu 21. novembra. V súvislosti s ním „začala rada správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ)“ pre možné porušenie zákonného zákazu vysielania politickej reklamy v príspevku „Oprava ciest prioritou“ odvysielanom 22. októbra v televíznom programe Noviny, doplnila Furjelová.
Zo siedmich sťažností, ktoré rada dostala na vysielanie týkajúce sa volieb od verejnosti, sa šesť týka televízií a jedna rádia, konkrétne Rádia Expres. V prípade Rádia Expres sa sťažnosť týka relácie Braňo Závodský naživo z 9. novembra. Sťažovateľ v nej namieta porušenie volebného moratória, a to tým, že jej hosť Iveta Radičová hovorila o tom, že pre voľby vznikli tzv. volebné tímy (teamy). Túto sťažnosť rade postúpila aj Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Zo šiestich sťažností na televízie sa dve týkajú TV Poprad. Prvá z nich je na diskusné relácie s kandidátmi z 20. a 21. októbra. Autor sťažnosti ich označil za neobjektívne pre výber kandidátov na primátora Popradu do diskusnej relácie na základe prieskumov, vysielanie relácie zo záznamu a s vopred oznámenými otázkami. Druhá sťažnosť sa týka vysielania TV Poprad z 9. novembra, a to konkrétne odvysielania reportáže v čase moratória, ktorá podľa autora sťažnosti poškodzovala jedného z kandidátov na primátora Popradu. Sťažnosť prišla RVR aj na vysielanie súkromnej spravodajskej televízie TA3, na jej reláciu Téma dňa z 29. októbra, v ktorej sťažovateľ namietal výber kandidátov na primátora Popradu do diskusnej relácie na základe prieskumov, čo považuje za diskrimináciu a znevýhodňovanie kandidátov. Rada dostala ďalej sťažnosť na vysielanie TV Považie z 12. októbra. Jej autor sa sťažuje na rozhovor o politickej situácii v meste Púchov, čím sa vysielateľ podľa neho snažil ovplyvňovať voliča. Sťažnosť prišla aj na Hlohovskú televíziu, na jej diskusnú reláciu s kandidátmi na primátora vysielanú 30. októbra. Sťažovateľ v tomto prípade namieta, že v diskusii dostali možnosť vystúpiť iba dvaja zo štyroch kandidátov na primátora mesta Hlohovec. RVR dostala od Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán sťažnosť občana na ATV Žiar nad Hronom, a to na jej vysielanie z 9. novembra. Autor sťažnosti tvrdí, že televízia porušila volebné moratórium tým, že odvysielala platenú politickú reklamu, ktorá propagovala kandidáta na poslanca mestského zastupiteľstva a tiež vtedajšieho primátora mesta. Ako pre SITA dodala Furjelová, rada si od vysielateľov vyžiada záznamy vysielania a preverí, či dodržali zákonné pravidlá a na základe toho rozhodne.
Rada uloží pokutu v prípade, že vysielateľ vysielal v rozpore s povinnosťami stanovenými vo volebnom zákone, čo zahŕňa aj porušenie volebného moratória. V prípade televízneho vysielateľa môže byť pokuta od 663 do 66 387 eur a v prípade rozhlasového vysielateľa od 99 do 19 916 eur. Pokutu môže rada uložiť aj bez predchádzajúceho upozornenia, teda finančnému postihu nemusí predchádzať nefinančná sankcia - upozornenie na porušenie zákona. O podrobných pravidlách vysielania pred a počas volieb do orgánov samosprávy obcí informovala rada na svojej webstránke http://www.rvr.sk.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.